Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Профилът на руските шпиони днес е различен в сравнение с този от началото на прехода.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Профилът на руските шпиони днес е различен в сравнение с този от началото на прехода. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Ген. Атанас Атанасов: Всеки случай трябва да се провери и да се подходи индивидуално, сигналите са от времето на кабинета „Петков“

Искат да се въведат тестове за лоялност и детектор на лъжата

Преподаватели от Библиотекарския университет водели обучение по национална сигурност в ДАНС

Агенти на ЦРУ и ФБР подписвали клауза, че ако се провалят на полиграфа, напускат

Управляващите наблюдават определени хора от спецслужбите, които подозират, че може да са руски шпиони.

“Още от времето на правителството на Кирил Петков са регистрирани процеси, имаме сигнали за дадени служители. Всеки случай е различен и трябва да се анализира, да се провери и да се подходи индивидуално”, коментира съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пред “24 часа - 168 истории”. Според него не може да се спекулира

какъв точно е броят на

вербуваните от руските

специални структури,

нито дори какъв е процентът на техните клетки у нас.

За остра нужда от реформиране в сектора, за да се избегнат рисковете за националната сигурност, заговори и лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в интервю за “Политико”: “България трябва да приоритизира прочистването на службите от руски агенти, за да успее с амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията”.

Според ген. Атанасов, след като се проверят всички наблюдавани, трябва да се въведат редовни тестове за лоялност на служителите

по модела на

западните ни

партньори.

Става дума за въпросници, които да попълват всяка година, а след това агентите да бъдат подлагани и на детектор на лъжата.

Дали това се практикува в момента, от специализираните структури отказаха да съобщят с аргумента, че е класифицирана информация. От пресцентъра на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) бяха лаконични, че не могат да коментират подобни въпроси.

От Държавната агенция за разузнаване (ДАР) пък заявиха, че предприемат всички необходими и законово допустими действия за регулярна проверка на лоялността на служителите към агенцията.

“Такава проверка се провежда и

във всички случаи на

постъпили сигнали за

нелоялно поведение

- допълват от службата. - Какъв тип въпроси се задават на служителите при проверка на лоялността, дали включват оценка за вероятността чужди служби да вербуват служители на ДАР, какви действия следва да предприеме агенцията, ако има опити за вербовка (...), са въпроси, чийто отговор по смисъла на т. 3, раздел II от Приложение 1 към чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) представлява класифицирана информация, определена като държавна тайна.”

Отговорите, носещи подписа на председателя на ДАР Антоан Гечев, гласят още, че достъп до подобен тип данни се предоставя на компетентните държавни органи и институции при стриктно спазване на изискванията на закона за ДАР и принципа “необходимост да се знае”, залегнал в ЗЗКИ.

Не е ясно колко спешно управляващите възнамеряват да проверят лоялността на службите и да регламентират подлагането на детектор на лъжата и въпросници. Атанас Атанасов уточни, че въпросът не е обсъждан дори в коалицията ПП-ДБ. А след това трябва да се вземе и мнението на ГЕРБ-СДС.

Според бивши служители на МВР проблемът с полиграфа е, че не може да му се вярва абсолютно и не се приема за доказателство в съда, ако има провинение. Но партньорските служби са намерили решение.

“При провал пред детектора

на лъжата има два подхода.

В първия съобщават на служителя, че към него има съмнения, и го назначават на доста по-ниска и незначителна длъжност. Във втория просто го следят и записват със специални разузнавателни средства дали се среща с потенциално опасни за националната сигурност хора.

Предприемат действия само ако се съберат достатъчно доказателства”, добави източникът на “24 часа - 168 истории”.

В САЩ има и друга практика - служителите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Федералното бюро за разследване (ФБР) имат клаузи в договорите, според които трябва да напуснат по собствено желание, ако резултатите им от полиграфа са негативни.

Междувременно излязоха годишните доклади на ДАР, ДАНС и служба “Военно разузнаване”. Те установяват засилена активност на руските спецслужби на територията на някои страни от Западните Балкани през 2022 г. в опит да се компенсират щетите, нанесени на руските легални резидентури чрез експулсирането на дипломати от европейските държави.

Всъщност

за първи път през 2014 г.

Русия е посочена от

службите като заплаха

за нашата национална сигурност. Дотогава тя изобщо не фигурираше в докладите, спомнят си депутати.

