Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Шефа” от ДПС лобира за избор на висши магистрати БЛИЗОСТ: Иса Бесоолу наднича зад гърба на Ахмед Доган, когото всички подмазвачи в ДПС наричат "Шефа".

Кандидат-депутат от ДПС е лобирал за назначение на висш магистрат от името на “Шефа”, пише в доклада на временната парламентарна комисия по случая “Бесоолу”.
Освен това е отбелязано, че благословията на “Шефа” от ДПС с посредничеството на Иса Бесоолу е измъквала от ареста заподозрени за купуване на гласове. Преди месец бизнесменът, близък до върхушката на ДПС, е осъден и на последна инстанция за подкуп. Срещу него има и ново обвинение за незаконна сеч.
“Създадена е практика за оказване на влияние от страна на Иса Бесоолу върху представители на държавни и общински органи и върху вещи лица с цел лично облагодетелстване, както и създаване и използване на корупционни схеми, ощетяващи държавата в особено големи размери” - пише в документа, изготвен от 7 депутати. Председател е юристът Красимир Ципов, а останалите са негови колеги от ГЕРБ и независими.
 В доклада и изводите към него има и други скандални данни за търговия с влияние, но въпреки това досега прокуратурата не се е самосезирала за това.
Депутати, работили по доклада, отказаха да назоват “Шефа” по име, но публична тайна е, че така се обръщат към Ахмед Доган активистите на ДПС. Също не е ясно дали Бесоолу наистина е получавал заповеди лично от Доган, за да лобира в съдебната система и да спасява купувачи на гласове, или е ползвал името му без негово знание.
Разследването за подкуп срещу крупния бизнесмен и общински съветник от ДПС в Павел баня Иса Бесоолу стана повод за остри думи в парламента между заместника на Доган Лютви Местан и вътрешния министър Цветан Цветанов.
Цветанов обвини Местан, че е натискал магистрати по хода на делото срещу Бесоолу,
а зам.-шефът на ДПС му отговори, че се е интересувал, защото както той, така и Бесоолу са били подслушвани незаконно.
Това даде повод на депутатите да сформират и временната парламентарна комисия, която да изясни дали е имало натиск над правосъдието по случая с видния бизнесмен и ДПС кадър Иса Бесоолу.
На последните парламентарни избори той беше четвърти в старозагорската листа на движението, оглавявана от Лютви Местан. Фамилията му развива крупен бизнес в областта на дърводобива, търговията с горива, транспорт, усвоявал пари по САПАРД. Общински съветник е в Павел баня. Името му се свързва от природозащитни организации с незаконен добив на дърен материал от Средна гора и сеч без документи в особено големи размери. За никого в Казанлъшко не е тайна, че доходоносният бизнес на Бесоолу е с мощната подкрепата на ДПС. Негови фирми печелят обществени поръчки и приоритетно увояват отпуснати пари от държавата. Той кара скъпи джипове, живее в сарай над село Александрово, а лични гости по време на управлението на ДПС са му Емел Етем, Лютви Местан и Ахмед Доган. Ето какво още пише в доклада, от което е видно, че
Бесоолу е точил и пари от Министерството на извънредните ситуации:
“Освен това са установени и други схеми, осъществявани от Бесоолу и свързани с него лица и фирми, изразяващи се в нерегламентирани занижавания в параметрите при изграждането на съоръжения и отчитането на разходи за материали, които не са били използвани въобще при извършване на строително-монтажни и ремонтни дейности, като по този начин фирмите, изграждащи обекти в община Павел баня по проекти, финансирани от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи, неправомерно са се облагодетелствали”, е друга констатация на комисията.
Още преди изборите през 2009 година срещу Иса Бесоолу се получава сигнал за натиск над вещото лице Дончо Донев, който трябва да занижи оценката на държавни имоти. Кандидат-купувачи са фирми на Бесоолу. Бизнесменът на ДПС му обещава тлъст подкуп, ако свърши работата. Комуникацията му се контролира със СРС, където има прелюбопитни данни за отношенията му с висши политици, но междувременно той става кандидат за депутат и автоматично получава имунитет. Точно заради това съдът не приема част от записите на разговорите му по делото. Докато го слушат,
ченгетата се натъкват и на прелюбопитни факти около организацията на изборите
“Факт е, че по делото срещу г-н Бесоолу има доказателства въз основа на СРС, които не са били признати от съда, защото той е придобил качеството “кандидат за народен представител” и се е ползвал с имунитет” - пишат депутатите в доклада си.
От СРС-тата се получава се и информация, че любовницата на Бесоолу Милена Кавръкова, която работи на ръководна длъжност в общината, е взела пари от касата и му ги е дала за съхранение в една от частните фирми. Предполага се, че с тях е трябвало да плати на вещото лице, за да смъкне цената на държавни имоти с 600 хиляди лева. Арестуван месец след като ГЕРБ печели вота. След престой в два ареста е пуснат. Признат е за виновен първо от Окръжния съд в Стара Загора, а после и от Апелативния в Пловдив.
Днес Иса Бесоолу вече има влязла в сила присъда за престъпление от общ характер, потвърдена от последна инстанция на съда. Наказанието е една година условно с 3 г. изпитателен срок за подкуп на длъжностно лице. Докладът на временната парламентарна комисия по случая дали има натиск над правосъдието от ДПС е изготвен преди ВКС да реши окончателно казуса.
Ето части от него: “Същевременно след запознаването с материалите по делото става ясно, че между Иса Бесоолу и представители на държавни и общински органи са създадени доверителни отношения, в резултат на които се е стигнало до извършване на действия за оказване на натиск върху началници на районни полицейски управления за освобождаване на лица, задържани за хулигански прояви по време на футболен мач, за предприемане на бързи действия относно регистрация на ловни огнестрелни оръжия, за спешна намеса и разрешаване на проблем във връзка със случай на задържан активист на политическа сила, заподозрян за купуване на гласове, като всички тези действия са извършени от въпросното лице по заръка и с благословията на “Шефа”, както става ясно от получената информация. Изключително тревожен е фактът, че дори става дума и за действия относно намеса при избор на висш магистрат на окръжно ниво, за който също е налице информация за доверителни отношения с Иса Бесоолу, като отново се говори за “помощта на “Шефа” при този избор.”
“168 часа” разполага с името на висшия магистрат, който е в доверителни отношения с ДПС, но поради липса на доказателства не го публикуваме. Запознати с далаверите с незаконната сеч в региона твърдят, че той лично се е намесил, когато е прекратено разследването срещу братята Бесоолу за незаконна сеч на дървесина. Съпругата на този магистрат работи в голямо предприятие, което е клиент на дърводобивните фирми на Бесоолу.


