Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Суботинов пред съда 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Константин Суботинов пред съда СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Константин се шокирал от гледката в банята на Веско, 40 мин пушил цигари и тръгнал за лопата и чували

С две коли са превозвали трупа на Кристиан Пеев обвиняемият за убийството Веско Вълчинов и приятелят му Константин Суботинов, който му помогнал да скрие останките. Това стана ясно в Софийския районен съд, който остави Суботинов за постоянно в ареста. 24-годишният младеж е обвиняем по дело за лично укривателство. Той е признал всичко на криминалистите и лично ги е завел до зловещите находки в гората над кв. “Бояна” Суботинов работи на две места - барман е в известна дискотека в НДК, откъдето се познава с Вълчинов, и разнася храна на клиенти към голяма компания.

На 8 август Веско Вълчинов убива приятеля си Кристиан Пеев, на когото дължи пари, в дома си на ул. “Г. С. Раковски” в София. След това го нарязва в банята на жилището. Меките части изхвърля в тоалетната и пуска водата. Костите и главата разфасова на части. След това се възползва от “помощ на приятел”. Фактологията по разследването разкри прокурор Иво Боев в съда.

Когато пристига в жилището на Вълчинов, Константин забелязал кървави следи. Отворил вратата на банята и видял ужасната гледка. След това излязъл на терасата и 40 минути пушил цигара след цигара.

“Макар и шокиран, той е помогнал на Вълчинов. Купили са лопата, почистващи материали, чували. После се върнали и селектирали трупните останки в различни торби. Двамата са носили чувалите, част от които качили в колата на Суботинов, друга част качили в такси”, каза прокурор Боев. Двете коли потеглили към гората над кв. “Бояна”. Там освободили таксито. Суботинов започнал да копае дупки с лопатата. В тях сложили трупните останки и замаскирали мястото. Чувалите с почистващите материали сложили в други дупки и ги покрили с камъни. Вещите на Кристиан изхвърлили в кофи за боклук в “Бояна” и си тръгнали с мерцедеса на Константин.

“Престъплението е разкрито с помощта на Суботинов. Не дава обяснение защо е помогнал, но описва подробно действията и движението им с Вълчинов”, каза прокурор Боев. Според прокуратурата Константин трябва да лежи в ареста, защото още в началото не е убедил Вълчинов да се предаде, а му е помогнал да скрие трупа. Въпреки че после разказал всичко на двамата оперативни работници от столичната полиция, които са го открили и са го разпитвали.

По техни показания адвокат Кристиан Мирчев, който защитава Суботинов, поиска по-лека мярка за неотклонение. Той посочи, че клиентът му е съдействал на полицаите и е разказал всичко, за разлика от Веско Вълчинов, който давал уклончиви отговори. Според адвокат Мирчев не е установено психическото състояние на Константин след шока при гледката на нарязания труп в банята.

Съдът остави обвиняемия за постоянно в ареста, въпреки че няма опасност да се укрие. Но има такава да извърши друго престъпление “заради психичната му устойчивост при транспортирането и заравянето на частите от трупа”.

Магистратите се позоваха на обществения интерес към престъплението. Очаква се в сряда обвиненият за жестокото убийство Веско Вълчинов да се изправи пред Софийския градски съд за определяне на мярката му за неотклонение.