Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За заместник на Матео Месина сочат Джовани Мотиси, един от най-доверените убийци на Риина, чиито следи се губят от 90-те години

Новият шеф на “Коза Ностра” може да е 85 годишният Сетимо Минео - бивш член на “Корлеонези”, или Сандро Капици, чийто баща бе осъден за отвличането на малкия Джузепе ди Матео

Бернардо Провенцано, Салваторе “Тото” Риина, Матео Месина Денаро. Босовете на сицилианската мафия си предават щафетата, след като бъдат задържани от властите, покосени от смъртоносна болест или станат жертви на покушения с бомби и разстрели.

Въпреки трагичния им край традицията в “Коза Ностра” трябва да бъде запазена, защото няма време за дълги сбогувания. В мига, в който мястото на Кръстника се освободи, няколко души се впускат в ожесточена битка за него.

“Целта на мафията винаги е била една и съща: да идентифицира новите лидери и управленски структури - обяснява след ареста на Месина прокурорът от Палермо Маурицио де Луча. - За разлика от “Камората”, организациите на тази мафия имат само една глава, единствен шеф. “Коза Ностра” следва тенденцията да преустрои висшето си ръководство. Сега ще трябва да замени Матео Месина Денаро като отправна точка на големия бизнес. Вече има такива, които са готови да заемат мястото му.” Прокурорът отхвърля всеобщото мнение, че Денаро е бил единственият лидер на “Коза Ностра”. Според традициите на мафията позицията “бос на босовете” е само за престъпници от района около Палермо. Месина е роден в провинция Трапани, Западна Сицилия, което налага да дели шефското кресло с още няколко души. През годините той все пак успява да се докаже като предан Кръстник.

Напук на твърденията на властите, че не е очаквал задържането си след три десетилетия в неизвестност, в едно от скривалищата му в Кампобело ди Мадзара службите откриват записки. Наричат ги “завещанието на мафията”. В него той е отбелязал поредица от указания за бъдещето на подземния свят в Италия. Подчертал е идея за създаването на нова федерация между клановете и съживяване на регионална комисия в стила на старата “Купола”. Най-любопитният момент от фрагмента е кой трябва да бъде негов наследник. Посоченото име остава секретно към момента. Може само да се предполага, че надпреварата ще бъде между исторически лица и нови фигури.

Кои са те?

Първият спряган за наследник е Джовани Мотиси, известен с прякора Дебелака – U Pacchiuni. Той е на 64 години и е роден в Палермо. По данни на италианските служби, като младеж Мотиси е бил един от най-доверените убийци на Тото Риина.

Джовани Мотиси
Джовани Мотиси

Рецидивистът се издирва от 90-те години на миналия век. Има обвинения за участие в мафиотска организация, както и в кървавите кланета с много жертви, случили се през 2001 - 2002 г. Криминалното му досие приключва с доживотна присъда. Днес Джовани е един от най-дълго криещите се бегълци от правосъдието. Търсенето му започва още през 1998 г., а за последно е видян година по-късно на рождения ден на дъщеря си. За присъствието на празненството свидетелстват снимки, на които се вижда, че партито е било в зала, в която стените са покрити с бели чаршафи, за да не бъде разпознато мястото. Оттогава няма никакви следи. Подозренията са, че може да е мъртъв, но няма доказателства за това.

Вторият предполагаем наследник на Месина е Сетимо Минео. Ако основното изискване е човекът да има натрупан стаж в подземния свят, той би спечелил, тъй като е на 85 години.

Сетимо Минео
Сетимо Минео

По професия Минео е бижутер, но има криминална история. Задържан е няколко пъти, последният от които през 2018 г. Бил е сътрудник на мафиотския клан “Корлеонези”, след което сключва споразумение с клана “Индзерило” - съперник на “Корлеонези”, което е сигнал за властите, че лавира между организациите. На 29 май 2018 г., след смъртта на Риина, на тайно събрание е избран за нов ръководител на Комисията на сицилианската мафия. Седем месеца по-късно белезниците щракват на ръцете му и получава обвинение като ръководител на “Коза Ностра”.

“Има предпоставки той да наследи Месина, защото истинските лидери на тази мафия винаги са били от Палермо - разказва защитеният свидетел Гаспаре Мутоло. - Дори в чужбина групата следва традицията си. Шефовете, които застават начело, са родени в района на Палермо Месина беше изключение. Той е от Трапани, но успя да се докаже, за да получи властта.”

Третият възможен избор за Кръстник на сицилианските престъпници е Стефано Фидандзати. Той е брат на легендарния бос Гаетано, който почина през 2013 г. Кланът им Fidanzati dell'Arenella успява да изгради мрежа между Палермо и Милано.

