Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПАШКА: Клиенти се редят да платят сметките си, а отскоро има услуга да се плаща и за съседа.
ОПАШКА: Клиенти се редят да платят сметките си, а отскоро има услуга да се плаща и за съседа.

В горещите августовски дни в много български жилища е обявен код оранжево заради пристигналите изравнителни сметки от "Топлофикация".
Някои се чудят как да си платят преди идването на студа, а други са подгонени за стари задължения.
Но въпросните мъченици не бива да се отчайват, защото, оптимистично погледнато, винаги може да е и по-лошо. Стари и нови длъжници със сигурност ще се почувстват галеници на съдбата, ако научат, че техен събрат е осъден да плати парното на съседа. Въпросният нещастник няма никакви роднински връзки със собствениците на съседния апартамент, почти не ги познава, но въпреки това сега е
принуден от съда да плаща тяхното топло
"В началото историята ми с нищо не се различаваше от тази на хиляди други софиянци. "Топлофикация" заведе дело срещу мен за неплатени сметки. Обжалвах това решение и започна дело, което със сигурност може да влезе в рекордите на Гинес със своята куриозност. Още след първите заседания с адвоката ми осъзнахме, че енергийният монополист ме съди да платя парното на съседа", оплака се пред "168 часа" софиянецът Т. И. Той настоява да се изяви само с инициалите си, но предостави всички необходими документи, за да докаже своята версия по случая. По време на делото Т. И. и защитникът му няколко пъти проверяват детайлно огромен куп бумащина, за да се уверят, че не са се объркали. Няма грешка.
Монополистът
наистина настоява
от своя длъжник да поеме задълженията
на съседа
Въпреки всички експертизи и доказателства, които ясно показват колко се е издънило общинското дружество, съдът отсъжда в негова полза. По-горна инстанция потвърждава решението и така един българин окончателно е задължен от съдебната власт да поеме всички сметки за топлинна енергия на съседа, когото дори не познава. Как е възможно това ли? Т. И. и адвокатът му имат своето обяснение как се е родил този съдебен и чисто човешки парадокс.
"Става въпрос за един блок на "Цар Борис" 3, в който притежавам офис №3, който използвах и за жилищни нужди. Нарочно наблягам на номера, тъй като по време на делото установих, че "Топлофикация" иска от мен да платя задълженията на апартамент №2 в същия блок. Това че въпросното жилище е в моя блок е единствената ми връзка с него. Никога не съм го притежавал, нямам и роднини, които да са в някаква връзка с него. Апартамент №2 за мен не съществуваше, докато не ме накараха да му платя сметките", усмихва се тъжно Т.И. В началото той е обнадежден, че правдата лесно ще възтържествува, тъй като
всички документи
показват кой на кое
жилище е собственик
Дори самата "Топлофикация" в съда изважда доказателства в негова полза. Адвокатите на топлинното дружество по време на делото предоставят протокол от общото събрание на блока, в който се намира офисът на Т.И.
"В същия протокол ясно е записано, че аз съм собственик на офис №3. Срещу апартамент №2 има друго име. На практика "Топлофикация-София" сама доказа в съда, че е направила огромна грешка и ме съди да платя парното на друго жилище", разказва Т.И. Въпреки доказателствата, любезно предоставени от топлинното дружество в полза на Т. И., съдът отсъжда в полза на енергийния монополист и сега софиянецът е принуден да плати топлото на съседния апартамент. Решението е потвърдено на по-горна инстанция и не подлежи на обжалване.
Единственият му шанс е
да се оплаче в Страсбург
,
но там го чака истинско ходене по мъките.
"Мога да чакам решение от Страсбург чак след пет-шест години. Сигурен съм, че ще отсъдят в моя полза, а данъкоплатците ще платят за грешките на монополиста и българския съд.
Лошото е, че в момента срещу мен има влязла в сила присъда. Сега съдия-изпълнител може да наложи запор върху сметките ми, няма да мога да обслужвам и кредитите си. Буквално ще ми стъжнят живота. А най-смешното е, че законът предвижда и описване на имуществото ми. В случая ще трябва да опишат какво има в апартамент №2. Не съм влизал и не знам какво има там, но съседите ще бъдат неприятно изненадани", не знае дали да се смее или да плаче осъденият Т. И.
Неговият адвокат Георги Василев, който го представлява по куриозното дело, има обяснение защо магистратите вземат решение, което очевидно е в разрез със законите.
"В момента българският съд е натиснат от изпълнителната власт да гледа по бързата процедура дела в три основни направления - отчуждаване на имоти, които пречат на големите инфраструкторни проекти, съкращаване на държавни служители и погване по всички параграфи на длъжниците на "Топлофикация". Идеята е тези дела да бъдат гледани по бързата процедура и много често въобще не се разглеждат доказателствата. И в този конкретен случай доказателствата са изцяло на наша страна. Самото топлофикационно дружество е пратило протокол в общото събрание на блока, където
ясно е записано, че
клиентът ми е собственик
на офис №3
Не мога да разбера как така съдията не се е съобразил с този документ и задължи клиентът ми да плати парното на апартамент №2", заявява пред "168 часа" адвокат Василев. Той е убеден, че всички дела се гледат според интересите на държавата.
Плащат се смешно ниски обезщетения за имоти, през които трябва да мине магистрала например. Държавните служители също са съкращавани по бързата процедура, а длъжниците на"Топлофикация" скоростно се сдобиват с присъди да си платят не само техните, но и задълженията на съседа. Адвокат Василев има и друг подобен случай. Негов клиент е
осъден да плати парното
на апартамент, за който е доказал, че не притежава
"Данъчните представиха в съда справка, от която е видно, че за въпросното лице няма данни да има деклариран имот и не е плащал данъци за него. Въпреки това го осъдиха да покрие сметките за парно на жилище, което не е негово", разказва адв. Георги Василев. Той разкрива, че има също толкова скандален случай и от делата за отчуждаване на имоти, които стоят на пътя на инфраструктурни проекти от първостепенна важност за държавата.
"Отчуждават имот на мой клиент и той не се съгласява с определената от общината цена. Съдът назначава четири поредни експертизи на вещи лица. Всеки един от тях е категоричен, че оценката е твърде занижена. Въпреки това съдът не се съобрази с експертизите, които сам е назначил и обяви, че цената на държавата е законосъобразна", разказва адв. Василев. Негови колеги са затрупани с подобни дела, в които собственици на имоти са получили
скандално ниски суми
за отчуждените им имоти
Още по-голяма е секирата, когато става дума за съкращаване на държавни служители.
"Мои клиенти - държавни служители, бяха съкратени от отдел, който няколко месеца по-рано бил преобразуван в друга държавна структура и на практика престанал да съществува. Хората са съкратени от структура, която вече не е съществувала. Това означава, че и заповедта за съкращение е нищожна. Фактите и доказателствата по делото бяха пределно ясни, но съдът не се съобрази и отсъди в полза на държавата", разкрива адвокат, който също е станал свидетел на подобни смущаващи случаи.
Т.И. от София е убеден, че неговият казус няма аналог. Той дори се е заканил да действа нестандартно, само и само да пребори системата.
"Осъдиха ме
да платя за чужд
апартамент

