Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войници поднасят цветя и венци пред пирамидата на независимостта.
Войници поднасят цветя и венци пред пирамидата на независимостта.

22 септември - какво празнуваме?

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз Фердинанд приема титлата “цар”. Турция, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Велико Търново: 115 години по-късно

Днес тържествата за 115 години от обявяването на независимостта на България във Велико Търново по традиция започват от историческия храм “Св. 40 мъченици”, където княз Фердинанд прочита манифеста пред екзалтираното множество.

7,30 ч празнична света литургия ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. В 9 ч в двора на Иван-Асеновия храм - водосвет, а владиката ще поръси за здраве бойното знаме на НВУ “Васил Левски” и флагове на институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 11 ч на Пирамидата на независимостта на Царевец ще бъдат поднесени венци. Тя е издигната там, където през 1908 г. министър-председателят Александър Малинов за втори път прокламира отхвърлянето на васалитета на Османската империя.

11,30 ч. от площада пред Царевец тръгва шествие, чиято крайна точка е паметникът “Майка България”, където се полагат гирлянди от зеленина в знак на признателност.

Пред Централната поща ще звучат военни оркестри, които участват в ХVІ международен фестивал.

Пред кметството - концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с Маргарита Хранова и Орлин Горанов.

18 ч. между театър “Константин Кисимов” и Паметника на обесените: Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл ще поведат голямото търновско хоро

19 ч пред Царевец представителна рота ще изпълни строеви хватки с автентични пушки “Манлихер”.

На площад “Цар Асен I” е тържествената заря, на която рапорта приема председателят на парламента Росен Желязков.

Кулминацията е в 20,15 ч със спектакъла “Царевград Търнов - звук и светлина”

През деня входът за църквата “Св. 40 мъченици” и Царевец ще е безплатен, ще има пешеходен тур “По стъпките на българската държавност” - от храма "Св. 40 мъченици, през средновековните “Св. св. Петър и Павел”, “Св. Иван Рилски”, Асеновата порта на Царевец до Пирамидата на Независимостта.

В събота вечер 3D мапинг спектакъл на “Конниците”, обогатен с повече лазери, дронове и фойерверки над природния амфитеатър над река Янтра

 

Възстановка: Фердинанд отново слиза от царския влак на гара Трапезица

Ретро влакът, теглен от парен локомотив, в който са включени вагони от серията “Корона Експрес” - личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоанна и първокласен вагон-салон, ще тръгне в 9,13 ч на 23 септември по маршрут Горна Оряховица - Трявна и обратно.

Актьори от търновския театър и членове на клуб “Традиция” ще представят историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд I, на министър-председателя Александър Малинов и официалните лица.