Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения срещу него. СНИМКА: РОЙТЕРС
Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения срещу него. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-симпатичният кандидат за президент е най-цензурираният

Четох в “Нешънъл джеографик”, че магнитните полюси на Земята се обръщали, разменяли си местата на всеки 300 хиляди години. И тъй като от последното завъртане вече са минали около 780 хиляди години, то промяната може да се очаква всеки момент.

По същия начин се завъртат полюсите в политиката, само че на 30 години. Например през 80-те години на миналия век светът беше “двуполярен”, защото съществуваше нещо като равновесие между двете суперсили. През 90-те светът стана еднополярен, а напоследък умните глави казват, че вече бил триполярен и дори четириполюсен.

Броят на геополитическите полюси още не е ясен,

тъй като ще зависи това как ще завърши войната в Украйна. Засега като че ли ситуацията на бойното поле е патова, в очакване на президентските избори през 2024 година в САЩ.

Не е вярно, че от президента нищо не зависи – например Обама започна 3 нови войни и продължи 2 заварени, въпреки че получи Нобеловата награда за мир. Тръмп нищо не започна, но и никаква награда не му дадоха. Винаги става обратното.

От четиримата водещи засега кандидати за президенти,двама обещават веднага да спрат войната – Доналд Тръмп и Робърт Кенеди-младши. Другите двама – Джо Байдън и Рон Десантис – засега смятат да хвърлят съчки в огъня до пълния разпад на Русия или до обезлюдяването на Украйна, което от двете се случи първо.

Разбира се, догодина те също ще заговорят предизборно за мир, но нещо като “мир чрез сила” или друга някаква розова дантела.

Ако в САЩ се обърне политиката, много неща ще се обърнат и у нас.

Например ако през 2024 година победят републиканците, има шансове Бойко Борисов пак да стане премиер. Ако демократите запазят Белия дом, ПП ще могат спокойно да си изкарат пълния мандат с днешната сглобка.

Изборите в САЩ ще обърнат и съдбата на хартиените бюлетини, на еднополовите бракове, трансджендърната хирургия, роженския пилон и какво ли не още, в зависимост от това какви опорки ще пристигнат.

Ние сме минали добра строева подготовка още през съветско време. Например на БСП/БКП ѝ казаха “кръ-ъ-ъ-гом!” и от комунистическа стана ултракапиталистическа партия. Елитът ни легна да спи като русофил, събуди се русофоб. Затова сега всички гледат към запад, за да видят изгрева.

Лошото е, че напоследък президентската надпревара в САЩ много загрубя. Тя заприлича на минно поле и нищо чудно в един момент да гръмне, опровергавайки всички прогнози и очаквания.

Да бяха нормални времената, гарантирано щяхме да видим

повторение на двубоя между Джо Байдън и Доналд Тръмп,

защото те са безспорните водачи в своите партии. Но твърде възможно е единият от двамата междувременно да попадне в затвора, а може и двамата.

Сред демократите Джо Байдън е категоричен фаворит. Той води с 66 пункта пред Робърт Кенеди-младши с 14,3. Проблемът е, че алцхаймерът вече не му прощава.

Често не знае къде се намира, забравя за какво говори и трудно пази равновесие, спъва се и пада по трибуни, самолетни стълби, червени килими.

Сега е само на 80 години, но ако през януари 2025 г. започне нов мандат, то докато го приключи, ще е на 86 и вече няма да помни нито как се казва, нито какъв пост заема, нито на кой свят се намира. Историята познава осемдесетгодишни лидери с ум като бръснач, но Байдън не е от тях.

Явно свободният свят няма да се гордее с него.

Още по-лошо е, че Байдън не става за рекламно лице на борбата с корупцията, която е основният инструмент във външната политика на САЩ. Всяка седмица излизат нови улики и доказателства, че синът му Хънтър е търгувал с влиянието на баща си и продължава да търгува.

