Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЕТЪР ТОДОРОВ
ПЕТЪР ТОДОРОВ

Неизясненото и до днес влизане на Ангел Христов от Братя Галеви в страната също е сред мотивите

Надяваме се Радев да разбере аргументите ни, каза Стоянов. Още не е мислил кой ще е следващият главен секретар

Смъртта на шестима полицаи, изтърваването от страна на МВР на убиеца от Цалапица Рангел Бизюрев, но и убийството на известния психолог Иван Владимиров в София са сред причините министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да поиска смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това стана ясно от изявление, което Стоянов направи пред медиите.

По-рано днес премиерът Николай Денков обяви,  че министърът вече е поискал отстраняването на Тодоров с мотивирано писмо до президента Румен Радев.

„Главният секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в министерството, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнението на служебните им задължения в изключително кратък срок“, каза Стоянов.

„В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар за периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността, както умишлени, така и предумишлени убийства с особена жестокост – в столицата и в страната, по време на битови скандали или в условията на домашно насилие“, допълни министърът.

„През февруари 2023 г. бе извършено убийство на известен български психолог в кооперация на улица „Черковна“ в София. Убийството е извършено от бивш служител на Министерството на вътрешните работи. Тук характерното е, че преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали към МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, каза още той.

Министърът настоя, че Тодоров е отговорен и по случая с Ангел Христов, известен като брат Галев, за когото и до ден днешен не е ясно как е влязъл в България и за когото се разбра, че е тук, след като почина от инфаркт.

Не на последно място искам да споделя и случая за убийството в Цалапица. На 22 юли в районното в Стамболийски е подадено заявление от Недялко Димитров, че синът му Димитър Малинов е излязъл от дома на майка си и е в неизвестност. На 27 е намерено заровено тяло. До мястото полицейските служители са заведени от Борислав Динков от Цалапица. Установено е, че в заравянето на трупа е участвал и неговият брат близнак Валентин Динков. Като пряк извършител на умишлено причинената смърт е установен Рангел Бизюрев, който на 24 юли през аерогара София е напуснал страната с полет за Германия, където вероятно пребивава и в момента. Въпреки че още в деня на издирването е известно, че изчезналият е търсен от извършителя на престъплението с намерение да му нанесе побой, служителите на РУП Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Бизюрев, описа Стоянов.

“До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия се изпълняват от зам.-главния секретар. Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземане на крайното решение относно искане за освобождаване на главния секретар”, каза още министърът.

Все още не е коментирано име за нов главен секретар. Първо трябва да преминем през процедурата за освобождаване, обясни Стоянов.