Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Найден Геров
Найден Геров

Съзнават ли евроатлантиците, че с него правят услуга на великоруската идея?

Дали депутатите атлантици разбират, че, ако сменят 3 март с 24 май, ще си сложат таралеж в гащите? Утре ще се окаже, че са направили услуга на Путин!

Какво се случва на 24 май? Нищо. Просто според византийския църковен календар на 11 май постарому и на 24-и поновому се честват създателите на славянската азбука св. св. Кирил и Методий. Но нали те не са създали кирилицата? Освен това – те умират през IX век, а този празник е

честван за първи път чак през XII век,

по време на византийското господство над България. Явно още тогава е правена някаква историческа подмяна.

Названието “кирилица” пък възниква едва през XVI век, когато България е под османско господство. Все по времена, когато никой за нищо не пита българите. И накрая, чак в средата на XIX век, вече като руски поданик, Найден Геров се завръща от Одеса и възстановява забравения празник. Аз лично харесвам Найден Геров, но на един сериозен евроатлантик би трябвало да му светне лампичката.

Хайде да се вгледаме по-внимателно в този хибрид. Аз не съм историк и затова фактите, с които боравя тук, са взети от 4-5 очерка в Уикипедията. Който не е съгласен с фактите – да спори с уикито. За тълкуването поемам вината аз.

Та според уикито Кирил и Методий са си ромеи от висок аристократичен род - и точка. Различните версии, че дядо им е българин или поне майка им е славянка, не се потвърждавали от източниците. Пак според уикито, т.нар. кирилица е създадена или в края на IX век, или в началото на X в Преславската книжовна школа по нареждане на цар Симеон, доста време след смъртта и на двамата солунски братя. Затова нека временно я наречем “симеоница”.

А защо му е на Симеон Велики нова азбука?

Нали вече си има кирило-методиевската глаголица и доста книги, написани с нея? Всяка книга в онези времена струва повече от цяло село с овцете и козите. Защо да се хвърлят на вятъра толкова много пари и труд за пренаписването на вече съществуваща литература?

Очевидно защото глаголицата нещо пречи. През целия си 34-годишен мандат като цар Симеон

Велики води неспирни войни с Византия. Логично е да приемем, че в духовната сфера се е водила същата битка, каквато и на бойното поле.

А сега да се запитаме малко хулигански – кому е била нужна през IX век тази дивотия, наречена “глаголица”? Тя е изцяло извън контекста на епохата! Едни историци твърдят, че нейните странни знаци са заимствани от хазарите, други – от самаркандците, от грузинците, от коптите в Етиопия и така нататък. Но по същото време всички останали християнски народи в Европа свободно използват я латинската, я гръцката азбука, някои добавят още букви, други - не. Защо само ние, славяните, да се мъчим с тези странни йероглифи?

Според мен глаголицата на Кирил и Методий не е прозорец към просветата, а плътна византийска щора между славяните и Европа. Идва Симеон и я маха. Той много добре разбира, че борбата за духовното влияние е част от борбата за властта. Както знаем, той не е подготвян за цар, а за духовник. За целта завършва Магнаурската школа в Константинопол, която според някои е тогавашният Харвард. Ако брат му Владимир Расате не се бе опитал да върне старата вяра, Симеон щеше да е я архиепископ, я дори патриарх на самостоятелната българска църква.

Поради тази принудителна смяна на професията Симеон Велики е и цар, и теолог, и книжовник, но се учи и от грешката на брат си.

Защо смятате, че Расате се опитва да върне езичеството? Дали не, защото усеща, че гръцкото духовно влияние му издърпва чергата изпод трона? Затова e логично да предположим, че утвърждавайки християнството, Симеон му придава национален характер, започвайки с азбуката. Затова хвърля толкова много средства за книги, църкви, манастири и най-вече за български духовници.

Уви, скоро след неговото време България пада под ромейско владичество и колониалната власт естествено налага византийската хегемония в духовната сфера. Тя не връща изоставената глаголица, а просто измисля общ празник на солунските двама братя със “славянската” азбука - 11 (24) май. Така елегантно си присвоява симеоновицата.

