Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Киро обичаше да седи на златен трон в дома си. СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ
Цар Киро обичаше да седи на златен трон в дома си. СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

Даваше на 10-годишния си внук да опита ракията преди нас, за да ни докаже, че не е менте. Вареше я в басейна си, разказва митничар

Експерт го посъветвал да слага есенция за “Етър” в коняка

Политици и министри ходели при него, за да търсят подкрeпа за изборите. Той не успял да им я осигури

Погребаният преди 2 години като фараон Кирил Рашков управляваше успешно спиртоварна в Катуница в първите две десетилетия след демократичните промени. Данъчните и митничарите много пъти конфискуваха от него солидно количество фалшиви спиртни напитки, но царят на нелегалния алкохол бил уверен в качествата на ментетата си.

При него се отбивали всички. “Ходехме да си купуваме ракия. Той викаше внука си - 10-ина годишен, и му даваше да отпие, като казваше: “Вижте, нищо му няма на детето. Питиетата ми са качествени”, разказа митничар. Така постъпвал ромският барон и преди да почерпи гостите си, за да ги убеди, че няма да ги отрови.

“Знае се, че не плащаше данъци, но като човек беше много коректен. За каквото се разбереш, правеше го”, добави източникът на “24 часа - 168 истории”. Според него със сигурност Цар Киро се е ползвал с протекции на хора на позиции в държавната администрация, защото

дълго време

никой не го закачал.

Докато проверките за акциз били под шапката на Националната агенция по приходите, нямал никакви проблеми. Драмите му започнали, когато през 2009 г. контролът върху този бизнес е прехвърлен към митниците.

Цар Киро купувал тонове меласа и директно варял ракията в цял басейн с размери 25 метра дължина на 9 м ширина и 1 м дълбочина, установяват тогава от агенцията. Разбират, че спиртоварната не е лицензирана като данъчен склад по Закона за акцизите и данъчните складове около 20 години след бизнес старта му. Тогава демонтират уредите за измерване на температурата, контролното табло и помпата, както и дестилационната колона.

Когато 2 години по-късно отиват да опишат съоръжението, оборудването е изчезнало. Не е ясно кога и как е станало това. Дестилационната колона е била доста обемиста и скъпа, изработена от неръждаеми материали. Внесена е от Австрия и струвала над 4 - 5 милиона лева. Давала възможност за непрекъснат производствен процес по подобие на големите спиртоварни.

Ромският бос има дълъг стаж в тази сфера. За първи път е арестуван за фалшив алкохол през 1993 г. От складовете му са иззети 126 тона спирт, 140 кашона ракия менте, 200 000 празни бутилки и 14 машини за бутилиране.

Цар Киро обаче действа с размах.

Плаща гаранция от 10 000

долара и излиза от ареса.

Сумата е колосална за времето си, но всички знаят, че седи на златен трон в къщата си. Така първата му фирма “Цар Гого” продължава работата си.

Следва акция срещу него още същата година. Пазена е в тайна, но въпреки това Рашков разбира за проверката около 2 - 3 часа по-рано. Данъчните извадили мастика, коняк, мента, ракия. Някои от напитките вече били бутилирани, а други директно в бидони. Натоварили всичко на два тира и извикали подкрепление от местното поделение. За това разказва тогава пред “24 часа” Християна Вангелова, бивш шеф на следствието в Пловдив.

Няколко пъти по-рано тя се опитвала да изненада фабриката за ментета в действие, но при проверка заварвала празни помещения, защото винаги някой предупреждавал Цар Киро. Този път обаче успели. Имали сигнал, че спиртът идва от украинския град Житомир с ферибот до пристанището във Варна. Оттам на товарни влакове стигнал до Пловдив.

По-късно същата година отново има акции в спиртоварната на ромския бос. Но алкохолът се е изпарил. Всъщност

спиртът е бил

източен в шахтата

за отпадни води,

като за целта дестилационната колона била свързана с маркуч.

Приживе Цар Киро обаче никога не признава да е произвеждал ментета.

