Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола Румен Радев прие строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва. Снимка ДИМА МАКСИМОВА
В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола Румен Радев прие строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение". Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея, която се състоя в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

По думите му народното движение няма да допусне "3 март да бъде заличен, националната ни памет изтрита, а българската държавност - разградена". Словото на Радев предизвика вълна от аплодисменти и викове "3-и март".

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката, сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието", започна речта си президентът.

"След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците".

"Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността", заяви президентът и продължи:

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви още Радев.

Според Румен Радев обществото чака отговори каква е ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията. Какви ангажименти са поемани и какви високи постове в държавата са му обещавани. Радев каза, че България няма нужда от сглобкаджийство, а от обединяване срещу похищението на демокрацията