Вземал е подкупи от украински, руски и китайски съмнителни бизнесмени и делял с цялата рода. Напоследък републиканците взеха да правят публични изслушвания в конгресните комисии, така че

и медийната цензура не помага

Ако сега бяха 70-те години на миналия век, Байдън вече нямаше да е президент. Тогава Никсън бе изхвърлен от Белия дом за много по-малък грях и не го осъдиха само защото наследникът му Джералд Форд го опрости. Но пък в онези времена нито Байдън, нито Тръмп биха спечелили президентски избори. Засега демократите държат чадъра над главата на Байдън, но ако се усетят, че скандалът се е разраснал до небесата и че това ще им съсипе партията, нищо чудно да го пенсионират още преди края на първия мандат.

Спира ги най-вече това, че вицепрезидентката Камала Харис е много непопулярна. Затова пък

на резервната скамейка чака още един евентуален претендент –

калифорнийският губернатор Гавин Нюсъм. Той е направо юноша със своите 55 години и изглежда като холивудски актьор. Отсега бих заложил на него, а чрез него и на дългата война в Украйна.

Веднага залагам 10 лева на Нюсъм, макар че още не се е кандидатирал. Но ако бях американец, щях да гласувам за Робърт Кенеди-младши, син на убития през 1968 г. сенатор Робърт Кенеди и племенник на убития през 1963 г. президент Джон Кенеди. Новият Кенеди е юрист, който се е специализирал в природозащитни и правозащитни дела, в последните години се бори със злоупотребите на големите фармацевтични компании. Преди 2 години направи голям удар с книгата си “Истинският доктор Фаучи”, в която подробно се разнищват лъжите за ковид епидемията, карантините и ваксините.

Разбира се, върху него е наложена тежка цензура и в медиите, и в социалните мрежи, но Робърт Кенеди успява да стигне до хората чрез алтернативните журналисти, като например Джо Рогън, уволнения Тъкър Карлсън и редица други.

Последният му грях е, че обещава да спре войната в Украйна чрез незабавни преговори за мир. Това означава, че

Демократическата партия по-скоро ще го застреля, отколкото да го допусне

до надпреварата.

Но пък стига да се реши, той може да им изиграе много лоша шега. Ако се яви като независим кандидат за президент, със сигурност ще дръпне поне 10 на сто от вота за демократите, с което ще подари Белия дом на Тръмп.

При републиканците Тръмп води с 51 пункта пред губернатора на Флорида Рон Десантис, с 19,3. Останалите са едноцифрени, така че няма смисъл да ги мислим.

Проблемът при Тръмп е, че може да се окаже в затвора. Срещу него вече бе предявен букет от 37 обвинения, за които се предвижда някъде към половин хилядолетие затвор. Всички те се въртят около това, че си е взел вкъщи президентските архиви, без да ги “декласифицира”. Назрява и друго обвинение за фалшифициране на счетоводни документи. Предстои да бъде обвинен в опит за преврат на 6 януари 2021 година. Нищо чудно до ноември 2024 г. да му зашият поне 10 дела за 10 хиляди години.

Оказва се обаче, че в САЩ няма закон, който да му забрани да се кандидатира за президент дори докато е в затвора. Даже има прецедент – през 1920 г. социалистът Юджин Дебс успява да спечели 1 милион гласове както излежава 10-годишна присъда заради агитация срещу участието на САЩ в Първата световна война. И ако спечели, веднага може да помилва себе си.

Историческата ирония е, че един век след Юджин Дебс Тръмп също се обявява против войните – през 2016 г. против иракската и афганистанската кампания, а сега и против украинската. А Тръмп е тъкмо обратното на социалист.

Друга ирония е, че както за Дебс, така и сега за Тръмп гласува предимно работническата класа – сините якички, червените вратове, хората с мазолите. Никой американски политик не може да събира такива многохилядни митинги като Оранжевия Исус. Хората чакат на опашка цели денонощия, за да си купят билет и да влязат.

Както земното кълбо си обръща наопаки магнитните полюси, така и политическата география на Земята в момента прави някакво опасно салто. Човек трябва да се държи здраво, за да не падне.