Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янаки Стоилов
КАДЪР: БНТ
Янаки Стоилов КАДЪР: БНТ

КС няма пряко участие в този процес, гражданите, които избират своите представители, дават възможност те да правят промените. В правната теория е застъпено виждането, че КС би могъл да има роля, ако възникнат спорове след приемането на промените. Такъв спор може да бъде разглеждан от КС. Това коментира в "Денят започва" по БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов по повод предлаганите промени в Конституцията.

Според Стоилов в нормативната част на Конституцията едва ли има място за "приповдигнати литературни текстове" и трябва да се подхожда изключително отговорно към такива текстове.

Той допълни, че трябва да се погледне на конституционния процес като на основополагащ, за да бъдат решавани важни проблеми. Даде пример с това как да се подобри дейността на съдебната власт. По думите му промените трябва да се обосноват с резултатите, до които те биха довели.

"Оценката ще дойде, след като самите магистрати и хората като цяло могат да отговорят дали правосъдието е станало по-достъпно и по-справедливо и своевременно", заяви Янаки Стоилов.

Той изрази резерви към това главният прокурор да се превърне във висш администратор, без да има методически функции. Дали това няма да усили властта на прокурорите на окръжно ниво и да се стигне до злоупотреби.

Стоилов коментира, че при загуба на доверие към редовен кабинет е оправдано да се засилва ролята на държавния глава, който поема за определен период управлението на страната чрез служебното правителство, което да организира предсрочни избори.