Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на свинския бут е илюстративна.
СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА
Снимката на свинския бут е илюстративна. СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Убедена съм, че е заложена "изконна българщина́" когато организатори на детски международен фолклорен фестивал сред природата наградят дечица-победители с ЦЯЛ СВИНСКИ БУТ!

„Ба! Арно рипахте, убаво пехте – казват спонсорите – на ви ся, дечица, да си поде́лите тоа свински бут, отлежавал две години, че е полезен за здравето, а и у дома некой да облажи!“

И фащат децата по една чекийка и режат, па режат и тургат в торбички, да носят у дома награда! А там тати да тупне на масата бутилка скоросмъртница, мама да спретне салата и да празнуват както си трябва!

„Образователната“ награда на танцовия и песенен фестивал за деца от няколко държави е...албум със снимки от България. Да, няма лошо сред наградите да се среща и тази възможност. Но в наградите няма книжки, а е достатъчно да влезете в коя да е книжарница, за да видите какви феноменално разкошни издания са отпечатани с класически любими произведения за деца; не са изделия, които поощряват фантазията и творчеството – ей ви картинки тука, гледайте, като не сте заслужили да ядете бут.

Голяма атракция на фестивала били 5-метрови шишове на които се реди мощно парче сланина, чушка и гъба и те така – пет метра и после на огин! Който не е спечелил яко осолен 2-годишен бут, да се утешава с мазнинката от сланината.

Не знам колко хора знаят, че книгите, които са официална реклама на България, са пълни с рецепти за солено месо – ама кое от кое по-осолено.

Никой не се сеща, че под слънцето живеят и хора, които не държат да ядат такива количества консервирани мръвки! Че някои хора ценят автентичния вкус на домати, прясно сирене, пресен кашкавал, миш-маш, зеленчукова яхния и цяла плеяда великолепни безмесни български ястия или сготвени с прясно, а не със СОЛЕНО месо.

Един от албумите на Слави се казваше „Ръгай чушки в боба“, а сега вече е: „Ръгай солено ме́со в менюто и в наградния фонд!“

Няма как туристическо ведомство да обхване всички малоумия – като се почне от танца на кол в село Лещен и се мине до подарък за деца танцьори – двугодишен свински бут!

БОЖКЕЕЕЕЕ

От фейсбук