“Това правеше впечатление - коментира бившият народен представител Методи Андреев. - След като заговориха за тези опасности, какво направиха с паравоенните формирования? А с мотогрупата “Нощните вълци” или с хибридните атаки? Не се учудвам на интервюто на Кирил Петков, сигурно като премиер е получил информация. Държавата е пробита и това е една от причините за корупцията и начин за притискане на политици да лобират за определени интереси.”

Той е категоричен, че е имало опит за създаване на агентура във всички партии от политическия спектър, които да действат в полза на Русия.

Има и нещо друго - профилът на руските агенти не е същият като в началото на прехода, добави Андреев. Сега са по-неразличими, по-скрити. Някои от тях са бизнесмени, които получават финансова помощ. Данни за 2014 г. на американския тинк-танк “Стратфор”, наричан “частното ЦРУ”, показват, че 25% от българската икономика е доминирана от руски капитали. Според доклада делът на директните инвестиции от Русия в българския брутен вътрешен продукт (БВП) е 4,4 процента, а вносът на руски газ и петрол - 12,2 на сто от БВП.

За 2022 г., когато започна войната в Украйна,

преките руски инвестиции

у нас са 3 752 500 000 лв.,

показват данните на БНБ.

Интересното е, че в края на 2021 г. са били отрицателни - минус 57,8 млн. лв.

Всичко това е странно на фона на санкциите, които Европейският съюз въведе за Русия след началото на инвазията. И след като преди година България изгони 70 руски дипломати и служители в мисиите у нас. А дали след това са се увеличили опитите на шпионите на Кремъл да се сдобият с информация от нас, службите отказват да отговорят.

“Съгласно чл. 3, ал. 1 от ЗДАР агенцията придобива, обработва, анализира, изготвя оценки и прогнози, съхранява и предоставя разузнавателна информация при условията и по реда на този закон. Нормата на чл. 11, ал. 1 от ЗДАР изрично посочва длъжностните лица, на които агенцията е задължена да предоставя придобитата разузнавателна информация. Визираната разпоредба е императивна, поради което

ДАР няма законови

правомощия да дава

разузнавателна информация

на други лица извън посочените в нея. Предвид гореизложеното и с оглед поддържане на добрия дух на кореспонденцията следва да ви уведомя, че законово недопустимо е да ви предоставя изисканата от вас информация”, пише в отговора си до “24 часа - 168 истории” председателят на ДАР Антоан Гечев.

Според източниците на вестника обаче не е ясно кои служби са пробити от руски агенти, за което говори Кирил Петков. Не е ясно например дали има останали кадри от времето на Държавна сигурност (ДС), особено от Първо главно управление, чийто наследник е ДАР. Те са завършили школи на съветския Комитет по държавна сигурност (КГБ) и Главното разузнавателно управление (ГРУ). “Те може да са били превербувани след 1990 г. чрез корупционни практики, сексуални компромати или по убеждение”, коментира Методи Андреев.

Очевидно обаче новото правителство иска да смени шефовете на службите, които са назначени от служебния кабинет с одобрението на президента Румен Радев.

“Има начин да се посочат нови титуляри, които ако не се ползват с благословията на държавния глава, може да стоят като временно изпълняващи длъжностите и да действат в синхрон с управляващите”, обясни депутат.

Истината е, че мнозинството отдавна търси начин да промени висшите етажи на спецслужбите.

Имат забележки

и към контактите им

с определени структури.

“Проблеми има. Вземете само факта, че преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) обучават първоначално новоназначените служители в ДАНС, което е недопустимо”, категоричен е ген. Атанас Атанасов. На въпрос коя институция се занимава със специфичната подготовка в защита на националната сигурност, от ДАНС и ДАР заявиха, че това е класифицирана информация и не могат да я разкрият.

Бившият дългогодишен

ректор на УниБИТ

Стоян Денчев потвърди,

че преподаватели по национална сигурност от вуза обучават хора в ДАНС.

“Да, наши колеги се включват в специалната подготовка, но няма договор между УниБИТ и ДАНС. Няма как да се сключи, тъй като там се съобразяват с това дали имат достъп до секретна информация. Един от тях е Константин Казаков, който е бил председател на ДАНС. Може би има и още други, които са работили в агенцията и познават състава, но това е индивидуално, не е въпрос на споразумение”, добави Денчев.

Темата за националната сигурност и чуждите шпиони в условията на войната в Украйна вероятно скоро ще бъде подета в мнозинството. По нея двете коалиции имат съгласие.

Така че промените предстоят…