Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛИЯНА ЙОТОВА
ИЛИЯНА ЙОТОВА
  • Няма война с правителството, а кампания на сглобката срещу президента
  • Най-добре и нормално е ДПС да влезе официално в управляващата коалиция 
  • Стига конфронтация по темата Украйна! Някой иска да говори от името на присвоената демокрация, но разединението на обществото ще спре, когато всеки е свободен да си каже и намерим пресечната точка
  • Не вярвам в искреността на аргументите им за 24 май

Призовавам малко по-спокойно да употребяваме думата "война", още повече когато знаем какво става на няколкостотин километра от нас. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпроса във война ли са президентството с правителството в предаването "На фокус" по Нова тв.

 "Не, определено не", бе категоричният й отговор на въпроса на Лора Крумова. По думите на Йотова обаче наблюдаваме "една кампания на сглобката срещу българския президент."

Не виждам промяна в позицията му, отхвърли тя и допускането, че Румен Радев се е радикализирал след посещението у нас на украинския президент. Напомни, че срещата им със Зеленски е била открита, за разлика от закритата в Министерския съвет. И изказаната позиция на Радев там е излагана вече от него и извън, и в България.

Тя посъветва да се обърне фокусът в предаването "На фокус", попитана защо Радев е казал, че Украйна настоява да води тази война. И обясни, че обществото, включително тя лично, дълго е чакало редовен кабинет и че съставянето му е добра новина въпреки

"съмнителната коалиция", която сега управлява

Но логика и прозрачност в управлението се чакали от този редовен кабинет, а сега Йотова не намира такава.

Стабилност - социално-икономическа, върховенство на закона, дебат пред очите на българските граждани очакват тя и хората. Тъкмо похвалихме закона на Крум Зарков по отношение на отчетността на главния прокурор - единствената хвалба в доклада на Брюксел, и само след няколко дни се внесе поправка, която го обезсмисля. Затова казвам, че не намирам логиката, даде пример Илияна Йотова.

Очевидно има различни мнения по темата Украйна, но нека намалим тази конфронтация и тази гравитация все надолу, защото разделението в обществото до нищо добро не води, призова вицепрезидентът. И заяви, че е убедена, че президентската институция работи за единството на обществото.

"А това, че някой иска да говори от името на

присвоената демокрация - ще има единение тогава, когато вие се съгласявате с това, което ние мислим,

напротив е!", заяви Йотова. Единение ще има тогава, когато всеки си каже какво мисли и се намери общата консенсусна точка, даде рецептата тя.

Нямаме новина. Така коментира Йотова предложенията на ПП-ДБ за промени в конституцията, освен може би 24 май и някои предложения за служебните кабинети.

Докато ги слушах, си дадох сметка, че някъде вече тази неща съм ги чувала. Това е опит за "Исторически компромис" 2. Т.е. връщаме топката 7 години назад, препрати тя към съдебната реформа при управлението на Бойко Борисов, когато ДБ бяха коалиционни партньори на ГЕРБ.

Има едно надпреварване кой пръв е казал нещо и го е защитил, кой е бащата и кой майката, но и си е въпрос на коалиционните им взаимоотношения, леко ги иронизира тя. Пак от "Правосъдие за всеки" бяха тогава в основата на едни 7 точки, които трябваше да доведат до промяна в българското правосъдие. А какво видяхме като промяна  - нахлуване в президенството, безконтролен главен прокурор. Под тази промяна стоят подписите на същите тези партии, без ПП, обясни гледната си точка вицето.

На второ място, спомняте си как беше постигнат тогава този компромис - отново с ролята на ДПС. През 2017 г. ДПС стана водеща партия в проекта за промени в конститутицията. Сега си имат свой проект, но пак ще имат водещата роля. Учудена съм, че е представен само като пакет на ПП-ДБ, а на ГЕРБ отредена ролята на помощно колело. 

Много сериозно обществено обсъждане е задължително оттук нататък, много е важно за мен да чуя мнението на истинските експерти по конституцията, настоя Йотова. Трябва да се обмислят промените не просто като политика сега, а като един цялостен процес, който води до промяна в много други текстове, които регулират обществени отношения.

"Като прочетох днес едно от предложенията - защото има различни варианти за служебно правитество и сега все пак е заложена по-мека форма, първата ми мисъл беше, че не е лошо предложение. защото ще избегнем рисковете от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев. В крайна сметка благодарение на служебните правителства те станаха политици. Това в рамките на шегата", направи уговорка Йотова. Да спрем с експериментите, вметна все пак тях.

Но вече сериозно - за 30 г. преход сме играли различни стъпки на тангото с конституцията, трябва много сериозно обсъждане, подчерта отново вицето.

В "Историческия компормис" №1 президентът Плевнелиев го узакони в ущърб на едно много по-сериозно първоначално предложение на тогавашия министър на правосъдието Христо Иванов, коментира още Йотова. И в този контекст отвърна задочно на призива на соцлидерката Корнелия Нинова и Румен Радев да извади проекта си за конституционни промени, за който се говори от миналия мандат. И това ще стане, увери вицето, но не посочи кога: "Когато смята за най-удачно, ще каже какво предлага."

Йотова увери, че е виждала проекта и разкри, че

част от хората, участвали в днешната пресконференция на ПП-ДБ, са работили и по проекта на президентската институция

Защото ние сме правили такива консултации още преди 3-4 години, обясни Йотова.

Не им вярвам на искреността, с която предлагат 24 май за национален празник, коментира тя друга от лансираните идеи на управляващата формация. 

Датата е абсолютно безспорна, дата на всеки българин. Има няколко такива и тя е венецът им, въпросът е, че не вярвам в искреността на аргументите, заяви Илияна Йотова. 7 години съм настоявала, включително когато сегашният премиер Денков бе министър на образованието и науката, България да има своя  културен институт и да може да влияе през него като носителка на кирилицата, обясни вицепрезиденката. Това е азбука, спасена от България, на която днес пишат 300 милиона. Но никой не обърна внимание на това.

Единствената страна сме в ЕС, която няма своя културен институт,

така че позволете ми да не вярвам в тези аргументи, затвори темата тя.

ДПС определено също управлява, заяви Йотова в отговор на въпрос на водещата. "За разлика от други политици смятам, че е редно ДПС да си влезе нормално в една коалиция, а не да е просто в поддържащата роля. Въпрос и на техен избор е. но ДПС нормална партия, представител на либералите в Европа и ако поддържат тази политика, защо не влязат официално в коалицията - не виждам нищо лошо, това е нормално", коментира вицепрезидентът. По отношение на списъка "Магнитнски" пък вметна, че всяко чудо е нас е за 3 дни.