Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи извеждат Божков от ВИП-а на летището.
Полицаи извеждат Божков от ВИП-а на летището.

След като 3 години бизнесменът с 19 обвинения “се качваше на самолета”, но все оставаше в Дубай, сега всички спекулират какво се е променило

24 август, четвъртък.

Погребват Алексей Петров, убит 8 дни по-рано на пътека на Витоша.

Прокуратурата съобщава, че няма доказателства за престъпление в снимките от нощното шкафче на Бойко Борисов, на които се виждат пачки и златни кюлчета. И че фотосите са подправени.

25 август, петък.

В ранна утрин Васил Божков, позабравен в последните месеци у нас, пише във фейсбук: Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.

И го направи с 29 минути по-рано от планираното.

След като почти 3 години бизнесменът с 19 обвинения многократно “се качваше на самолета” за София (виж инфографиката), но оставаше под безоблачното небе на Дубай, неизвестни засега обстоятелства го приземиха директно в българския арест.

Че много неща се промениха в държавата, откакто Божков изчезна с частния си самолет на 29 януари 2020 г., е факт. Но защо точно сега, един от най-богатите българи спря да се чувства застрашен и доброволно се завърна, е въпросът, който всички задават.

И когато няма ясен отговор, логично се завихрят спекулации. Като тази, че неочакваното му прибиране има общо именно с двете събития от четвъртък. И още - за прибирането му роля изиграват новото ръководство на прокуратурата и сложните политически процеси, начело на които е т.нар. сглобка, приписвана от опонентите ѝ на Алексей Петров.

За пресичането на пътищата между завърналия се обвиняем и бившата барета

се знае от години. Още през лятото на 2020 г. закритата вече специализирана прокуратура повдигна обвинения на Божков, че е поръчал 4 убийства. Едно от тях - атентат срещу Алексей Петров назад във времето.

Абсурдно е. Те нямат нищо общо. Пътищата на Васил Божков и Алексей Петров никога не са се пресичали и г-н Божков не се прибира заради смъртта на г-н Петров, опроверга швейцарският му адвокат още на летището.

Отношенията на Божков с Бойко Борисов назад във времето също са ясни. Бившият премиер е човекът, когото Божков дълго обвиняваше за проблемите си с правосъдието. Изреждаше още депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия финансов министър Влади Горанов...

И наричаше бившия главен прокурор Иван Гешев инструмент, а институцията, която ръководи - бухалка.

Божков няма общо с прекратеното разследване за пачките в чекмеджето. Но след негови показания през март 2022 г. арестуваха Бойко Борисов в дома му в Банкя. Тогава МВР го задържа по неотложност и предложи на прокуратурата да го обвини за изнудване на Божков.

От началото на 2020 г., вече в Дубай, Божков твърди, че е давал милиони на ГЕРБ, за да запази бизнеса си. Подобни сведения Божков дал по интернет, а Кирил Петков говори лично пред разследващ полицай в кабинета си в Министерския съвет. Прокуратурата иззе делото от МВР. В деня на завръщането на Божков у нас от Софийска градска прокуратура съобщиха, че той ще бъде разпитан като свидетел и по това разследване.

На 29 януари 2020 г. Божков се качи в частния си самолет и отлетя за Дубай

Това се случи точно 40 дни, след като Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор.

В часа на полета на Божков прокуратурата, МВР, НАП и други институции атакуваха офисите му. Негови приближени бяха задържани. Гешев казва, че Божков е обвинен за 7 престъпления, след това набъбнаха до 19 по три разследвания. И от най-богатия българин и милиардер, Божков се превърна в “Беглецът от Дубай”.

Любопитна подробност е, че с него към Дубай беше излетял и Георги Попов, който е сред най-доверените му хора и също беше обвинен за куп престъпления.

Попов също изненадващо се прибра в България на 20 май 2021 г., пак в петък, както го направи и шефът му. По негови и на Божков твърдения - сам и доброволно. По твърдения на прокуратурата - в производство по екстрадиция. 

По същия начин Попов беше отведен в болница, предявиха му обвинения. На третия ден прокуратурата не много убедително поиска от съда да го задържи под стража, домашен арест или да му наложи адекватна мярка за неотклонение. Посочва се, че е помогнал на разследването. И беше освободен с парична гаранция от 40 хил. лв. Други обвиняеми по делото срещу Божков като лидер на престъпна група платиха по 1 млн. лв., а съпругата му Елена лежа в ареста 8 месеца.

 Тогава адвокатите на Попов заявиха, че се е върнал да изчисти името си, сега тези на Божков повтарят същото.

Близки на пасажера от Дубай, с които “24 часа” разговаря, са категорични, че той

няма да се върне у нас, ако не е получил гаранции, че ще го пуснат на свобода, макар и под домашен арест.

За принудително дългия си престой в арабската държава бизнесменът обвини “Гешевата прокуратура”, по чието време започнаха проблемите му с правосъдието. Иван Гешев бе отстранен от поста преди 3 месеца. Длъжността изпълнява Борислав Сарафов, а двамата с Гешев влязоха в люта война.

Но според магистрати това не означава, че новият главен прокурор може да влияе на делата срещу Божков. Те са три с различни наблюдаващи прокурори, всеки от които може да има свое мнение за мярката за неотклонение, която да се поиска за Божков.

Прокуратурата може да го освободи и с постановление, без да се стига до съда, на третия ден след изтичането на 72-та часа - в понеделник.

Гешев реагира веднага на новината за завръщането на обвиняемия бизнесмен и хвърли топката в полето на политиците, какъвто вече е и той.

Поръчкови убийства, атентат срещу главен прокурор на страна - членка от ЕС, имигранти и наркотици по улиците, масова битова престъпност. А сега вече “доброто” управление на наведената коалиция и промяната най-после връщат българите обратно в страната. Въпреки “саботажа” с години от страна на Гешевата прокуратура. Очевидно е, че скоро ще бъдат “изпрани” всички. Изключителни показатели за Шенген и демокрацията. И не само. Вече е кристално ясно, че политическият боклук ме отстрани, за да върне усмивките по лицата на Борисов и олигарсите, коментира Гешев във фейсбук.

Олигарсите, както ги нарича бившият главен прокурор, лежаха дълго в ареста, докато имаше специализирана прокуратура, която и той ръководеше за 2 г. Миню Стайков, Николай Банев, Ветко Арабаджиев бяха обвинени за икономически престъпления и бяха в килии с години. След закриването на специализираното правосъдие през миналата година делата се прехвърлиха в Софийската градска прокуратура. Там вече са и трите срещу Божков - т.нар. хазартно дело за спестените от такси милиони, подкупи и други, за 4 поръчкови убийства и за незаконно притежание на антики.

Закриването на специализираното правосъдие е друг възможен мотив

за решението на Божков да се завърне у нас. За разлика от спецсъда, който мнозина сочеха за бухалка и действащ в синхрон с прокуратурата, Софийският градски съд не е бил обвиняван в това и има съвсем различен профил.

С бягство в Дубай и с влияние в спецправосъдето беше свързван и Петьо Петров. който след смяната на властта в прокуратурата се оказа с обвинение по казуса “Осемте джуджета”. Героят в сагата Илия Златанов разказва, че при разговор с Петров последният му заявил: “Ние с Черепа се справихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята”. Има ли роля Петьо Петров, или елиминирането му като лобист в съдебната власт за завръщането на Божков, също не е ясно.