Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рамзан Кадиров. Снимка: Туитър
Рамзан Кадиров. Снимка: Туитър

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е тежко болен и е в критично състояние. Информацията, която от няколко дни циркулира в социалните мрежи, бе потвърдена от говорителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Андрий Юсов.

Според него Кадиров е имал здравословни проблеми, които са се влошили.

Чеченският лидер бил болен от дълго време, но през последните дни състоянието му рязко се е влошило, пише "Киев Индипендънт".

Слухове за влошеното здраве на Кадиров се носят от месеци. През март Кадиров разсея спекулациите с публикация в Телеграм.

"За тези, които се утешават с надеждата, че съм неизлечимо болен, съжалявам, че ви разочаровам", заяви Кадиров тогава.

Според чеченски източници Кадиров е в кома от няколко дни и се очаква да бъде прехвърлен от Чечения в Обединените арабски емирства, за да се лекува.

Кадиров е твърд поддръжник на Владимир Путин, а чеченските войски, известни като "кадировците", воюват на страната на Русия в конфликта с Украйна.

Кадиров пое властта в Чечения след смъртта на баща си Ахмат Кадиров, който първо воюваше с Русия, а след това се закле във вярност на Путин и бе убит от сънародниците си.

Припомняме, че точно преди 7 месеца командирът на специалните сили на чеченската армия „Ахмат“ Апти Алаудинов бе отровен. Затова съобщи самият Кадиров в телеграм: „Приятели, нашият скъп брат, Героят на Русия, помощникът на ръководителя на Чеченската република, командирът на специалните части „Ахмат“ и заместник-командир на 2-ри армейски корпус Апти Алаудинов беше отровен преди няколко дни.“

На 8 февруари адютантът на командира на специалните части "Ахмат" получил пощенски плик, който бил обработен с отровно вещество. Самият Алаудинов се досетил по особената миризма и веднага след това измил ръцете си и носната си кухина. Същото направили и останалите, които имали някакъв досег с писмото.

Очевидно състоянието му не е било добро, защото той бе откаран в московска клиника. Изписан в началото на март, Алаудинов се завърна в зоната на „специалната операция” и обяви, че не се е възстановил напълно. След което изрази учудването си, че все още не е образувано разследване за покушението.

В западни и руски медии тогава се обсъждаха две възможни версии. Или че е „поръчан” от свои приближени, или е станал жертва на спецоперация на украинското разузнаване.