Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Йончева
Елена Йончева

„Най-добрият начин да се гарантира транспортът на зърно през Черно море е спирането на войната. Започване на преговори, които да доведат до траен мир. Трябва активна европейска дипломация, а не активно изпращане на европейско оръжие за Украйна, водещо до още по-големи загуби сред украинците.“ Това заяви евродепутатът Елена Йончева по време на дебата в Страсбург за ситуацията с износа на зърно от Украйна. През юли Русия се оттегли от сделката за транспорт през Черно море, която беше постигната с посредничеството на Турция и ООН. Кремъл настоява, че тя пречи на износа на руско зърно, заедно с другите санкции за нея. Преди войната 95% от износа на зърно от Украйна минаваше през Черно море.

„Днес виждаме нарастване на ескалацията, засилване на военноморското присъствие в Черно море. Това не е пътят за решаване на зърнения проблем, а път към всеобща война, която ще засегне всеки един европейски гражданин.

Износът на зърно през Черно море ще позволи на европейските, включително и на българските производители да реализират своята продукция“, каза още Елена Йончева.

Тя припомни, че съществуват предложения за възобновяване на споразумението. „Конкретните предложения на генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, изпратени до руския външен министър Сергей Лавров са насочени към съживяване на сделката. Турският президент Реджеп Ердоган също води преговори. Призовавам да се отчетат интересите на всички страни и да бъде даден път на зърното през Черно море, което ще помогне и на страните в реална нужда“, категорична беше тя.

Междувременно създадените от ЕС коридори на солидарност за износ на зърно от Украйна създадоха напрежение в съседните държави, включително България. Част от зърното, предназначено за традиционните пазари на Киев в Африка и Близкия Изток, оставаше в Европа. То подбиваше цените на местните производители, задръстваше складовете и т.н.

След натиск от страна на България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария в началото на месец май Европейската комисия (ЕК) въведе забрана за внос на зърно от Украйна в тези държави до 15 септември. Дебатът във вторник вечерта в Страсбург беше насрочен само няколко дни преди да изтече този срок и времето, в което Европейската комисия трябва да реши дали да го удължи.

Полша вече обяви, че дори ЕК да не продължи ограничението, Варшава ще го направи едностранно. България тръгна по обратния път. Във вторник комисията по икономическа политика на Народното събрание прие решение, с което се предлага забраната да не бъде продължавана след 15 септември.

Комисарят за селското стопанство Януш Войчеховски във вторник в Страсбург защити забраната като обяви, че тя е стабилизирала пазарите в тези пет държави. Той заяви, че временната мярка е положителна за съседните страни и за Украйна, защото зърното се насочва основно през коридорите за солидарност и стига в голяма степен до нуждаещите се държави. Комисарят благодари на петте държави за добрата организация. До въвеждането на ограничението износът на зърно през коридорите е бил 2.9 млн. тона месечно, а след това – 3.2 млн. тона месечно, посочи той.

Януш Войчеховски заяви, че благодарение и на неговите усилия, вече е възможна държавна помощ и за селското стопанство, за производителите, засегнати от вноса от Украйна. Общо за селското стопанство на България помощите възлизат на 343 млн. евро, съобщи той.

Еврокомисарят каза още, че предстои износ на милиони тонове украинско зърно, повече от прогнозните 49 млн. тона. Затова сега ЕС се насочва в укрепването и разширяването на коридорите за солидарност. Търсят се варианти да се използват пристанищата на Адриатическо море и Балтийско море, както и да се инвестира в пътната инфраструктура. За последното ще са необходими около 1 млрд. евро.

Транспортирането на зърно по пътищата обаче оскъпява доставката му. Според оценките на Киев са необходими 20-40 евро на тон допълнително за разходите за транзит през Полша или Румъния, например. Защото традиционните пазари са в Египет и Тунис, а пътят до тях не минава през Полша, обясни той.

Повечето представители на Полша в Европейския парламент настояха за защита на местните зърнопроизводители. Чуха се призиви към Европейската комисия да гарантира, че износът на зърно от Украйна отива там, закъдето е предназначен и дори да подпомогне износа от държавите членки. Бяха поискани извинения за полските земеделци. Бернард Цимниок („Идентичност и демокрация“) от Германия предложи да се прекрати процесът на присъединяване на Украйна към ЕС. Виждате какво ще стане, ако се присъедини. Хиляди украинци загинаха, контраофанзивата е пълна катастрофа. Да започнат преговори, за да спре това клане, каза той. Две войни се водят тук – едната е кървава, другата е зърнена. И двете трябва да спрат, призова Паола Гидони („Идентичност и демокрация“) от Италия. Цените на храните са нараснали с 30% и благодарение на санкциите срещу Русия се стига до бедност, глад и неравенства. За какво говорим тук? Вашите санкции влошават положението, коментира Йозлем Демирел (Левицата) от Германия. 45% от румънските земеделци не могат да си покрият разходите по кредитите, партньорите им не получават качествени стоки и губят доверие, селскостопански производители вече искат да блокират пристанището в Констанца, каза Кармен Аврам (Прогресивния алианс на социалистите и демократите) от Румъния.