Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Летище София СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Летище София СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Историк твърди, че днес честваме 183 г., а не 186 г. от рождението на Апостола

На 18 юли преди 186 години в подбалканското градче Карлово се ражда бъдещият Апостол на свободата Васил Левски. По този повод България се готви да посрещне днешната дата с тържествени церемонии и чествания в памет на един от идеолозите на българското националноосвободително движение. Кулминацията, както всяка година, се очаква да бъде в родния град на революционера.

Според известния историк проф. Пламен Павлов обаче честваме не 186, а 183 години от рождението на Левски и апелира да бъде оправена биографичната грешка.

Независимо от това обаче от имена на улици, булеварди, квартали до села и цели градове името и образът на Васил Левски могат да се срещнат почти във всяко населено място. Според учени от БАН обаче едно конкретно място е

най-достойно да носи името на Апостола  - столичното летище

в София, което до неотдавна се казваше “Враждебна”.

Още през февруари тази година шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски изпрати писмо до тогавашния служебен министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерския съвет да разгледа предложението. В него Ревалски посочва, че отново го поставя за обсъждане, след като още през 2017 г. е било и подкрепено от голяма група общественици, но не се реализира. Според председателя на БАН сега всички парламентарно представени партии подкрепят идеята. (Виж по-долу.)

Паметникът на Васил Левски в родния му град Карлово
Паметникът на Васил Левски в родния му град Карлово

Инициативата среща подкрепа и от конституционния съдия проф. Атанас Семов, който в публикация за “24 часа” написа “Да именуваме летище София на

Левски – най-видния европеец на България”

А един от главните мотиви е, че всяка нация има нуждата да бъде обединявана около значими идеи и личности, а на повечето места по света летищата носят имената на знаменити хора на съответната държава.

Още през 2009 г. известният журналист Петър Пунчев повдигна темата за смяната на името на столичния аеропорт пред “24 часа”. Тя идва след като дълги години в резервационните системи името на летището фигурираше като София - “Враждебна”. Така на 16 ноември 2009 г. се ражда инициативата на “24 часа”, в която се включиха и БНТ и БНР. Започнахме допитване за ново име на летището, а темата породи голям национален интерес. Още тогава на 6 декември 2009 г. транспортното министерство пусна на сайта си анкета:

- 76,1% искаха да отпадне “Враждебна” от името на летище София.

- 22,9 на сто бяха на позиция негостоприемната добавка да остане.

А тази година “24 часа” пусна допитване на сайта си, което събра близо 4700 гласувания.

64% от тях посочват, че са съгласни летището да се преименува на “Васил Левски”,

а 37% - не.

Първоначално летищата възникват по равни места и затова повечето носят имената или на местности, или на близки селища. При нас все още всичките летища са наречени на местностите, например Крумово, Щъркелово, Сарафово.

Името “Враждебна” произлиза от старобългарското “враждение” - “преследване”.

Петър Пунчев предложи три имена на героите на българското въздухоплаване: Асен Йорданов, проф. Цветан Лазаров и Симеон Петров.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил някога на Луната, казва, че именно от Асен Йорданов българинът се е “учил на летене”.

Проф. Цветан Лазаров пък е първият български авиоинженер и единственият българин със собствена серия от конструирани самолети - и учебни, и военноразузнавателни с марките “Дар” “ЛАЗ”.

А Симеон Петров става герой на Франция през 1912 година, когато при полет над Париж двигателят му изгасва. С легендарната си смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града.

Сред читателските предложения

най-честно се срещаха имената на св. св. Кирил и Методий,

капитан Димитър Списаревски, хан Аспарух, хан Кубрат, Васил Левски и Христо Ботев, света София, Българска роза.

През 2017 г. в интервю за “24 часа” Петър Пунчев заявява, че най-добре е летището да се казва “Св. св. Кирил и Методий” или “Джон Атанасов”. Предложение за промяната на името на столичния аеропорт идва и през 2018 г. В петиция , издигната от членове на първия Национален координационен съвет на СДС се предлага летище София да се казва “Желю Желев” на името на първия демократично избран президент у нас.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Всички партии в парламента подкрепят предложението

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски

Ако има безспорна личност в България, това е точно Левски

- Акад. Ревалски, какво се случи с предложението ви международното летище в София да носи името на Апостола, което официално депозирахте в предишния Министерски съвет?

- Идеята беше лансирана още преди 6 години при честването на 180 години от рождението на Апостола. Възползвах се от това, че тази година отбелязахме 150 години от гибелта му, и отново повдигнах въпроса с писмо до министър-председателя. Изпратих писмо и на президента преди около седмица. Становище трябва да даде и Министерството на транспорта, защото такава промяна изисква и да се предвиди ресурс за нея.

Мотивите са ясни за всички. Ако има безспорна личност в България, това е именно личността на Васил Левски, признат от цялото общество. Той винаги е бил адмириран от всички политически сили в следосвобожденска България, от всички етноси, от всички религиозни вероизповедания. Той е проповядвал днешните изконни европейски ценности още преди повече от 150 години. Още тогава говори за чиста и свята република, за равенство между етносите, за върховенство на закона, за толерантност към вероизповеданията - всичко, което днес е в основата на Европейския съюз. По този начин ще отдадем онази почит, която Левски заслужава. Именувайки софийското международно летище на негово име, ще покажем и на света величието на неговото дело.

- Има ли напредък инициативата?

- Имаше положително мнение от страна на Министерския съвет и премиера в служебното правителство. Наскоро се обърнах и към политическите сили. На практика всички парламентарно представени партии подкрепят идеята.

Положително мнение има и от Съвета на ректорите, от Съюза на българските писатели, от Съюза на българските журналисти и от редица евродепутати. Помолихме “Галъп Интернешънъл” да проверят в своите месечни независими социологически изследвания какво е мнението сред хората международното летище в София да носи името на Левски. Над 64% от цялата страна са изразили положително мнение, а в София - над 3/4. 

- Къде по света летищата носят имена на национални герои?

- Има много примери на международни летища, които носят имената на безспорни национални фигури в съответната страна. “Венизелос” в Атина, “Ататюрк” в Истанбул, “Никола Тесла” в Белград, “Вацлав Хавел” в Прага, “Леонардо да Винчи” в Рим, “Йоан Павел II” в Краков, “Бен Гурион” в Тел Авив, “Джон Кенеди” в Ню Йорк и редица други.