Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият министър Асен Василев обяснява на правосъдния министър Атанас Славов (вляво) и на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски (в гръб) как ще бъдат разпределени парите от приходната и разходната част на бюджета до края на 2023 г.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Финансовият министър Асен Василев обяснява на правосъдния министър Атанас Славов (вляво) и на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски (в гръб) как ще бъдат разпределени парите от приходната и разходната част на бюджета до края на 2023 г. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Според Асен Василев сметките са правени така, че да разполагаме според кесията си

Бюджетът за 2023 г. бе приет от депутатите - засега на първо четене, но след като ГЕРБ обяви, че ще го подкрепи, няма да има проблем и с окончателното му гласуване.

Подкрепата обаче дойде с намигване от Бойко Борисов, че когато той е бил на власт и са правени бюджети, всички, които искаха, получаваха. Партията му има претенции за бюджета, но чисто политически акт е той да бъде подкрепен, допълни лидерът на ГЕРБ.

И направи уговорката, че за следващия - след 2-3 месеца, се разбрали много по-задълбочено да се направи, за да обхване и други проблемни сфери. А преди второто четене на бюджета за 2023-а от ГЕРБ ще направят предложения за повече пари за полицията, социалните работници, пожарната.

Относно разходната част Борисов коментира, че с критикуваните инхаус процедури по негово време сме щели да строим два пъти по-евтино и вече да има “Хемус”, “Струма” и пътя Видин-Монтана. “Честито на българския народ - нито е построено, два пъти по-скъпо с индексациите. 3 години хаос и нищо, но на двойна цена - точната дума е глупост. Днес залата и бюджетът потвърждават това. Същите фирми на двойно по-висока цена с три години закъснение, честито на тези, които карат по строшените пътища, редят се на границата с Гърция”, изреди лидерът на ГЕРБ.

Неговата забележка лично към Асен Василев била, че трябвало повече да слуша какво му казват браншовете и тогава щял да има по-голям успех. “Затова съм оптимист за следващия бюджет. Гарантираме пенсионерите, учителските заплати, има възможност за леки корекции в култура, образование, археология, вероизповедания, с такива малки пари за бюджета може да се получи по-добър ефект”, обобщи Борисов. 

При представянето на бюджета Асен Василев заяви пред депутатите, че не е революционен, а позволява страната да има стабилни публични финанси. Приходната част била изпълнима, макар и малко напрегната.  Разходната не намалявала социалните придобивки. “Успяваме да се разполагаме според кесията си, без да ощетяваме българските граждани”, обрисува положението финансовият министър. 

Планът за държавните финанси бе приет със 156 гласа “за”, 71  “против” и 1 “въздържал се”. Подкрепата дойде от ГЕРБ-СДС без един глас, от ПП-ДБ и ДПС. “Възраждане”, БСП и ИТН бяха против, а независимият депутат Радостин Василев не участва в гласуването.

По традиция предложението на ВСС за бюджет получи само три гласа “за” и бе върнат на съдиите за преработване между двете четения. 

Според Василев в бюджета са заложени 10% увеличение на заплатите на държавните служители, но само за тези, чиито заплати миналата година не са били индексирани.  Запазва се политиката за вдигане на доходите на учителите, лекарите и медицинските сестри. Ще бъдат подкрепени болниците, които поемат огромния поток от хора, каза министърът.

“30 милиона лева ще се ползват от Министерството на културата за проектно финансиране или съфинансиране. Скромен фонд към Министерството на спорта ще финансира спортна инфраструктура или спортни школи. Целта е да се развива спортът”, уточни Василев.

Той обяви още, че индексацията на пенсиите с 12% вече се е случила

31 милиона лева били осигурени за еднократната помощ за учениците от първи до пети клас.

Има увеличения и на стипендиите на учениците и студентите. 38 милиона лева са предвидени за саниране на общежития, 80 млн. отиват за детски градини и ясли,  изброи Василев. И уточни, че  всяка година се залагат тези пари, но не се усвояват, защото общините не подавали заявления. 

Според финансовия министър в разходната част са били направени проверки на капиталовата програма.  Той бе категоричен, че разходи по започнали поръчки няма да се спират. И добави, че е предвиден буфер, ако “се наредят звездите” за инвестиционната програма. Както вече стана ясно, тя е за 8 млрд. лв.

“Общата рамка на бюджета няма да бъде променяна. Тоест

ако някой иска да направи допълнителен разход, трябва да намали за друго перо

Това е принципна постановка. Между първото и второто четене има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде “разход за разход”, заяви Асен Василев.

По отношение на протестите на синдикати с искане за увеличение на заплатите в различни сектори той бе категоричен: “Аз мисля, че трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към абсолютно всички служители. Политиката, която беше заложена от служебния кабинет и ние я продължаваме в случая, е структурите, които са получили увеличение миналата година, да не получават тази, а тези, които не са имали, да получат 10% сега. Това е общата политика, тя се отнася и за МВР, и за всички други държавни структури”, каза Василев.

Дебатите в зала продължиха четири часа. Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че партията е решила да подкрепи проекта, независимо дали ѝ харесва правителството, само за да се стабилизира страната и публичните финанси. Цонев бе репликиран от Георги Свиленски от БСП, че ДПС може да поиска всичко, защото явно без неговата подкрепа нищо не може да стане.

Румен Гечев от БСП обвини кабинета, че се фиксира в свеждане на бюджетния дефицит до 3% само заради несигурното ни членство в еврозоната, вместо да прави социални и други разходи, за да достигне България развитите страни, които ползват еврото, а имат доста по-големи дефицити.

Георги Ганев от ПП-ДБ обаче припомни, че 3% бюджетен дефицит на касова основа не е фиксация на правителството, нито е само заради еврозоната, а е изискване на текст от Закона за публичните финанси.

Лидерът на БСП  Корнелия Нинова обяви, че от проекта

не се вижда никаква промяна,

продължение на тезата за постигането на лява политика с десни мерки, въпреки многократните обяснения на финансовия министър, че напредването на времето изисква да се направи бюджет, който да позволи на държавата да функционира, и че в него няма нищо революционно.

Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова отбеляза, че проектът не решава нито един сериозен проблем, нито залага сериозна реформа в която и да е сфера. Според нея заложената средногодишна инфлация от 7-8% е голям проблем, а ГЕРБ има сериозни забележки към разходите за образование. Енергетиката чрез държавните фирми пък продължава да поема основната тежест от инфлацията. 

Тошко Йорданов от ИТН  и бившият регионален министър в кабинета “Петков” Гроздан Караджов бяха категорични, че се нарушава Търговският закон с намерението на кабинета да вземе цялата печалба от 1 млрд. лв. от Българския енергиен холдинг.

 

Преди гласуването имаше среща между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ПП Кирил Петков, след която стана ясно, че бюджетът ще бъде подкрепен.
Преди гласуването имаше среща между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ПП Кирил Петков, след която стана ясно, че бюджетът ще бъде подкрепен.