Стефано Фидандзати
Стефано Фидандзати

През 70-те години те заливат туристическите улици с тонове хероин и кокаин, пристигащи от Южна Америка.

Последните две фигури, чието движение властите наблюдават като бъдещи босове, са Джузепе Аутери и Сандро Капици. Аутери е на 49 години и е известен с прякора си “Васойо”. Той е ученик на мафиотския бос Калоджеро Ло Прести. В неизвестност е от една година.

Джузепе Аутери
Джузепе Аутери

“Знаем, че е един от най-подходящите за тази позиция, защото вече е лежал дълги години в затвора - обяснява защитен свидетел пред службите. - Джузепе никога не е издавал другарите си и не би сключил сделка с властите, дори да му предложат милиарди. Комуникира еднакво добре както с младежите, така и със старата генерация. Учеше занаята лично от Прести. Служеше за пример на всеки новодошъл, че и най-обикновеното улично момче може да стигне до върховете на мафията.”

Карабинерите са сигурни, че Аутери е жив. Преди известно време чрез специални разузнавателни средства засичат разговори, които той води със знакови фигури в ъндърграунд средите.

Другият възможен наследник сред “по-младите” лица в “Коза Ностра” е 42-годишният Сандро Капици.

Сандро Капици
Сандро Капици

Той е син на Бенедето Капици, който излежаваше доживотна присъда за смъртта на шофьор на камион. Получи и 30 години за отвличането и убийството на Джузепе ди Матео - детето на тогавашния разкаял се мафиот Сантино. Капици-старши почина в болница в Милано, където беше хоспитализиран септември тази година, но остана в историята като Кръстника, който искаше да възстанови Комисията на “Коза Ностра”. Целта му беше да създаде съюз сред престъпниците от провинция Палермо, но вместо това те се впуснаха в борба за надмощие помежду си.

След кончината на Бенедето се заговори за нова глава в историята на сициалианската мафия. На преден план бе поставен Капици-младши, който години наред стои до баща си. Службите твърдят, че напоследък Сандро е ръководил клана “Санта Мария ди Джезу” и вземал еднолично решенията за наркосделките и наказателните акции срещу конкурентите.

И до днес нито едно от изброените имена за наследници на Матео Месина Денаро не е сложило окончателно короната на главата си. Не се изключва на мястото му вече да е застанало лице, което е напълно непознато за властите в страната. Може този човек да е стоял зад кулисите години наред, но да няма нито една присъда зад гърба си.

Мистерията с новия бос се заплита и от факта, че карабинерите отказват да посочат името, което Месина е записал в открития в дома му тефтер.

Възможно ли е да е жена?

Последната новина е, че дъщерята на Денаро е поискала да получи фамилията му. 27-годишната Лоренца Аланя носеше фамилното име на майка си Франческа, с която живее от раждането си. В кръщелното й е записано, че бащата е неизвестен. Решението й идва, след като босът беше задържан в частна клиника в Палермо, където се е лекувал от рак.

Официални данни Лоренца да е заела мястото на баща си в “Коза Ностра” засега няма. Тя никога не е била част от престъпния свят. В писмо до нея Месина дори я моли да стои далече от “световете, които не познава”, защото на него му коствали “много страдания”.

На престола му със сигурност няма да седне и сестра му Розалия. Тя беше арестувана през март тази година по обвинения за връзки с мафията. Според следователите години наред е помагала на брат си да се крие от службите. От негово име е управлявала и банкови сметки.

“Координирала е мрежата от т.нар. “пицини” - бележките, които босът пишел на ръка до хората си, за да контролира дейността им, докато живее в нелегалност”, съобщиха медиите на Апенините.

Съпругът на Розалия - Филипо Гутадауро, също е престъпник. Той е лежал 14 години в затвора заради връзките си с криминалния свят. Към днешна дата все още е зад решетките. Вторият й син Франческо също изтърпява 16-годишна присъда.

Какво разкрива последният протокол от разпита на Матео Месина?

Той е живял в Кампобело ди Мадзара - градче близо до родното му място Кастелветрано, Югозападна Сицилия. Посещавал е ресторанти и е играел покер с приятели.

“Следвах стара еврейска поговорка: “Ако искате да скриете дърво, посадете го в гора”, обяснява той на магистратите как точно се е пазил толкова време.

Денаро спазва кодекса за мълчание omerta. Отхвърлил е да сътрудничи на властите, като предаде свои колеги в мафията, за да се отърве от доживотната присъда. Не признава и че е бил част от подземния свят в Италия.

“Никога няма да проговори, отчасти защото умира и отчасти поради пълната му лоялност към мафията”, казва Тереза Принчипато, специален магистрат срещу мафията, която от години участва в преследването на Месина Денаро.