Пак напомням, названието “кирилица” се явява чак през XVI век, когато българският народ е

не само под турско робство, но и под гръцкото духовно иго Добре известно е, че Вселенската патриаршия прави всичко възможно, за да смени чипа на българите.

Изгарят се стотици, ако не и хиляди безценни български църковни книги, заради което днес много епизоди в историята ни са тъмни и неясни. Начело на църкви и манастири се назначават гърци попове, игумени и владици, които унищожават из корен българщината и насърчават “гърчеенето”. Колко му е да погърчиш азбуката на Симеон? И чак през 1762 г., когато един монах започва съчинението си с думите “О, неразумний юроде…”, тръгва Българското възраждане, което продължава и до ден днешен, щом си наричаме азбуката “кирилица” и щом я честваме като дело на двамата ромейски богослови.

В края на турското владичество българите попадат и под руското хибридно влияние, а Москва отдавна е осиновила византийското духовно наследство за свое и ревностно го брани.

В средата на XIX век от Одеса се завръща възрожденецът Найден Геров, който не само възражда позабравения празник 11 (24) май, но и основава две поредни училища, наречени “Кирил и Методий” – първото в Копривщица, а второто в Пловдив. Наред с това той е приел руско поданство и работи като руски дипломат, заместник на консула в Пловдив.

Аз лично много харесвам Найден Геров, тъй като съм русофил. Но депутатите евроатлантици, особено тези, които не могат да ходят и да дъвчат дъвка едновременно, трябва да бъдат предупредени. Да вземем любимия ми многотомен речник на българския език от Найден Геров – ами той спокойно може да служи и за учебник по руски. Хибрид!

Геров яростно атакува всеки, който не обича Русия. Например той люто попържа Георги Раковски, един от русофобите сред българските възрожденци. По същата причина

обвинява Левски, че е чуждестранен шпионин

Но на съвестта му има и много по-непростими активни мероприятия.

По онова време част от борците за църковна независимост решават да основат униатска българска църква, та да излязат изпод чадъра на Вселенската патриаршия. Явно Москва е разгневена. Тогава Найден Геров, възродителят на 24 май, примамва униатския архиепископ Йосиф Соколски да разгледа един руски кораб в цариградското пристанище, там го заключват в каютата и го доставят насила в Одеса. Соколски никога повече не се завръща в България.

Да, Русия допринася много за Българското възраждане. Но в същото време ревностно пази да не би някой да кръшне от византийската догма. Защо ли? Защото тя легитимира месианската роля на руската държава. Още през XV век, веднага след падането на Константинопол, в двора на московския владетел Иван ІІІ се ражда идеята за така нареченото translatio imperii, т.е. прехвърляне на империята в Русия. От този момент Москва вече е Третият Рим, единственият законен продължител на Византия, която от своя страна е единственият законен наследник на Рим. А руският цар (в наше време вече Путин) е т. нар. катехон, тоест удържащ идването на антихриста.

Както пише в уикито, Третият Рим е “геополитическа, идеологическа, религиозна и политическа концепция, която утвърждава глобалното историческо значение на Москва като политически и религиозен център на православното християнство”, и т.н. и т.н., все в този дух.

Това е старата идея, от която черпят вдъхновение новите руски свръхпатриоти след рухването на комунизма. Третият Рим е любима дъвка на Александър Дугин – философа на Путин. Ако днешната славянска азбука е създадена, за да зачеркне делото на двамата византийски богослови, какво се оказва? Оказва се, че Третият Рим не се връзва със славянството.

Именно затова Путин заяви, че т. нар. кирилица е създадена в Македония. Зад това се крие хипотезата, че авторът е бившият ученик и съратник на Методий Климент Охридски. Но уикито го отрича и обяснява защо. Не е Климент. А и да е, по онова време той работи за Симеон. И не е в Македония.

Повече няма да обяснявам, от тук нататък депутатите атлантици се сещат сами. Само питам - наистина ли искате 24 май за национален празник? Аз лично не бих се обидил, нали съм русофил. Но вие?

В следваща статия ще се опитам да обясня защо 3 март е много по-натовски, отколкото им се привижда.