Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Вярвам, че Димитровград ще бъде градивното бъдеще на България. Вярвам, че вие ще продължите да работите така, че да превърнете своето родно място в един модерен европейски град, отворен към света. Това каза президентът Румен Радев в официалното си приветствие в Димитровград навръх 76-годишнината от основаването на града.

Да строиш е призвание. Но да градиш с мисъл за другите, е истински достойно и благородно, обърна се държавният глава, който е родом от Димитровград, към множеството на централния площад „България“. Той припомни ентусиазма, с който е бил построен градът навремето.

Със своята архитектура, със своите духовни и материални символи Димитровград остава емблема на една цяла епоха. И уникалната история на нашия град се е превърнала в богатство, което привлича все по-голям интерес, посочи Радев. Държавният глава отбеляза, че в последните години градът е направил много, за да утвърди своя нов, съвременен облик, като изброи привлечените инвестиции, благоустройството, зелените политики, съхраняването и разпространяването на уникалното си наследство. Днес отново търсим пътя между съзиданието и отрицанието. Зачеркват се традиции, утвърждавани с поколения. Затова всички ние днес, особено димитровградчани, сме длъжни да припомняме за самопожертвователния пример на онези, които с доброволен труд съградиха този град и цяла България, добави държавният глава.

Тези 76 години са крехка възраст в сравнение с хилядолетната история на други населени места. Но именно в това се крие уникалността на нашия град, който винаги ще се помни като „градът на мечтите“, каза кметът на общината Иво Димов. Той добави, че градът е символ на една епоха и емблема на едно поколение, предаде БТА.

Тържеството тази вечер започна с официалната церемония по приемане на почетния строй от военнослужещи от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и издигане на националното знаме. Програмата продължи с церемонията по връчване на отличието "Златна монета култура". То се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център "Ботев институт". Празникът завърши с пиротехническо шоу и концерт на Михаела Филева.