Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тихомир Безлов Снимка: "24 часа"
Тихомир Безлов Снимка: "24 часа"

„Проблемът с приемането на България в Шенген не е български. Той като че ли е преди всичко позицията на Австрия, а тя е насочена в желание да се промени механизма, по който се решава проблема с бежанците и незаконните мигранти.”. Това заяви старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в предаването „Твоят ден” по Нова нюз.

Относно днешното оттегляне на депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов от поста председател на парламентарната комисия за контрол на службите, Безлов каза, че специалисти смятат, че сливането на цивилното и военното разузнаване ще донесе по-скоро щети, отколкото ползи. Много хора извън системата, опитват се да не са пристрастни, да не са политически ангажирани споделят това мнение, обясни той.

Атанасов подаде оставка от председателското място след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване с Държавната агенция „Разузнаване”.

За номинацията на Бойко Рашков на този пост Безлов смята, че е добре да се изчака коментара му за сливането на двете служби и възможността за намиране на компромиси.

„Ако ПП-ДБ приемат, че е разумно сливането на двете служби, тъй като това е тяхна инициатива, която очевидно не се приемаше от коалиционния или некоалиционен партньор”, каза той по адрес на становището на ГЕРБ за промените в структурата на спецслужбите.

Запитан ще бъде ли прието заобикалянето на президента (Румен Радев) при назначаване на шефове на службите, той каза, че ще се направи опит да се предложат кандидати за председатели на трите служби и в зависимост от реакцията президента ще се реши дали да има промяна в закона или оставане на ситуацията както е в момента.