Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аспартамът се съдържа в над 6000 напитки и храни по света СНИМКА: Pixabay
Аспартамът се съдържа в над 6000 напитки и храни по света СНИМКА: Pixabay
  • СЗО препоръчва да се приема не повече от 40 милиграма аспартам на килограм телесно тегло
  • Изследвания на МАИР показват възможна връзка между аспартама и рака на черния дроб
  • Аспартамът се съдържа в около 6000 продукта в световен мащаб
  • Учените съветват да се пие вода вместо газирани напитки със захар или аспартам

Световната здравна организация обяви аспартама за възможно канцерогенен. Решението беше взето от полунезависим комитет в четвъртък, съобщи СЗО. 

Аспартамът е известен изкуствен подсладител, който се съдържа в над 6000 храни и газирани напитки. 

Макар думата "канцерогенен" да звучи сериозно, това не означава, че диетичната кола, която консумирате всеки ден, причинява рак. 

Някои от изследванията, разгледани от Международната агенция за изследване на рака (МАИР) към СЗО показват, че е възможно да има връзка между аспартама и рака на черния дроб. Изследванията обаче не са категорични. 

Аспартамът е една от най-изследваните хранителни добавки. Много хранителни регулатори са заявявали многократно, че той е безопасен за консумация от човека, ако е в умерени количества. Експертен комитет на СЗО също направи оценка на риска от употребата на аспартам и заключи, че не е необходимо да се променя нищо, свързано с употребата му. 

Въпреки, че някои учени и производители на храни и напитки се притесняват, че етикетът на СЗО "вероятно канцерогенен" ще обърка потребителите, от агенцията заявиха, че се надяват това обозначение да подтикне учените да изследват аспартама и евентуалната му връзка, ако има такава, с рака.

Какво представлява аспартамът?

Аспартамът е един от най-често използваните изкуствени подсладители в света.

Той е на пазара от десетилетия. Съветът за контрол на калориите, международна асоциация, която представлява индустрията за нискокалорични храни и напитки, твърди, че аспартамът се съдържа в около 6000 продукта в световен мащаб.

Аспартамът може да се появи на места, които не очаквате, като например в пасти за зъби или лекарства, но по-често се среща на етикетите на продукти, продавани като "диетични" или "без захар".

Газираните напитки като диетичната кола, кока-кола без захар и пепси без захар съдържат аспартам, както и много нискокалорични подсладители за кафе. В храните аспартамът често се съдържа в салатен дресинг без захар, нискокалоричен сладолед, желатини и пудинги. Съдържа се и в дъвки без захар.

Въпреки, че СЗО заяви в отделно решение през май, че хората не трябва да разчитат на подсладители без захар за контрол на теглото, аспартамът често се използва в "диетични" напитки, тъй като има по-малко калории от обикновената захар. В сравнение с обикновената трапезна захар аспартамът е и около 200 пъти по-сладък, така че продуктите не се нуждаят от толкова много от него.

Ако сложите една опаковка аспартам в кафето си, то ще има приблизително същата сладост като, ако сложите 2 чаени лъжички обикновена захар. Пакетче аспартам има 4 калории, но две чаени лъжички захар имат 32 калории.

Първоначално объркване относно аспартама

От самото начало има известно объркване относно аспартама.

През 1974 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобрява употребата на аспартам в някои храни и напитки, но решението е спряно за няколко години поради някои противоречиви проучвания, възражения срещу одобрението му и въпроси относно самите първоначални проучвания. Някои учени бяха обезпокоени, когато едно ранно проучване върху животни показа, че аспартамът може да е причинил мозъчни тумори при плъхове.

Едва през 1981 г., след задълбочено разследване, АКХЛ най-накрая разрешава пускането на пазара на аспартам в сухи храни. През същата година Експертният комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки определя параметрите за приемлив дневен прием.

Насоки за употреба на аспартам

Насоките на СЗО не са се променили от 1981 г. насам: дневен максимум от 40 милиграма аспартам на килограм телесно тегло. Препоръките на САЩ са малко по-щедри; през 1983 г. АКХЛ определя препоръчителните 50 милиграма на килограм телесно тегло.

Човек трябва да пие много газирани напитки или да яде много храни с аспартам, за да консумира толкова много.

Диетичните газирани напитки обикновено съдържат средно 100 милиграма аспартам в една кутия.

При препоръка на СЗО от 40 милиграма аспартам на килограм телесно тегло на ден, човек със средно американско тегло от 83 килограма може да пие до 33 кутии на ден и да остане в рамките на допустимото. Препоръката на САЩ от 50 милиграма на килограм би позволила повече от 40 кутии за 84-килограмов човек.

Стотици проучвания са изследвали аспартама и евентуалните му ефекти върху здравето. Дори и всички изследвания да сочат, че той е безопасен, с напредването на науката АКХЛ и други регулаторни органи продължават да проучват доколко точно е безопасен.При последния преглед независимата експертна група по раковите заболявания към СЗО за първи път реши да направи официален преглед на събраните през годините доказателства. МАИР, звеното на СЗО за изследване на раковите заболявания, взема тези научни данни и прави оценка на опасностите.

