Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Николай Литов
Румен Радев СНИМКА: Николай Литов

Христо Иванов прави всичко, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности, каза още държавния глава

Който предава родителите си, ще предаде и родината си, каза той за кандидата за кмет на София Васил Терзиев 

Президентът Румен Радев определи идеята на управляващите да прекратят концесията на Росенец като прибързана и некоректна. Според него това предложение може да е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

Румен Радев СНИМКА: Николай Литов
Румен Радев СНИМКА: Николай Литов

"Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея. Служебното правителство не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция", каза той.

Държавният глава присъства на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Форумът започна с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква.

Той коментира решението на Република Северна Македония да впише българите в конституцията си.

"Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не последната. Очаквам от българското правителство да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола, които са част от преговорната рамка", каза още той.

Радев припомни, че е поставил въпроса преди две години, призовавайки всички европейски институции и лидерите на европейските държави за гарантиране на правата на хората с българско самосъзнание и за тяхното вписване в конституцията. Отне ми година да убеждавам политическите партии и лидерите им тук в България, каза Радев.

"По този повод свиках КСНС в началото на януари миналата година, където настоявах всички партии да излязат с консенсус и да настояваме точно за това. Само една партия - ИТН, подкрепи това мое предложение", добави държавния глава.

И заяви, че благодарение на работата с президента Еманюел Макрон и другите европейски лидери се взело решение на вписването на българите в конституцията да бъде задължително условие за започване на преговорите. Той изрази опасения, че българският парламент и правителство не са реагирали на декларацията на Бундестага.

Дали парламент с ниско доверие и легитимност трябва да променя конституцията, попита риторично Румен Радев в отговор на въпрос за бъдещи конституционни промени от страна на депутатите. "Нека да видим какво предлагат - в момента има мнозинство, няма предложения".

За напрежението между него и кабинета, държавния глава заяви, че "Христо Иванов прави всичко възможно в играта да вкара всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности".

Радев припомни, че лидерът на "Да, България" е изградил целия си облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов, и задкулисието, наречено от него Пеевски. "В момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува. И чувам, че щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще промени България. Христо Иванов обилно и напоително ни обясняваше как ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държави дълго извън управлението. Днес той им подарява управлението", продължи критиката си Радев. Той попита какво е свършил Христо Иванов за 8 месеца във властта.

"Докара ни с 30% по-скъпа газ чрез посредници. Докара ни "Джемкорп" с руски капитали. Не задействаха "Александруполис". Наложи се да сключвам споразумение с премиера Мицотакис за това", каза Радев. 

По отношение на кандидата за столичен кмет от страна на ПП-ДБ Васил Терзиев Радев заяви, че не бива децата са бъдат съдени за действията на родителите си. Но добави, че който предава родителите си, ще предаде и родината си.

"По-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха политическото си битие с линчуване на всички, свързани с ДС, а днес издигат точно такъв кандидат". По думите му това изсветлява двойни стандарти на "най-шумните представители на българската политика".

 

За заплахите срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев по отношение на позицията му за Украйна, Радев заяви, че е против заплахите за убийство на който и да е български гражданин. И повдигна темата за сайта "Миротворец".

Когато имаше заплахи срещу Христо Грозев, държавата се задейства моментално, каза още държавния глава. "Очаквам българското правителство да вземе отношение по този случаи".