Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков на излизане от залата след като съдът го остави в ареста
Васил Божков на излизане от залата след като съдът го остави в ареста

Прокуратурата и МВР информирани за решението на Дубай с 5 дни закъснение

От офиса на бизнесмена твърдят, че имал сертификат и срок да се върне у нас

5 дни след изненадващото завръщане на Васил Божков с редовен полет от Дубай в София, представено като доброволно, стана ясно, че той всъщност е бил екстрадиран.

Във вторник прокуратурата публикува телеграма на полицията в Дубай. Властите в ОАЕ информираха колегите си у нас за процедурата с няколко дни закъснение, когато Божков вече е в ареста.

В същото време от Министерството на правосъдието казаха за “24 часа”, че при тях не е постъпвала информация, свързана с екстрадирането на обвиняемия бизнесмен. Главна дирекция “Охрана” към ведомството се занимава с предаването, съпровождането и получаването на екстрадирани.

Още в деня на пристигането му в петък, както и на мярката за неотклонение в събота адвокатите му представиха две различни версии за това как и защо Васил Божков се завръща след 3 години и половина изгнание в Дубай.

Бизнесменът и негови приближени бяха обвинени за данъчни престъпления, пране на пари, подкупи и други, на 30 януари 2020 г. Още на 29-и той и съдружникът му Георги Попов излетяха с частния самолет на Божков към Дубай.

Прокуратурата изпрати документи за екстрадицията му през февруари 2020 г. Година и половина по-късно Божков сам разказа, че е лежал в ареста там за две седмици, а след това съдът е отказал да го върне принудително у нас.

После Божков заживя в хотел и в апартамент на негов приятел. До 25 август тази година. Малко преди 10 ч, след дълго мълчание във фейсбук, Божков написа: “Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15,30 ч.”

Тогава българските власти не казаха, че Божков ще бъде екстрадиран. От МВР нямаше информация, а прокуратурата обясни, че няма потвърждение за полета от Дубай.

Едва във вторник става ясно, че полицията в Дубай и офисът на Интерпол там са изпратили телеграма за екстрадирането на Божков. У нас обаче тя е получена в понеделник.

В текста ѝ са посочени личните му данни и номера на червената бюлетина, с която бизнесменът бе издирван.

Няма съдебно решение за екстрадицията, уточниха от прокуратурата. Лицето, издирвано от вашите компетентни органи по обвинение в пране на пари, е задържано в нашата страна и органите решиха да го екстрадират с директен полет. Учтиво молим да се срещнете с обекта, когато пристигне във вашата страна и да потвърдите пристигането му, пише в телеграмата. Приложен е и билетът на Васил Божков. Датата на телеграмата е 23 август, сряда.

Писмо от Интерпол Абу Даби до Интерпол София за екстрадицията на Васил Божков
Писмо от Интерпол Абу Даби до Интерпол София за екстрадицията на Васил Божков
Писмо от Интерпол Абу Даби до Интерпол София за екстрадицията на Васил Божков
Писмо от Интерпол Абу Даби до Интерпол София за екстрадицията на Васил Божков

Екстрадицията на задържани в чужбина българи минава през Министерството на правосъдието. Когато например Николай Банев и съпругата му бяха задържани във Франция, екип на Главна дирекция “Охрана” (ГДО) на ведомството пътува до там, взе семейството от колегите им в Париж, съпроводи ги в самолета и ги отведе в ареста след кацането в София. Същата беше процедурата и за Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и за стотици други, които предаваме или получаваме от чужбина.

В случая с Божков обаче екип на ГДО не е пътувал до Дубай. На летището той беше посрещнат от Гранична полиция и отведен от служителите на Министерството на правосъдието към ареста. Още там един от адвокатите му - Стоян Баумайер, заяви, че клиентът му се връща доброволно.

“До завчера той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображение за неговата сигурност. Върна се, за да изчисти името си пред съда”, каза адвокат Баумайер.

В събота Софийският градски съд остави Божков за постоянно в ареста с мотив, че може да се укрие. Преди това адвокат Георги Гатев пледира, че Божков е подал молба да се върне сам още през май и е получил разрешение няколко дни преди да кацне у нас. Защитникът настояваше съдът да освободи без мярка за неотклонение клиента му, именно защото се е върнал доброволно.

Според източник на “24 часа” от МВР на Божков е даден срок да напусне Дубай, защото вече не е желан на тяхна територия, а не става дума за решение на съд.

Това по-скоро е процедура по експулсиране, когато чужденците се качват на самолет с еднопосочен билет и забрана да се връщат в страната. В документа от Дубай обаче изрично е посочено, че става дума за екстрадиция. Въпреки това Божков не е съпроводен от служители на Дубай или България и е бил сам в самолета. Това личи и от снимката, която той си публикува в петък във фейсбук, явно правена с мобилен телефон.

Интригата дали Божков се връща сам или принудително, се заплете още повече с документ, публикуван от офиса на бизнесмена в неговия профил във фейсбук.

Документът е от прокуратурата на ОАЕ с дата 23 август 2023 г. В него се посочва, че Васил Божков е издирван от България, но съдът в емирствата е решил, че не може да бъде екстрадиран. На 20 юни т.г. Божков отишъл в прокуратурата там и изявил желание да се предаде доброволно на българските власти.

Така той получи този сертификат по негово искане, без Дирекцията на международното съдебно сътрудничество да носи отговорност. Сертификатът е валиден до два месеца от издаването му, пише в преведения от лицензирана фирма документ. Което означава, че Божков е можел да направи това и по-рано, защото решението на съда в ОАЕ, че няма да бъде екстрадиран, е от 2021 г. Освен това се оборва тезата на адвокатите му, че не са го пускали, защото животът му е застрашен.

България и Обединените арабски емирства нямат договор за правно сътрудничество, който урежда предаването на издирвани от двете страни лица.

Месец след бягството на Божков двама прокурори от ВКП бяха командировани в ОАЕ за работно посещение. Тогава е обсъдена възможност за подписване на меморандум за сътрудничество между двете прокуратури, но така и не се стигна до такъв.

Дубай не отговаряше на искането за екстрадиция на Божков. Не се получи отговор и при настояването да бъде разпитан по видеоконферентна връзка по разследването за изнудването му.

А докато във вторник всички се питаха екстрадиран, експулсиран или доброволно завърнал се в България е Божков, той даваше показания в Софийската градска прокуратура точно по това дело. Остана там 4 часа. Ще продължи с показанията си и днес.

“Ако е бил екстрадиран, то има различен начин на работа. Изпраща се съдебна охрана, вземат го и т.н. А той се е прибрал сам”, коментира адвокат Гатев и във вторник. За да потвърди думите си, показа и документи на арабски език. Той твърди, че изнесеното от прокуратурата за екстрадицията на Божков не е истина. Добави, че в последните месеци бизнесменът решил да се върне у нас, защото смятал, че съдебната реформа е задвижена. Имал 3-4 срещи в прокуратурата в ОАЕ, посетил няколко кабинета.

Всеки път го питали дали е сигурен в решението си и дали се чувства в безопасност в България.

При последната среща отново многократно бил питан за това, но Божков изявил твърдо желание да се върне.

След разпита на бизнесмена във вторник адвокат Гатев обясни пред медиите, че Божков е потвърдил думите си от последните години как е плащал подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Имало обаче и нови детайли, които отказа да уточни.