Открих, че чуждото жилище няма задължения към "Топлофикация". Ще се сдобия с разпечатка и да докажа на монополиста, че вече всичко е платено за апартамент 2 и съответно аз нищо не им дължа", готви се за нова битка софиянецът.

 

Адвокат Георги Василев: Съдиите са съветвани отгоре да
действат по бързата процедура

- Адвокат Василев, как е възможно "Топлофикация" да не осъзнава и до днес каква грешка е направила?
- Нашият случай за тях е по-нищожен от микроб. Те са огромна фирма със стотици хиляди абонати и явно проблемите на отделния човек въобще не ги интересуват.
- В такъв случай съдът трябваше да се намеси и да защити интересите на вашия клиент.
- Убеден съм, че изпълнителната власт се намесва в съдебната. Държавата натиска съда да правораздава в ущърб със законите. Всичко започна от началото на тази година. Държавата печели навсякъде, където заведе дело. Няма прошка за никого. На съдиите им е наредено отгоре да действат по бързата процедура и да издават присъди, без да се съобразяват с доказателства. Само с натиск мога да си обясня куриозите, за които ви разказах. Повечето съдии са страхотни професионалисти, през тях минават стотици дела и няма как неволно да допускат такива пропуски в работата си.
- Толкова ли е безнадеждно положението?
- Все повече българи се опитват да заведат дела в Страсбург. Там гледат дела за нарушени човешки права.
В случая на стотици българи им е нарушено правото да получат справедлив процес. Правораздаващият орган не спазва процесуалните и правните закони. въобще не можем да говорим за права, когато "Топлофикация" започне да те съди. Могат да те накарат да платиш парно дори и никога да не си имал абонатна станция в блока и радиатори в апартамента. Много лош шанс е да се вгледа в теб монополистът. Отиди после да доказваш, че нямаш сестра.

