Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

26-годишният Георги Георгиев
26-годишният Георги Георгиев
  • Насилникът над 18-годишното момиче от Стара Загора вече в ареста, този път за закана за убийство
  • Първото обвинение - за средна телесна повреда, ще се доказва допълнително

Ще ти закача главата. Това написал 26-годишният Георги Георгиев на 18-годишната Д. М. от Стара Загора на 25 юни. Ден по-късно момичето е нарязано с макетно ножче 21 пъти и е остригано до кръв. Садизмът, на който е било подложено, шокира цяла България и предизвика вълна от гневни коментари в социалните мрежи, включително и остри реакции от политици.  Още по-яростна беше реакцията, когато се разбра, че обвиненият в насилието всъщност е на свобода. Пуснат е без мярка от Окръжния съд в Стара Загора на 5 юли.

Вероятно заради вълната от възмущение около 8 часа в неделя Георги Георгиев беше задържан за 72 часа, но по ново обвинение. То е, че е отправил закана за убийство към Д. М.

До него се стигна, след като в събота на 29 юли момичето е било извикано за разпит. За първи път то разкрило пред разследващите, че преди нападението било заплашвано чрез съобщения.

“Направо те убивам!”, написал Георги Георгиев на 24 юни, а на 25 юни продължил със заканите: “Ще ти закача главата!”. Основният мотив - ревност.

Ден след това - на 26 юни, мъжът пристъпил към действия. Издебнал удобен момент, в който момичето било само в апартамента си. Позвънил на домофона. Първо мълчал, а после казал: Аз съм.

Влязъл в жилището, бил с маска на лицето и ръкавици на ръцете и й нанесъл побой, без да каже и дума.

Първо я ударил по главата, при което й счупил носа. После с макетно ножче, което носел, ѝ направил 21 дълбоки порезни рани по краката, ръцете и гърдите. Завършил издевателството над бившата си приятелка с машинка за подстригване, с която

отрязал до голо дългите ѝ коси и наранил главата ѝ

Макетното ножче, маската, ръкавиците и обувките му са иззети като веществени доказателства и са изпратени за експертиза в Националния институт по криминалистика в София.

По-късно момичето обяснило, че след първия удар не помнело нищо. След време се свестило и потърсило помощ от 62-годишна съседка от долния етаж, която в 23,10 часа подала сигнал в полицията.

Въпреки маскировката Д. М. разпознала нападателя си по характерната му усмивка, тъй като той се усмихвал, докато я изтезавал, по зъбите и по дрехите.

Тя била приета по спешност в неврохиргията на университетската болница в Стара Загора без опасност за живота. Съдебният лекар преброил, че са ѝ направени 400 шева, за да бъдат зашити раните ѝ, когато правел първата съдебно-медицинска експертиза. Тъкмо тя стана повод за съдебни спорове. Експерти обясниха пред “24 часа”, че в медицинските експертизи се описва състоянието на пациентите, а описаното се сравнява с текстове от Наказателния кодекс, който определя кога една телесна повреда е лека, средна или тежка.

В случая експертизата не била категорична дали Д. М. е получила мозъчно състресение и е изпаднала в безсъзнание след това. По думите на прокурор Таня Димитрова било записано: “Лицето е изпаднало в мозъчно сътресение, което се доказва чрез свидетелски показания”. Описан е само разказът на момичето, което казало:

Той ме удари и повече нищо не помня

Д. М. разказала в болницата малко за преживяното, но бързо се уморила.

Двамата с Георги имали връзка около 4 месеца. Той работел като охранител в дискотека, а Д.М. е ученичка в старозагорска гимназия и догодина трябва да е абитуриентка.

В един момент тя поискала да се разделят, затова и основната версия, по която работят разследващите, е ревност. След случая охранителят бил уволнен от работа.

Той живее в село Братя Кунчеви, община Стара Загора. Баща му Николай, известен сред местните с прякора Пържолата, гледа животни - основно коне, майка му работи в селската поща. Синът помагал в семейния бизнес. Увличал се и по силови бойни спортове. Има 4-годишна дъщеричка, но е разделен с майка ѝ. В прокуратурата нямат данни да е проявявал насилие спрямо нея, макар че покрай случая с Д. М. той попада за трети път в полезрението на Темида за същото провинение.

През януари т.г. бил осъден на пробация пак за нанасяне на лека средна повреда по хулигански подбуди, преди това е получил и административно наказание за хулиганство.

В селото му местните твърдят, че бил добро момче, но видимо се притесняват да говорят. Според адвоката му Валентин Димитров той отричал както да е заплашвал ученичката, така и да е извършил нападението над нея.

След като разследващите получили в събота новата жалба на момичета, те му изпратили призовка да се яви в МВР в неделя сутринта, но не го открили на домашния му адрес в с. Братя Кунчеви. Близките му казали, че нямат връзка с него. Мъжът не бил открит на 8 възможни адреса в област Стара Загора, затова бил обявен за общодържавно издирване, а призовката му била връчена на адвокат Димитров в събота около полунощ.

Оказало се обаче, че Георги Георгиев е нощувал в селото си. Сутринта бил проследен от полицейски екип в с. Братя Кунчеви да тръгва с автомобил към Стара Загора. Шофирал баща му, тъй като Георги не е шофьор. На входа на областния град полицията направила заграждения, при които колата била спряна, а Георги - задържан. Новото обвинение му било предявено към 10,30 часа.

Назначена е петорна съдебномедицинска експертиза с участието на трима съдебни лекари, неврохирург и пластичен хирург, която да определи състоянието на момичето. То е в посттравматичен шок.

Близките ѝ казват, че след случая тя

комуникирала трудно, отговаряла само с “да” и “не”

Районната прокуратура ще поиска отново Георги да бъде задържан постоянно под стража, този път по новото обвинение в закана за убийство.

Разследващите твърдят, че делото му е с приоритет за прокуратурата, а събраните материали по него вече били 100 страници. Случаят се определя с фактическа и правна сложност, а деянието - с висока степен на обществена опасност.

В Стара Загора се питат дали този драстичен случай изобщо щеше да стане известен, ако близките на момичето не бяха решили да говорят.

За нападението не беше съобщено в бюлетина на МВР

за произшествията, нямаше и информация от прокуратурата и съда.

В началото майката на момичето не искала да се шуми, за да не унижава повече детето си. Но след като станало ясно, че насилникът е пуснат на свобода, семейството се уплашило и решило да говори.

Потърсили за съдействие своя близка приятелка - Моника Маринова, на 40 години. Жената избрала да се свърже първо и само с държавното радио “Стара Загора”, пред чийто репортер майката най-напред разказа за нападението над дъщеря й. Това стана на 26 юли - точно месец след събитието. След това случаят бе подет от другите медии.

Междувременно Моника получи заплаха в интернет да внимава какво пише във връзка с момичето, защото в противен случай щяло да я преследва бяло БМВ.

От прокуратурата категорично отрекоха появили се в социалните мрежи твърдения, че над тях е оказвал натиск за спуснат чадър над обвиняемия от влиятелен местен политик.

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова и окръжният прокурор Дичо Атанасов дадоха подробности по инцидента.
Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова и окръжният прокурор Дичо Атанасов дадоха подробности по инцидента.