Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски КАДЪР: Туитър/@SPendarovski
Стево Пендаровски КАДЪР: Туитър/@SPendarovski

ВМРО-ДПМНЕ се интересува само от партийния си рейтинг и партийна политика и не се интересува от стратегическите интереси на държавата, казва в интервю за „Свободен печат” президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Според него дипломатите от европейските държави, които в последните дни идват в Скопие и разговорят и с опозицията, не оказват натиск.

"Те идват в Скопие и питат: Какви са вашите аргументи, защо сте против. До момента не са чули основателен аргумент защо (ВМРО-ДПМНЕ) са против. Те (ВМРО-ДПМНЕ) излагат тезите си, които македонската общественост познава. Казват, че този парламентарен състав няма мандат да взима решение (за промяна на конституцията на страната), защото през 2020 г. не е казано на гражданите, че ще има промяна на конституцията и вписване на българите в нея. Вторият аргумент е, че не искаме да влизаме в Европа "под български диктат", заобикаляйки умишлено факта, че това не е "български диктат", а преговорна рамка, договорена от 26 държави-членки на ЕС. Честно би било да кажат „под европейски диктат” не искаме да влизаме в Европа. Това са "аргументи", които чужденците не могат да разберат, също като мен и някои граждани. Справедливо е да се каже, че след приемането на европейската преговорна рамка в парламента, двете най-големи опозиционни партии почувстваха, че могат да спечелят политически дивиденти от този въпрос, като се има предвид, че според социологическите проучвания гражданите бяха против тази преговорна рамка. И след като усетиха, че наближават изборите, си казаха: защо трябва да променяме играта, която ни носи "кяр" и ощетява управляващата коалиция. В този момент ВМРО-ДПМНЕ се интересува само от партийния си рейтинг и партийна политика. Не се интересува от стратегическите интереси на държавата. И на лаиците в политиката е ясно, че утре, като дойдат, ако дойдат на власт, няма да могат да променят преговорната рамка. Защото и България трябва да каже „да“ на тази нова преговорна рамка, но не можете да промените двустранния договор от 2017 г., защото за това се пита и другата страна”, казва Пендаровски, предаде БТА.

Той изразява убеденост, че промени в конституцията трябва да има, но не е оптимист, че ВМРО-ДПМНЕ ще промени позицията си и ще ги гласува.

„С европейска перспектива в Северна Македония ще има по-добър живот, чрез преговорния процес ще се научим да организираме по-добре държавата и обществото. Не казвам, че конституционни промени ще има, казвам, че конституционни промени трябва да има, задължително е да има, защото ако не се случат, на практика оставаме в отделна подгрупа с Босна и Косово. И ако не променим конституцията до 1 декември, е възможно Албания и Черна гора бързо да тръгнат към Европа, а ние сами да се блокираме”, казва Пендаровски.

"Познаваме тази политическа структура, тя не се е променила толкова много. Знаем как на практика изолираха страната за 10 години. Всеки ден говореха за ЕС и НАТО, но не направиха нищо, за да вървим напред. Не виждам да има ново поколение политици с ново мислене, с нова обосновка в политиката", отговаря Пендаровски на въпрос какво ще се случи със Северна Македония, ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, както показват социологическите проучвания, но дори тогава не се съгласи на конституционни промени.

Според Пендаровски, ако промените в основния закон на страната не бъдат приети, тя няма да "пропадне", но развитието й ще върви в много по-бавни темпове.

"Правовата държава е демократично развитие, както и стабилност и прозрачност на институциите. Ако не продължим с интеграцията, този процес ще върви по-трудно и по-бавно. Не казвам, че няма да го има, но ако сегашната опозиция е на власт, те нямат зад гърба си история на демократични реформи”, казва Пендаровски.

Според Пендаровски в последната позиция на Министерството на външните работи в София, в която се казва, че България няма други условия към Северна Македония, има различен тип реторика, но „въпросът е колко ще издържи това правителство”.

„Най-важното е, че в този момент от България идват дипломатически послания, които са културни, не са националистически, както по времето на Захариева и Каракачанов, което е безспорна разлика. Но до декември по отношение на конституционните поправки топката е в нашето поле. Добре е България да не пали допълнително атмосферата у нас. Случаят с Пендиков например точно показва, че това е антиевропейско отношение. Начин, по който съседът не трябва да се държи. Човек, бит по съвсем други причини, да го вземеш при себе си и след това да му дадеш българско гражданство, е пример как не трябва да се държиш. Добре е, че няма такова поведение. Но независимо от всичко „топката” вече е в нашия двор”, казва Пендаровски в интервю за „Свободен печат”.

На въпрос за това дали ще има среща с българския президент Румен Радев, Пендаровски казва, че преди две години е имало уговорен период за негово посещение в София.

„Но когато приех представителите на ОМО „Илинден”, той се обади и ми каза, че има протести пред кабинета му, и че от гледна точка на сигурността ще бъде много трудно да се организира това посещение. Остана за бъдещо време, когато ситуацията щеше да е по-добра. Безспорно е, че имам отворена покана, но бих отишъл, когато видим някакво придвижване в двустранните преговори и в рамките на историческата комисия, и ако има някаква атмосфера. За съжаление атмосферата само се влоши и достигна кулминацията си заради този неразумен момент на реакция по отношение на срещата (ми) с македонци, които живеят там (в България), на които не дадох никакво обещание, въпреки че сдружения и политически партии от Северна Македония всеки ден ходят в България, при премиер, президент... Все пак трябва да има добра атмосфера, за да има положителен ефект. Като цяло поведението на България през последните три години не е положително, имаме ефективна българска блокада”, казва Пендаровски.

Според него Северна Македония е готова да започне преговори с ЕС, защото година след първата междуправителствена конференция резултатите от скрининг процеса са много добри и „ако няма такъв натиск по двустранни въпроси и проблеми, какъвто има сега от България”, за четири години, както той твърди, страната може за приключи с преговорите и „просто да чака ратификацията” на протокола за членство в ЕС.