Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Княз Александър Батенберг
Княз Александър Батенберг

На 6 септември цитирам Петър Стоянович, за когото датата може да мине и за семеен празник: „Днес е подходящ ден да кажеш на жената до теб: "Бъди моята Румелия!”"

В пантеона от личности на Съединението да си спомним и за изключителния Александър Първи Батенберг, който въпреки всички обиди и унижения, до смъртта си продължава да обича България, повече и от нас самите и не само повелява костите му да почиват тук, но и десетилетие след позорното му изгонване, кръщава децата си Крум-Асен и Невена-Цветана...

Животът на Княз Александър е постоянна жертва на богатство и титли заради любовта - и към България, и към съпругата му - обикновена актриста от Дармщатския театър.

Да поменем днес и още един изумителен човек, с живот като антична трагедия, допирнесъл много за Съединението! Аз, като пехотинец от поделение 18940, гара Пирин, се гордея да съм незабележима частица от създаденото от генерал Данаил Николаев. Първият пехотен генерал в историята ни, патриархът на българската войска! Памет за тях! Да живее България!

От Фейсбук.