 

Монополистът: Първо плати и после се жалвай

Осъденият да плати чуждо парно Т.И. много пъти прави опит да се свърже с "Топлофикация" и да обсъди с тях как да излезе от омагьосания кръг, в който е попаднал. От общинския монополист го приканват любезно да си плати задълженията и да спре да се жалва. "Показах им документи, че не съм собственик на жилището, за което са ме осъдили. Те кротко ми отвръщат: "Платете си задълженията и нещата ще се оправят". Така и не намерих начин да се разбера с тях", признава си Т.И.

 

Адвокат Атанас Черногорски: Закон за частния фалит ще защити длъжниците

- Господин Черногорски, какво налага създаването на закон за фалита на физическите лица?
- Налага го фактът, че тежката икономическа криза доведе много граждани в страната до ръба на бедността, с оглед на което те не могат, нямат силите да изплащат своите задължения.
- В какви случаи според законопроекта физическо лице може да обяви фалит и какви са последствията?
- Случаите, в които физическо лице може да обяви фалит, са сходни с тези, при които едно юридическо лице може да обяви фалит. Тоест трябва да има настъпила трайна неплатежоспособност и лицето да не може да покрива обикновените си разходи, както и тези по кредитите. Спорен елемент в момента дори и при нас между колегите е обаче кога тя настъпва. Във връзка с предотвратяването на злоупотреби от физически лица, които ще обявят неплатежоспособност, е важно да се реши дали тя да настъпва към първоначалния момент при спиране на първото плащане или към момента, когато лицето или негов кредитор предприеме процедура да го обяви в неплатежоспособност, съответно във фалит. Все пак смятаме да е малко по-облекчена процедурата, отколкото за фирмите. Ще се назначава вещо лице, което да определя начална дата на обявяване на неплатежоспособност. Ако длъжникът документално докаже, че няма никакви активи, се обезсмисля назначаването на синдик, за когото също някой трябва да плаща, но за физически лица, които желаят да обявят фалит, но притежават активи, задължително ще има такъв. Лицето, което иска да обяви фалит, плаща такса в съда и декларира какво има или няма - събира се маса на несъстоятелността. Дава се право на всички кредитори в определен срок да се присъединят с претендираното от тях вземане и имуществото се разпределя. Въпреки това в българския вариант, след като съм разговарял с повечето от членовете на Асоциацията и кредитополучатели, анализа сочи, че хората, които ще се възползват от този закон, в 80% от случаите ще са напълно безимотни.
- Каква е практиката в другите страни?
- Доколкото съм запознат от страните членки на ЕС, само в България и в още една страна няма подобен закон. На практика във всички развити държави частният фалит е уреден. Отдавна подобни институти действат и в Унгария и Полша, а в момента вече превеждаме и румънския закон. По мое мнение испанският модел е най-удачен за нашите условия.
- Може ли в определени случаи да се стигне до опрощаване на дългове?
- Не е коректен терминът опрощаване на дълговете. Считам, че в крайния момент физическото лице, което ще е длъжник на група кредитори, ще може да плати само определена сума, която ще бъде събрана със съответното производство по обявяване на фалит. Хубавото е, че след това то ще има възможността, шанса да започне едно ново начало.
- Няма ли да се облагодетелстват по този начин само длъжниците?
- Да - законът е повече от полза за физическите лица. Но нека да погледнем реално на нещата - кредиторите, когато са отпускали кредити, са поели своя кредитен риск и нека да си носят кръста за това дали лицето, на което са предоставили заем, може да изплати своя дълг. На всички експлоатационни дружества и монополисти ще им се наложи също да отпишат от баланса си определен размер на своите вземания, които са отчели като несъбираеми. Всеки има право на ново начало. Всички знаем, че дори и на държавите - Аржентина и сега Гърция, като институции им е дадено право да обявят фалит и да започнат отначало. Затова смятаме, че не трябва да допускаме физическите лица в България и особено от бедната и средната класа, които в момента не могат да плащат своите задължения, да са пожизнено длъжници на своите кредитори.
- На какъв етап е подготовката на законопроекта?
- В момента правната рамка е направена, скелетната структура е готова и го обсъждаме между колегите. Ще бъде представен на всички заинтересовани лица, предполагам в средата или в края на септември, когато ще организираме кръгла маса. На нея ще поканим и други сходни с нашата дейност организации, както и Асоциацията на търговските банки, топлофикациите, ВиК дружествата и т.н., които да вземат становище и мнение по законопроекта, и ако искат да предложат своите изменения, с които ние евентуално ще се съобразим. След това ще потърсим политическа воля за внасянето му в парламента.

