Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков. Кадър БНТ
Крум Зарков. Кадър БНТ

Парламентаризмът е най-сложната система за управление, но по правило - всичко спешно излиза грешно, така коментира по bTV бившият правосъден министър Крум Зарков спешните промени в закона срещу домашното насилие.

Според него важно е дали ще има система, която да предотвратява насилието и да наказва насилниците, да заработи цяла система от органи, за да не се стига да тежки последици.

Депутатите се опитват да задушат народния гняв. Няма връзка между извършеното престъпление и размера на наказанието. Превенцията е в неизбежността на наказанието, допълни Зарков. Той наблегна на това, че е важно как се работи с насилника в затвора - изисква се мерки и компетентност.

Законовите текстове се пишат сложно - всяка има значение. Излишен е срокът за интимна връзка. Но все пак законодателните текстове завършват в президентството. Объркване има в целия текст на закона срещу домашното насилие. До 15-дневен срок приетите промени трябва да са в президентството и президента ще реши дали да наложи вето.

За съдебната реформа през май имаше сериозен пробив с приемане на механизма за разследване на главния прокурор. Важното е никой да не е над закона. В момента този механизъм е блокиран.

Трети 3 март е национален празник, не виждам защо се подлага на дебат. А служебният кабинет идва, когато има криза - все пак конституцията е добра, когато не позволява безвластие. А нашата успя да отговори на всички лудости на българската политическа класа, обясни правният съветник на президента Румен Радев.