“Искам някой в България да предостави документ за задържан мой алкохол менте и къде. Или да се намери поне един отровен от мой алкохол. Идете в търговското министерство и вижте за какво имам разрешение. Но за клевети няма да съдя никого. Аз съм християнин, нека Господ да ги накаже”, казва той в интервю през 1998 г.

Според пловдивчани неслучайно Кирил Рашков се е хвалел. По едно време наел преподавател от Университета по хранителни технологии в града под тепетата, за да докара вкуса като на истинските питиета. Но той не издържал дълго - само месец-два, защото не получил добра заплата. Преди да си тръгне, дал няколко съвета на ромския барон. Като например да слага на коняка есенция за някогашното безалкохолно от соца “Етър”.

Цар Киро му зачислил за помощник братовчед си Бичет, за да следи какво прави технологът. Така роднината поел длъжността след напускането на специалиста.

На тон 40-градусов спирт

слагал 2 кила глицерин,

за коняк трябвали 80 кг

карамелизирана захар.

Препичали я в тенджери на печката, а децата и бабите бъркали. Когато забравели захарта на котлона, конякът нагарчал.

Опитни технолози твърдели, че конфискуваните в Катуница мастика, ракия и други напитки са с добро качество. Понякога обаче в процеса използвали слаб спирт и в студено време мастиката побелявала.

Цар Киро произвеждал фалшификат на един от хитовете в началото на 90-те години в Пловдив - ракията “Старият дъб”. Оригиналът се правел във фабриката на покойния бизнесмен Димитър Мишев. Той обаче си мълчал, когато от спиртоварната на Цар Киро излизала нейна имитация, защото имал заем към ромския бос от 200 000 долара. Никой не можел да каже колко от бутилките по рафтовете в магазините са на Мишев и колко - на Рашков.

В някои партиди

ментето се познавало,

защото миришело на мастика или мента. Причината - собственикът не давал да се мият съдовете между варенето на различните алкохоли, за да не се похаби спиртът.

Има и една история с руснаци. В складовете се разнесъл слух как издирват Цар Киро заради недоставена пратка с коняк, която се изгубила някъде в Подмосковието. Човек на Рашкови от Варна предупредил клана, че не е добре да дразнят московчаните, и скоро те си получили касите с бутилки.

Освен с алкохол Цар Киро е известен и с организирани групи джебчийки, които изпращал в Западна Европа. Един ден на Капитан Андреево дошъл сигнал, че от Турция ще влезе негова племенница. Била част от подобен канал и заедно с други момичета били екстрадирани от Франция в Истанбул. Оттам турците я препратили към България. Граничарите получили задача да я арестуват.

“Имахме прокурорско нареждане, но проблемът беше, че нямаше 18 години. При разпитите в Париж

бяха признали, че печелят по

20 - 30 хиляди евро на месец.

Но половината бяха непълнолетни и не можеха да ги съдят, затова ги връщаха по родните им места”, разказа бивш граничар. Според него тогава Цар Киро научил, че са задържали племенницата му, и се вдигнал от Катуница до Свиленград, за да се опита да я освободи.

Екипът обаче се позовал на прокурорската заповед и го изпратили да се разбере с магистратите, но така и не успял да ги накара да пуснат на свобода момичето.

Явно тогава връзките му с високопоставени политици не са помогнали. Много от тях са били гости в къщата му в Катуница. Приемал ги е в залата със златния си трон. Търсили са го, за да им осигури ромските гласове от квартал “Столипиново” за избори. Включително идвали и министри, разказаха запознати. Рашков обещавал, но в крайна сметка не успявал да убеди ромите.

“Просто той е от православните, а основно там живеят мюсюлмани и евангелисти, които са много религиозни. Освен това

алкохолният бос не можа

да избере дори кмет на

родната си Катуница.

Така че очевидно нямаше такова влияние, каквото му се приписваше”, категоричен е бивш депутат.

А ерата “Цар Киро” в алкохола приключва през 2009 г., когато бизнесът му затихва лека-полека. Данъчните хващат нелегален алкохол в Катуница и след тази дата, но епизодично. А след смъртта му през 2021 г. вече няма данни спиртоварната да работи.

Цар Киро обичаше да седи на златен трон в дома си.

СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