Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова и кметът на Велико Търново Даниел Панов на Царевец, където преди 115 г. цар Фердинанд провъзгласява независимостта на България.
Илияна Йотова и кметът на Велико Търново Даниел Панов на Царевец, където преди 115 г. цар Фердинанд провъзгласява независимостта на България.

Илияна Йотова: Кощунствено е да се примиряваме с тази дума да ни управляват

Горещо беше на Независимостта в центъра на тържествата Велико Търново. В последния ден от астрономическото лято улиците се изпълниха с много празнично настроени българи в пъстро шествие, които се радваха на слънцето и концертите. Усети се обаче и високият политически градус.

Много е дълга българската памет и тя не разделя, тя обединява. Затова 115 г. по-късно днес е кощунство да си говорим на “наши” и “ваши”, на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени. Кощунство е след цялата държавническа традиция, която имаме - сред най-старите в Европа, да се примиряваме с това, че сглобка управлява.

Не искам да произнасям тази дума (сглобка), това е унизително

Това заяви в речта си от Царевец вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Гвардейски оркестър поведе многолюдното шествие в старопрестолния град.
Гвардейски оркестър поведе многолюдното шествие в старопрестолния град.

Едно правителство има и своите добри резултати, и своите грешни политики, но нека на тази дата изоставим квалификациите, това е диагноза и за самите нас като общество. А тези, които участват в правителство и управление - нека чуят нашия призив и направят така, че да изтрият това обидно понятие, призова тя.

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес, заяви пък президентът в обръщение за празника, отправено във фейсбук.

Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а

държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости,

Така Румен Радев отново индиректно атакува управляващите.

А от Царевец вицепрезидентът Йотова добави, че си имаме достатъчно проблеми,

чака ни тежка зима

и тече “безпардонна война, която никой не може да обясни в 21-и век”. Ето за това трябва да мислим, а не да поругаваме основния си закон - конституцията, написана в този град. Не да се движим от партийни и тяснокотерийни интереси, не да противоборстваме, защото точно хилядолетната ни история сочи, че колкото пъти се разделят царството и народът, толкова пъти враговете ни се опитват да ни изтрият от географската и политическата карта, каза тя.

На Царевец дойде и съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков с жена си Линда и две от дъщерите си. Поднесе цветя на пирамидата на Независимостта, после се включи в празничното шествие до паметника “Майка България”. Но не направи политически коментари.

“Вицепрезидентът Йотова навръх празника напада и заплашва”, реагира обаче лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Ако трябва да се поучим от историята, нека пожелаем водачите на нацията днес да работят и да се борят за националните каузи. С приемственост, традиция и обединение - така както са го направили предците ни, не с ежедневните препирни и скандали, каза в словото си пък търновският кмет Даниел Панов. Той се обърна с апел да бъдем хора, да се подкрепяме и да правим добро “Така както го направиха предците ни преди 115 г. Доброто се отплаща многократно! Нека се обединим около доброто и то ще се умножава”, призова кметът. 

Съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков, съпругата му Линда и две от дъщерите им бяха на честванията на хълма “Царевец”.
Съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков, съпругата му Линда и две от дъщерите им бяха на честванията на хълма “Царевец”.

Денков зове за независимост и от патриотарски митове, а Радев често говорел неверни неща

“Успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не върху някакви измислени патриотарски митове. Това, което ви уверявам, е, че ще използваме всички исторически уроци, за да може България да получи в следващите години мястото, което ѝ се полага на европейската карта. Като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място на живот.” Така премиерът Николай Денков видя темата за независимостта на честването в София, на което бе заедно с кмета Йорданка Фандъкова. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Николай Денков и шефът на СОС Георги Георгиев на церемонията в столицата
Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Николай Денков и шефът на СОС Георги Георгиев на церемонията в столицата

“Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци. С манифеста на цар Фердинанд към българския народ е обявено създаването на независимата и самостоятелна българска държава. 30 години преди това на картата България е подчинено, васално княжество на Османската империя”, каза още академикът, препращайки и към спора около 3 март. Навръх тържествата за Освобождението Румен Радев обяви от Шипка общонационално движение в защита на датата като национален празник.

“Напоследък президентът много често казва неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи също се базират на изкривената история, а не на истинската история на България. Не виждам смисъл повече да коментирам. Нека, както се казва, по делата всекиму да съдим”, заяви още министър-председателят. От Ню Йорк Радев обвини правителството, че не е направило достатъчно да убеди Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген, Денков категорично отрече и подчерта, че кабинетът ежедневно преговаря и има точен план на действие. А той отива на 4 октомври във Виена на отдавна уговорена визита. “Има три политически урока - когато българите се обединят, нищо не може да ги спре. Второто е, че някои от най-големите успехи могат да бъдат постигнати без кръв, само с дипломация. Третият урок е, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим, можем да работим заедно. Надявам се всички политици да го разбират”, призова още акад. Денков. 

Паметникът на Независимостта в София също бе затрупан с цветя от малки и големи.
Паметникът на Независимостта в София също бе затрупан с цветя от малки и големи.