Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2020 г. протестиращи блокираха бул. "Ситняково" в София, а недоволна жена бе нарочена за провокатор.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
През 2020 г. протестиращи блокираха бул. "Ситняково" в София, а недоволна жена бе нарочена за провокатор. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Спомнят ли си “добрите сили” как преди 3 г. протестиращи скачаха по капаците на автомобил на една жена

Не мога да преценя дали е забавно, или е по-скоро досадно да се наблюдават зад обществено значими теми душевните метаморфози и терзания на “добрите сили”. Възторжената глупост е смешна, но пък предвидимите развръзки са силно разочароващи.

Лоялните към ПП и ДБ медии, членовете и инфлуенсърите им единно следват партийната повеля, по традиция различни мнения в техните среди не се толерират. Пропагандната машина на тези леви либерали не работи с по-нисък пламък от комунистическата, само доктрината ѝ леко издиша, често губи смисъла. Затова се налага всеки път, щом бурята затихне, активът да събира отломки от своята личностна ценностна система.

Нареждането “от горе” тези дни е, каквото и да става, ако ще жертвата на две да е разполовена, авторитетът на съда да се брани, а отговорността за пуснатия на свобода насилник да се изплисква встрани. Ще опиша настоящата прогресивна акция, пък нека всеки сам “си преценя” да се смее ли, да плаче ли.

Както обикновено, “добрите сили” не успяват да озаптят спонтанната реакция в началото. Надига се масова вълна от възмущение и презрение към старозагорската татуирана мутра, нарязала безпощадно с макетен нож 18-годишно момиче. Във фейсбук се явяват пропити с болка есета срещу насилието и халтавото законодателство, злъчни коментари към снимки на хилещата се съдийка, търсят възмездие за потресаващото ѝ хладнокръвие.

Ужасена, тя изтрива профила си, но очевидци пускат скрийншотове, според които Крим бил руски, Путин бил свещен, а българското спасение било във “Възраждане”.

Не че българските граждани могат да бъдат съдени за политическите си възгледи, но този аспект от скандала тласка ПП и ДБ към поредния дисонанс. Миналата година се извъртяха и захапаха юмрука, след когото бяха марширували, но оттогава рейтингът им спадна. Все по-трудно става да се застъпват открито за русофили на фона на войната в Украйна.

“Добрите сили” не се предават пред тези разкрития, не се мъчат да ги опровергават. Вместо това призовават юристи и експерти и излизат с пространна информация за законовите дадености при отсъждането на лека, средна и тежка телесна повреда. Посланието е просто и ясно, като вдигнат плакат: “Наказателният кодекс е несъвършен, съдийката е с вързани ръце, всеки, който твърди обратното, е неграмотен идиот”.

Най-ненадейно обаче на помощ им се притичва инфлуенсър летовник, пропуснал партийния инструктаж. Без да се допита до ръководството, той разпространява компромат, дело на депутат от “Възраждане”, чрез който се внушава, че насилникът е близък до самия Бойко Борисов.

Този път, за разлика от всички предишни акции, обвързването на лидера на ГЕРБ с омразните герои на деня не е желателно – нужно е да се балансира между опазването на съдийката и “сглобката” в управлението. Летовникът отнася строго мъмрене, затрупва грешката си с тематични колажи, псувни и закани срещу “Възраждане”.

Симпатизантите на ПП и ДБ, които не са така добре тренирани в превъплъщенията и манипулациите, отначало се съмняват, че ще успеят с лекота да отвърнат очи от грозните факти. Колебанието им обаче не трае дълго, припомнят си, че вече са го правили. И е минало гладко като по вода.

През август 2020-а, в 42-ия ден от протеста срещу кабинета “Борисов” и Гешев, по заръка на Отровното трио е блокирано кръстовището на бул. “Ситняково”. Жълтите павета и Орлов мост също са обсадени, движението в София става ад. И тогава се случва дежавю!

Вечерните емисии предават как недоволни граждани чупят автомобил с изнервена до крайност жена, опитала се да премине. “Докога ще ви търпя глупостите?”, крещи тя, докато яки батки скачат върху капаците ѝ.

Прогресивната общност се взривява, започва с цяло гърло да реве, че в редиците ѝ са се настанили провокатори, съчувства на майката, кълне беснеещите. До часове обаче опорките “от горе” са спуснати и новото утро настъпва със заглавия: “Потърпевша или виновна?”, “Терористичен акт или опит за убийство?”, “Елена Мицева се казва ГЕРБ-камикадзето, което се вряза в протестиращите”.

За улеснение на народния гняв сайтовете на “градската десница” публикуват регистрационния номер и марката на колата, трите имена на съпруга на Мицева и телефонния му номер.

На 23 март т.г. 25-годишният Георги Георгиев и 32-годишният Стоян Атипов са глобени с по 1000 лева заради нападението и изпотрошаването на автомобила, макар съдът да отчита, че са били провокирани от жената. И ехото заглъхва.

Не е кой знае колко смешно, все по-досадно става.