Комитетът разглежда елементи като химикали, вируси и хранителни добавки, за да определи дали някои от тях могат да причинят рак.Този вид преглед се извършва на петгодишни цикли, казва д-р Мери Шубауер-Бериган, ръководител на програмата за монографии на МАИР. През 2015 г. тази програма постави преработеното месо, като колбаси и хот-дог, в същата категория на раковите заболявания като цигарите.

При прегледа на аспартама комитетът разгледа лабораторни данни, данни от изследвания върху животни и данни за хора. Едно от изследванията от 2022 г., проведено във Франция сред 100 000 възрастни, показва, че при хората, които консумират храни или напитки с много изкуствени подсладители, включително аспартам, рискът от рак е малко по-висок, отколкото при тези, които консумират по-малко подсладители. Това е било наблюдателно проучване, така че не е могло да се определи дали подсладителят е причината за по-високия риск от рак.

Проучването също така е разчитало на това, че хората ще си спомнят какво са яли или пили и ще го записват, а подобни изследвания, проведени по метода на самоотчета, понякога се считат за по-малко надеждни.

Друго проучване от 2020 г. върху мишки и плъхове анализира отново изследванията на италианския институт "Рамацини" и установява, че аспартамът причинява левкемия и лимфом при животните.Но учените изтъкват, че хората не са плъхове или мишки, а повечето изследвания на аспартама върху животни, проведени от Националната токсикологична програма, не са установили връзка с рака.На пресконференция в сряда Шубауер-Бериган призова учените да направят повече и по-добри изследвания по темата.

Д-р Франческо Бранка, директор на Департамента по хранене и безопасност на храните на СЗО, който е бил част от групата, извършила оценката на риска от аспартама, заяви, че неговата комисия е стигнала до подобно заключение.

"Основното заключение на групата беше, че няма убедителни доказателства от експериментални данни или данни за хора, които да имат неблагоприятни ефекти от аспартама след прием, в рамките на границите, установени от предишния комитет, които са допустимият дневен прием от 40 милиграма на килограм телесно тегло.Така че по същество комитетът потвърди приемливото ниво на дневен прием от нула до 40 милиграма на килограм телесно тегло", каза той.

Според него проучванията дават противоречиви резултати и не е възможно да се докаже някакъв общ токсичен ефект.

"Не беше възможно също така да се получат последователни или убедителни доказателства от проучванията върху животни", каза Бранка.

Комитетът анализира 12-те проучвания върху животни и повечето от тях дават отрицателни резултати. Тези, които са установили връзка с рака, са били ограничени по отношение на дизайна и качеството на интерпретацията на данните. Епидемиологичните проучвания при хора показват някои ефекти върху рака, включително черния дроб, гърдата и лимфома, както и някои ефекти върху диабета тип 2, но проучванията са наблюдателни, което означава, че няма доказателства за причина и следствие.

"Не би могло да се изключи, че има ефекти, които объркват резултатите, особено оценката на експозицията", казва Бранка.

Какво означава това в реалния свят

Запитан дали хората трябва да се замислят дали да пият газирани напитки с пълно съдържание на захар вместо тези с аспартам, Бранка отбеляза, че има и трети вариант, но не заради риска от рак, а заради общата загриженост за затлъстяването.

"Ако потребителите са изправени пред решението дали да приемат кола с подсладители или такава със захар, мисля, че трябва да се обмисли и трета възможност, а именно да пият вода вместо нея", каза той.

Важно е да се ограничи броят на сладките храни и напитки, които хората консумират, независимо от истинската или изкуствената захар, смята той.

Бранка подчерта, че това е особено важно за малките деца, за които проучванията показват, че консумират твърде много подсладени продукти. Избягването на всичко сладко е по-здравословен вариант.

Някои учени, които не са участвали в решенията на СЗО, се опасяват, че определянето на нещо като евентуално канцерогенно може ненужно да разтревожи хората.

"Макар, че на това се обръща голямо внимание, опасенията вероятно се преувеличават", казва д-р Райън Марино, специалист по медицинска токсикология в Университетските болници в Кливланд.

Д-р Ци Сун, доцент по хранене и епидемиология в Училището за обществено здраве "Т. Х. Чан" в Харвард, казва, че потребителите не трябва непременно да се притесняват.

"Смятам, че доказателствата са доста оскъдни, за да се каже в едната или другата посока, че "аспартамът е раков" или да се предположи, че аспартамът не е толкова канцерогенен", каза той.

Но д-р Томас Галиган, главен научен сътрудник по хранителните добавки и суплементи в организацията за защита на науката, заяви, че неговата група отдавна съветва потребителите да избягват аспартама поради възможни опасения от рак. Центърът настоява МАИР да преразгледа аспартама от много години и той каза, че декларацията трябва да разтревожи потребителите и АКХЛ.

АКХЛ не е задължена да преразгледа решенията си за аспартама въз основа на решението на СЗО, но Галиган заяви, че по силата на закона на САЩ не е допустимо никакво количество риск от рак от хранителни добавки.

"Без значение колко голям или колко малък е рискът, това е законът на страната в момента", каза той. "Наистина смятаме, че всички трябва да се отнасят сериозно към този въпрос."

Д-р Алисън Силветски, доцент в катедрата по физическо натоварване и науки за храненето в Училището по обществено здраве към Института Милкен, каза, че според нея хората трябва да си задават повече въпроси за некалоричните подсладители като цяло.