Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подписите на Бойко Борисов и Кирил Петков са първите под внесените промени, ДБ на  Христо Иванов също ги подкрепя.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Подписите на Бойко Борисов и Кирил Петков са първите под внесените промени, ДБ на Христо Иванов също ги подкрепя. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
  • Определението към закона за домашното насилие, заради което депутатите си прекъсват ваканцията, роди и иронични коментари като “Един път интимна връзка ли е” въпреки сериозния повод - случая “Дебора”
  • Категорично трябва да има текст за защита и на интимни партньори, но по-стегнат, казват експерти

Спешно внесените промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс заради случая с нарязаната 18-годишна ученичка в Стара Загора заплетоха нов политико-правен казус.

След като хиляди поискаха на протести в над 40 града в понеделник законодателни промени, така че насилникът на момичето да бъде адекватно наказан, депутатите прекъсват ваканцията си, за да ги гласуват. Утре се събира правната комисия, в понеделник е извънредното пленарно заседание.

За да се защитят от домашно насилие и партньори, които не са в съпружески отношения или съвместно съжителство, от

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ проект,

с който добавят “интимна връзка” към същия член на закона. В него се дава следното определение:

Доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения.

В момента Законът срещу домашното насилие предвижда в кръга на защита да са роднини, съпрузи и фактическото съжителство без брак (конкубинат).

Първи сред вносителите са имената на лидерите на “Промяната” Кирил Петков и на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Следват още 6-има депутати от трите формации.

Именно това даде повод на десетки иронични коментари на политически опоненти и редови зевзеци във фейсбук - че според собственото им определение

те самите в момента са в интимна връзка -

доброволно са влезли в “относително траен съюз”, а отношенията им са от личен характер.

При подобна дефиниция доказването на интимна връзка е трудно, коментираха, вече сериозно, адвокати по наказателно право.

Трябва ли този съюз да включва сексуални отношения,

питат още юристи. А ако едната страна твърди за такива, а другата отрича?

Сложно е да се даде определение, но то трябва да е по-стегнато, смята и известният адвокат Людмил Рангелов.

“Психопат пребива, нарязва и опитва да скалпира младо момиче. Това е планирано изтезание, целта на което е жертвата да страда дълго, методично и да изпитва ужас от следващата минута.

В нормалния свят след такова нещо полицията прибира това същество, медицинската експертиза го определя като опасен за обществото садист, съдията предпазва обществото от тази заплаха, като го праща в затвора да си чака присъдата, а там неговите себеподобни му показват собствените си представи за насилствена любов. Точка!

При нас е различно.

При нас парламентът не се занимава с това публичните системи да работят по гореописания начин. Занимава се да разделя насилието според мястото на прилагане (домашно, улично, на работното място...) и според мотивите в главата на идиота, който ви е разфасовал с ножа си.” Така пък избухна бившият здравен министър Петър Москов. “Ако нещо такова се случи на Пампорово, сигурно парламентът ще се събере да посвети алинея на “високопланинското насилие”, нали?”, допълва гневно политикът в пост в социалните мрежи.

Сексологът доц. Румен Бостанджиев: И да са в едно легло, пак трябва взаимно съгласие

Доц. Румен Бостанджиев
Доц. Румен Бостанджиев

Интимна връзка има, когато партньорите са избрали доброволно и свободно да бъдат заедно и когато са съгласували съвместно онова, което споделят. Защото те може да са се оказали заедно, но единият да не иска онова, което иска другият. Това, че една жена например се е съгласила да отиде в квартирата на мъж, не означава, че мъжът може да прави с нея каквото си иска. Дори и да легне в едно легло с него, елементът на взаимното съгласие какво правят в него е абсолютно задължителен.

А ако някой е заставил другия да е с него, манипулирайки го чрез власт или със служебни или други обстоятелства, това изключва свободния избор.

Когато някой е в интимна връзка с някого, от само себе си предполага, че между двете страни има свободен избор и договореност, което, естествено, невинаги е налице. И по тази причина, ако се установи проява на насилие, когато например едната страна не иска да се стига до сексуален контакт, нито пък желае определени сексуални практики и последва насилие, то обстоятелството, че двамата са в интимна връзка, не оправдава. Тоест интимността на връзката не я прави защитена от насилие. Затова то трябва да бъде инкриминирано като всяко друго насилие.

Съдии: Издавали сме заповеди за защита на хора, които са заедно само месец

Как се установява, че някой е в интимна връзка, е голям въпрос, коментираха съдии от Софийския районен съд.

“Много пъти в практиката ми е имало искания за защита от хора, които реално не са живеели на семейни начала. Но когато опасността е голяма, съм постановявала заповед за незабавна защита”, обясни съдийка, която гледа повече от 5 години подобни дела.

Според нея всеки съдия може да допусне разширително тълкуване на “семейни начала”. “Издавала съм заповеди и на хора, които са живели заедно само месец. Целта е да се реагира бързо. Досега не ни е пречило, че няма точка в закона за интимната връзка”, поясни тя. И припомни, че защита освен по закона срещу домашното насилие, който е в сферата на гражданското право, може да се налага незабавно от прокуратурата. “При нея няма значение в какви отношения са хората. Те са жертва и извършител”, добави тя.