Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бракониери стигнаха дотам, че да преследват едрия бозайник и в зоопарка заради огромната печалба. В опитите си да помогнат природозащитници рискуват да променят навиците на застрашения вид

Войната ни с тях започва преди повече от 45 000 години. Тогава най-смелите представители на Хомо сапиенс достигат земите на Европа и започват ненаситно да ги преследват, за да ги изядат. Човешкият глад и неблагоприятните промени в климата оказват своето влияние и носорозите изчезват от лицето на Стария континент. Видът обаче оцелява. И минават хилядолетия, за да се стигне до поредната решителна битка за спасението на това толкова популярно сред децата тревопасно животно.

В наши дни слагаме на масата телешко, свинско, агнешко или риба. Отдавна сме забравили вкуса на носорожкото. Но те продължават да са в огромна опасност заради извращенията на съвременната цивилизация. Някога някой си отдавна забравен самозванец успява да заблуди околните, че може да лекува всякакви болести с отвари, чиято основна съставка е стрит на прах рог на носорог. Африкански магьосници бързо съзряват потенциала на подобна измама и на свой ред започват да рекламират еликсири за повишаване на мъжката потентност, забъркани по същата рецепта. Появяват се нови и нови приложения на кератиновите образувания върху главите на най-едрите сухоземни бозайници след слоновете. Учените доказват, че те нямат никакво лечебно въздействие върху човешкия организъм, но мнозина по тази планета предпочитат да вярват на шамани, вместо на лабораторни изследвания.

Търсенето е огромно, а предлагането е скромно и цените на контрабандната стока летят към небето. Носорозите са преследвани и избивани заради прищевките на самозабравилите се човеци.

Правителства и природозащитници в Африка търсят начини за спасението на шепата оцелели животни, но намесата им води до изненадващи промени в поведението на вида. Този текст за пореден път ще потвърди колко съвършено синхронизирана машина е дивата природа и колко нелепи са опитите на човечеството да поправя на своя глава повреди, които самото то е нанесло от невнимание, алчност или от обикновена глупост.

Целия материал четете в сп. "Космос" - брой 7/2023.