Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Дела на трупчета няма да има, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той участва в дискусията "Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото" в Централния военен клуб в София.

"Има опасност обществото да получи 28 безконтролни и всевластни окръжни прокурори", обяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Според него промените в основния закон, свързани с правомощията на обвинител номер 1 крият рискове. Става дума за отнемането на правомощието на главния прокурор да контролира, проверява дейността и да дава указания на ръководителите в йерархията надолу. Така главният прокурор няма да може да отговаря за дейността на институцията, категоричен е Сарафов.

"Получавате 28 местни феодали", каза той за предложенията за промени в Конституцията, които ограничават властта на обвинител номер 1. 

"Прокуратурата ясно показва несъвършенствата си, демонстрира ги пред цялото общество. Висшият съдебен съвет има сили и способи да се пречисти", каза още Сарафов. Според него има опасност от разграждане на прокуратурата и това ще навреди на съдебната система и на обществото.

"Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. Преди десет години имаше период, в който съдът беше виновен за всичко. Това не доведе до справедливост", коментира още той и допълни, че сега повече се защитават правата на обвиняемите за сметка на правата на пострадалия.

От Съюза на юристите се обявиха против някои от предложените промени в Конституцията, защото са противоречиви и непрофесионално подготвени.

"Направили сме 5 промени в конституцията, 4 от тях са за съдебната власт. Не са дали резултат. Предлага се проект с неизвестни автори. Няма изявени юристи, които да са участвали в този проект и затова има толкова противоречия, коментира Владислав Славов от Съюза на юристите.

От Камарата на следователите в България се обявиха против предложението да има два съдебни съвета - на съдиите и прокурорите.

"Кое ще е общото между тях?", попита Петко Петков от организацията. От камарата не са съгласни, че в прокурорския съвет ще има повече хора, назначени от парламента. Имат забележки и за начина, по който ще се съставя прокурорската част, ако в нея ще има повече хора, назначени от парламента. Тогава този орган ще назначава прокурори и следователи с мнозинството на парламента. От камарата не са съгласни с начина, по който се предлага назначаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор.

Може да се помисли за това дали представителите на други професии трябва да спрат дейността си. Така може да се окаже например, че адвокат може да продължи да работи и като адвокат, а прокурор няма да може да е прокурор, докато е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), каза Петков.

Според него се преувеличава тежестта на надзора на законност от страна на главния прокурор. Камарата подкрепя и идеята за индивидуална конституционна жалба.