Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
КАДЪР: Nova News
Румен Радев КАДЪР: Nova News

Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу хилядите загинали за свободата ни. Категорично против съм срещу такива експерименти, каза държавният глава

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. Това коментира президентът Румен Радев по повод предложените промени в Конституцията от страна на ПП-ДБ, които ограничават правомощията на държавния глава.

Той откри форума „Автомобилната индустрия среща властта“ в София Тех Парк.

"След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация а съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт."

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше."

Според него последното редовно правителство е демонстрирало управленска немощ и разпад поради неопределими вътрешно-политически противоречия. 

“Докато управлявахме ние демонстрирахме решителност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по плана за възстановаване, докара дори “Лукойл” да се регистрира в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лв., но като гледам пак ще се върнем там”, добави Радев.

Той смята, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят. 

На въпроса дали ще се вложат още отношенията между институциите и правителството, заради този проект, той иронично отговори: “Колко повече от това да се влошат”.

“Явно когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу хилядите загинали за свободата ни. Категорично против съм срещу такива експерименти“, каза Радев относно идеята на ПП-ДБ 24 май да бъде национален празник, а не 3 март.