Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда синята Луна при ясно време.
Така изглежда синята Луна при ясно време.

Пълна Луна, суперлуна и синя Луна – подобно явление рядко се случва, но на 31 август заедно с него ще сме свидетели и на истински бляскав небесен празник.

“Тогава втората по големина планета в Слънчевата система - Сатурн, ще е над спътника ни, над тях ще се вижда най-голямата - Юпитер, а в края на нощта ще изгрява и Венера като Зорница.” Това обясни пред “24 часа” физикът от Института по астрономия при БАН и катедра “Астрономия” в Софийския университет Пенчо Маркишки.

Според него на тази красива небесна конфигурация ще можем да се любуваме през нощта на 31 август в 4,35 ч.

Причините за вълнението по цял свят са няколко. Първо, движението на Луната около Земята е в овална форма и винаги има една точка - перигей, когато тя е най-близо до нас. Според НАСА в този момент, ако има и пълнолуние, тогава може да се използва терминът “суперлуна”. Обяснението е, че в този момент тя е много по-красива, по-блестяща и е по-голяма със 7%, защото е по-близо до нас.

Сравнение на суперлуната с нормалната
Сравнение на суперлуната с нормалната

“Разбира се, това трудно се забелязва с просто око”, отбелязва Маркишки.

Второ, август 2023 г. е един от редките месеци с  две пълнолуния – в неговото начало и в края. В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна, което няма нищо общо с видимия цвят на Луната, уточнява физикът.

Трето, астрономи от цял свят твърдят, че такова съвпадение на събития, когато може да се наблюдава и красивият Сатурн в целия му блясък, изключително рядко се случва.

Не е могло нито през 2009 г., нито ще може през 2037 г., когато се очаква Луната да е още по-близо до Земята.   

Физикът Пенчо Маркишки проследи и красивия метеорен поток Персеиди през този месец.
Физикът Пенчо Маркишки проследи и красивия метеорен поток Персеиди през този месец.

“Ефектът от суперлунието не бива да се бърка с често наблюдаваната илюзия огромна изгряваща Луна и аналогично огромно изгряващо Слънце” – съветва Пенчо Маркишки. - При своите изгреви и залези двете небесни светила често изглеждат оранжеви поради голямата въздушна маса, през която преминава тяхната светлина, докато са ниско над хоризонта.

Също тогава те може да ни изглеждат големи, понеже подсъзнателно ги сравняваме с познати от ежедневието ни обекти, видими на хоризонта – дървета, сгради, планински върхове и др.

Можем лесно да докажем, че това е илюзия, чрез следния прост експеримент: Фотографираме с телеобектив изгряващата “огромна”  Луна, а по-късно – когато тя е вече високо в небето, правим втора снимка със същите настройки на обектива. Ако сравним двете лунни изображения ще видим, че те са в еднакъв мащаб.”

Това, което е сигурно, че ако на 31 август няма облаци, Луната ще е по-ярка, по-голяма със 7%, ще свети с по-бляскави оранжеви отблясъци, а двете най-големи планети от Слънчевата система заедно с най-красивата ще озаряват това рядко събитие.