Второ обвинение за Бесоолу

През 2009 г. е образувано и друго досъдебно производство за длъжностно присвояване и документни престъпления срещу Иса Бесоолу и брат му Мехмед, става ясно от доклада на временната анкетна комисия в парламента. То е за незаконна сеч и превоз на дървесина без документи. Прекратено е същата година, но в началото на 2012 е възобновено.
Според комисията към април се е чакало да бъде внесен обвинителен акт в съда срещу местните ДПС дерибеи. Това ще е второто дело за престъпления срещу Иса Бесоолу и първото срещу брат му Мехмед. На последните местни избори през октомври миналата година той се кандидатира за кмет на село Александрово, където е бизнес базата на братята. Печели и става кмет. Изненадващо за съселяните му се отказва в началото на 2012 г. от поста. Оттеглянето си Мехмед Бесоолу обяснява с лични причини, но това съвпада по време с възобновяване на наказателното преследване срещу него и брат му за незаконна сеч от фирмите им.


Емил Радев, депутат от ГЕРБ, член на комисията “Бесоолу”: “Няма как да посочим името на “Шефа”, но сме отразили изчерпателно информацията, с която разполагахме към оня момент. Временната комисия приключи своята дейност с доклада по случая. Събрахме много материали и сме ги обобщили. Освен висящото дело пред ВКС тогава имаше информация и за друго, което предстоеше да влезе с обвиннителен акт в съда, но не съм запознат с развитието. Направили сме изводи и препоръки към доклада и се надяваме да се изпълнят.”


Христо Чаушев, депутат от ГЕРБ и жител на Павел баня: “Свидетел съм, че камионите с дървен материал продължават да се движат, но са по-малко от преди. Има други институции, които да ги контролират. Водил съм няколко пъти разговори с горски служители. Казват, че всичко е наред. Запознат съм с казуса “Бесоолу”. В СРС-тата е имало и други обезпокояващи факти, но много от материалите, събрани с тях, не е било възможно да се използват, защото в определен период Иса Бесоолу, както и т. нар. “Шеф” са били кандидати за народни представители и като такива са имали имунитет срещу наказателно преследване.”