Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън
Джо Байдън

В Русия не се случват много неща, зад които да не стои Путин, коментира US президентът

Американският президент Джо Байдън каза, че не е изненадан от катастрофата на частния самолет, в който е пътувал ръководителят на наемническа компания "Вагнер" Евгений Пригожин, тръгнал през юни на бунт срещу руския президент Владимир Путин.

"Не знам със сигурност какво се е случило, но не съм изненадан", каза Байдън пред репортери в Калифорния, където е на почивка. На въпрос дали Путин стои зад това, президентът отговори: "В Русия не се случват много неща, зад които да не стои Путин". Нямам достатъчно информация, за да знам отговора, допълни той.

Свързаният с група "Вагнер" канал "Сива зона" в "Телеграм" съобщи, че лидерът на наемниците е мъртъв, след като самолетът, в който е пътувал, е паднал близо до Москва.

"Видяхме съобщенията. Ако това се потвърди, няма да е изненада за никого", заяви по-рано и говорителката на Съвета за национална сигурност към американското правителство Ейдриън Уотсън, отбелязва Франс прес.

"Катастрофалната война в Украйна доведе до това една частна армия да тръгне на поход към Москва, а сега, както изглежда, и до това", добави тя.

През юни Пригожин тръгна на бунт срещу руския генерален щаб и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Неговите хора превзеха за кратко военни обекти в Южна Русия, след което се отправиха към Москва. Тогава Владимир Путин нарече Пригожин предател, без да споменава името му, припомня АФП.