Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Княгиня Калина
Княгиня Калина

Тя не пие, чудим се какво се е случило на Боровец, коментират инцидента близки до царското семейство

Изкарала курс при командоси в Испания, реставрира предмети на изкуството, ходи на кукерски празници в Перник с носия и цървули. Обръсна главата си заради бас

Тя твърди, че не иска да привлича вниманието на светски събития и интересите й са насочени в абсолютно различна област и най-малко да провокира. Но всъщност княгиня Калина винаги успява да закове погледите на присъстващите, а при инцидент през уикенда на Боровец с 1,5 промила алкохол в кръвта бутна с автомобила си кашпа на хотел и влезе в спор с охранителя. Нахлупила бейзболна шапка и тъмни очила, за да не бъде разпозната.

Независимо дали е на парти, дали присъства на официални поводи или е там, където папараците причакват известните личности, единствената дъщеря и слабост на Симеон Сакскобургготски не може да остане незабелязана, защото се отличава от множеството. Екстравагантността е второто й аз.

Един път шокира присъстващите с бръсната на райета глава и огромни гривни на бицепсите, запечатани тутакси от фотографите. Заради бас пък остана с прическа нула номер. Друг път бе украсила темето си с тюрбан с български фолклорни мотиви. Трети път ще облече бедуински дрехи. В четвърти случай ще се подложи на поредната естетична операция за корекция на носа. Или пък ще сменя цветовете на косата си - ту черна, ту руса, ту пък огнена. Или ще плава с мъжа си Китин Муньос на обикновен тръстиков сал.

Каквото и да направи, неизменно влиза в хрониките и е една от най-коментираните кралски особи в Европа. В интервю за испанските медии заявява: „Колкото до екстравагантното ми облекло, понятието „строги тоалети за аристократи“ не съществува. Ние живеем в развито общество, в което има благоприличие. Ако сте поканена на вечеря, няма да отидете по бански, но оттам нататък човек вече е свободен да следва една или друга мода.

Мисля, че моите т.нар. ексцентричности са преувеличени. Не разбирам защо наблягате върху шокиране и търсене на реакции, защото аз имам много по-различни интереси и занимания, отколкото да провокирам. Извън това съм от срамежливите, така че не търся да ме забелязват.“

Бивши царски депутати са изненадани от инцидента през уикенда, защото знаят, че най-малкото дете на царя не употребява спиртни напитки.

Близки на семейството са я заварвали като студентка, когато учела реставрация в Лондон, цялата омазана до лактите в глина и боя, докато се опитвала да възстанови блясъка и автентичността на предмети на изкуството.

„Видях, че е напълно отдадена на това, което прави. Не си вири носа само защото е царска дъщеря, а беше истински задълбочена в работата си“, спомня си бивша царска депутатка.

Не е ясно къде са изложени предметите, които е реставрирала Калина, но се знае, че тя обича да се появява на публични места с носиите на баба си - царица Йоана, както и да си поръчва нови. Местни жители на Перник си спомниха как е отишла на традиционните кукерски празници през януари тази година с риза и сукман и обута в цървули на студа. Калина често облича и сина си Симеон-Хасан в дрехи с мотиви от някогашните носии. Докато учеше в Мароко, 15-годишният днес юноша посещаваше училището към посолството на България и рецитираше безукорно „Аз съм българче“.

Сега заедно с родителите си живее през лятото в двореца „Царска Бистрица“ на Боровец, а през зимата - в София, за да ходи на училище в Американския колеж. Според запознати тримата не живеят заедно със Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Гомес Асебо във „Врана“. Постройката, която обитават царят и царицата, е малка и не е особено удобно за всички. Затова Калина и Китин Муньос са се преместили в друго жилище.

Дъщерята на бившия премиер е единственото му дете, което поиска българско гражданство за себе си и за сина си. Преди 10 години получи своите и неговите документи по време на първото правителство на Бойко Борисов. Тогава двамата се сдобиха с ЕГН. При инцидента на Боровец Калина е казала, че има ЕГН, но не го знае наизуст.

Царската дъщеря винаги е имала афинитет към България. Тя се венча в прочутия рилски курорт през октомври 2002 г. с рокля с фолклорни бродерии и шевици от различни части на страната, украсена със сребърни пафти. В своя си стил Калина пристигна инкогнито няколко дни по-рано, за да се увери, че всички детайли са изпипани. Специално за сватбата бе монтирана шатра, защото според католическата традиция е възможно младоженците да се бракосъчетаят и извън църква. Калина за разлика от първите си двама братя - Кардам и Кирил, не е кръстена в православната вяра.

Контактите на високо ниво обаче не пречат на Калина да изненадва при всяка своя поява. И може би инцидентът в Боровец няма да бъде последен…

Калина дава интервю в България, когато носът й не е претърпял множество операции.
Калина дава интервю в България, когато носът й не е претърпял множество операции.
Калина бе задържана след инцидент на Боровец.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Калина бе задържана след инцидент на Боровец. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