Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Съд за виновните”, “Съд за милионерите”, “Дворците на БКП да станат болници и училища” - това бяха част от лозунгите на протестиращите след края на Живковото управление. Днес те са забравени, а е налице носталгия към онези времена.

СНИМКА: АРХИВ
“Съд за виновните”, “Съд за милионерите”, “Дворците на БКП да станат болници и училища” - това бяха част от лозунгите на протестиращите след края на Живковото управление. Днес те са забравени, а е налице носталгия към онези времена. СНИМКА: АРХИВ

Една трета от населението иска да живее в епохата на Живков - което е показателно, че вековното схващане за месията, дето ще дойде и ще ни оправи, продължава да е валидно, направо си е евъргрийн

Предлагам нов риалити формат! Симулация на социалистическа България, в която заживяват трима, петима или повече пълнолетни съвременни граждани.

Ядат русенско варено, пият вода от чешмата, работят по тясната си специалност, сменят два ката дрехи в черно, сиво и кафяво,

нямат право да разказват политически вицове

и да седят в София без жителство. Задължително излизат на Ленински съботници, ползват нарязани и надянати на кука вестници вместо тоалетна хартия, телевизията им показва само български и съветски филми, излъчва от следобед до 22 часа, през останалото време екранът е тъмен и т.н.

Условието е участниците да са декларирали ясно и в пълно съзнание, че ако можеха да се върнат назад във времето, биха избрали със сигурност епохата на Тодор Живков и никоя друга.

Както “24 часа” съобщава, 32,6 процента, или една трета от населението на страната, са отговорили по този начин в социологическо проучване на Националния център за парламентарни изследвания, проведено през юни тази година.

Тъй като

ще е трудно тези граждани на ЕС да бъдат отведени в Северна Корея

- единствената страна на планетата, в която комунистическото общество се развива и процъфтява във възможно най-автентичен вид, по-просто ще е да ги пуснат в паралелна реалност, имитираща неповторимата атмосфера на тоталитарния режим.

Голямата награда - “Лада 1500”, втора ръка, печели участникът, който нито веднъж не се е разревал и не е молил с падане на колене да го пуснат за пет минути поне във фейсбук, за да даде акъл как трябва да се управлява страната, да се оплаче, че системата го убива, или да си покаже котето на съседите.

Авторите на цитираната анкета уточняват, че носталгия по Живковото време изпитват основно прехвърлили 50-те си години селски жители с ниски доходи.

Напълно обяснимо е, ако се приеме, че по време на работническо-селската диктатура тези хора са живели по-добре от сега,

без да се напъват в училище или на работа

Техните деца и внуци обаче, които днес могат да избират дали да правят кариера, или да берат ягоди във Великобритания, изглежда, не споделят същата носталгия.

Според проучването активното поколение на 30-годишните заявява желание да се върне в началото на прехода през 90-те години.

Щом НАСА може да симулира на Земята живота на Марс, защо българският шоубизнес да не пресъздаде с достоверност специално за тази прослойка в България

времето на най-тежката безработица, режимите на тока и водата, галопиращата инфлация,

купонната система, мутрите, рекета, купените дипломи, безнаказаната престъпност, финансовите пирамиди, банковите фалити…

По повод букета от потресаващи отговори в анкетата, проведена от Центъра за парламентарни изследвания, Иво Сиромахов помества следния коментар във фейсбук: “В социологическо проучване за най-важните личности в историята ни българите поставят Тодор Живков пред хан Аспарух и Раковски.

А Бойко Борисов има по-голям принос за България от Георги Бенковски и Васил Априлов. Ние сме малък, но много интелигентен народ”.

Дипломиран социолог възмутено оспорва подходите и достоверността на проучването, но то все пак е някакъв ориентир за обществените нагласи.

Без да бъдат генерализирани, резултатите от него са показателни, че вековното схващане за месията, дето ще дойде и ще ни оправи, продължава да е валидно, направо си е евъргрийн.

Естествено, темата превзе и развълнува мрежата, чуват се притеснени призиви за спешно изолиране на тъпанарите от социалния живот - който не плаща данъци в България, да не може да гласува на избори, всяка година да се тества професионалната подготовка на държавните и общинските служители, както и на депутатите, все от тоя род идеи.

По хаоса в главите и душите ясно личи, че положението е безнадеждно изтървано, вече не е ясно кой котлон е включен.

Даже да се сбъдне отколешната мечта на Валери Найденов за въвеждане на мажоритарна избирателна система, която да толерира потенциала на личностите, а не на листите,

пак има риск на местна почва и тя да се изроди в чалга, като хит на Уитни Хюстън, изпълнен от Глория

Като нищо умните и красивите може да отстъпят властта на действащите модни диктатори и всенародни любимци - татуирани гологлави гамени и тунинговани кифли.

Припомням, че динамичният семеен живот на Джизъса е неизменно сред най-популярните медийни теми през последните десетина години.

“Изберете Тошо, няма да е лошо”, зовеше през 2019-а Тодор Славков, внукът на Живков, когато се кандидатира за кмет на София. Няма да сбърка, ако се пробва пак на местните избори през октомври - почвата е страхотно благодатна.