 

 

Нарочно пращат изпълнителни листове в отпускарския месец

от ИВАН БУТОВСКИ

Точно в най-отпускарския месец август от "Топлофикация" са започнали кампания за изваждане на изпълнителни листове на длъжниците с повече от няколко неплатени месечни сметки.
Според юристи периодът изобщо не е избран случайно, тъй като, докато абонатите са на курорт, няма да могат да реагират с възражения в предвидения 14-дневен срок, а съобщенията за издадена заповед за парично изпълнение ще намерят залепени на вратите си. В краен случай, дори клиентите да успеят да обжалват главницата и лихвите по претендираните задължения, по този начин топлофикационното дружество се гарантира срещу изтичането на 3-годишния давностен срок, твърдят запознати.
"С изпращането на известия от съдия-изпълнител за дългове към "Топлофикация" точно в отпускарския месец законът е спазен, но същевременно
длъжниците се лишават
от право на възражение,
тъй като не могат да реагират в срок", обяснява адвокат Атанас Черногорски от Асоциацията на ощетените от кредитори.
"В повечето от случаите, когато хората са на почивка и не са си вкъщи, това означава, че от съда ще направят връчване по чл. 47 от ГПК чрез залепване на уведомление, което се смята за редовно връчване. По този начин формално е спазена законовата процедура, но се ползва вратичка в закона, за да уведомят длъжника без той да може да възрази", пояснява юристът. За хората, които в кризата често изпадат в сериозно просрочие на плащанията към така наречените "естествени монополисти", проблемът е сериозен. Причината е, че
лихвите по старите задължения нарастват лавинообразно
и дори някои от закъснелите сметки да са отпреди приетата 3-годишна давност за плащанията, потребителите трудно могат да наваксат, тъй като експлоатационните дружества счетоводно погасяват най-старите плащания. Оказва се, че по закон те нямат право да го правят и има начин да плащаме сегашните си задължения. Достатъчно е да плащате на експлоатационните дружества сегашните сметки, но по банков път, като посочвате изрично кое точно плащане погасявате.
"Чл. 79 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) позволява, когато имате няколко еднородни задължения към един кредитор, да посочите кое от тях погасявате. Затова бих препоръчал на всички, които са натрупали стари задължения, да плащат на експлоатационните дружества по банков път, като посочват номера на фактурата и месеца и годината, за които плащат", коментира в тази връзка адвокат Черногорски, "а експлотационото дружество е задължено да се съобрази с това ваше волеизявление и да погаси не най-старото ви задължение а това което сте посочили." Същевременно от софийската "Топлофикация" са категорични, че няма да се съобразяват с никаква давност и ще търсят старите задължения по съдебен път, дори те да са отпреди много години. В свое изявление, поместено на сайта на дружеството, изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов казва: "Търговската компания "Топлофикация-София"
не е опростила, нито
ще опрости каквото и
да било задължение на клиент към дружеството
без произнасяне на съда,
дори ако това е дълг от 10 години. Всеки ден компанията завежда съдебни дела за онези случаи, за които са изчерпани възможностите за индивидуално договаряне и сключване на споразумение между страните."
В резултат на предприетите мерки 57% от абонатите са без задължения или имат до 2 неплатени сметки, което е ръст с около 3% в сравнение с 2010 г. и над 5% в сравнение с 2009 г. 18% от клиентите са некоректни с непогасени над 12 сметки, става ясно още от информацията.

КАЗУС: Съдът отказва да приеме доказателствата на Т. И., че не е собственик на апартамент №2.
КАЗУС: Съдът отказва да приеме доказателствата на Т. И., че не е собственик на апартамент №2.
ПАРАДОКС: Енергийното дружество само доказа в съда, че греши, но въпреки това спечели делото.
ПАРАДОКС: Енергийното дружество само доказа в съда, че греши, но въпреки това спечели делото.
ЖАЛБА: От "Топлофикация" не пожелаха да разгледат случая на Т. И.
ЖАЛБА: От "Топлофикация" не пожелаха да разгледат случая на Т. И.