Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Костадинов представя папките със събраните подписа за референдума за въвеждането на еврото в България.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Костадин Костадинов представя папките със събраните подписа за референдума за въвеждането на еврото в България. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Затова не може да има референдуми. И Костадинов добре го знае

След като парламентът отряза референдума за еврото, народът взе да се пита – а има ли изобщо демокрация в България? Елитната каста не ни пита за нищо, а ако все пак успеем някак си да се обадим – тя прави тъкмо обратното!

Така си тръгнаха нещата още от самото начало на прехода, но напоследък истината лъсна като гащи на простор. Преди изборите двете водещи клики разиграваха сценки, че ще воюват една срещу друга до последна капка кръв, а след изборите бързо-бързо се прегърнаха под юргана в съюз, който не е коалиция. Да не си помислите! Както казала жената, чийто съпруг се върнал от командировка и заварил гол мъж в гардероба: “Скъпи, не е това, което си мислиш!”.

Който наивник е смятал, че  партиите си изпълняват обществените договори,

да не се е връщал от командировката. ПП преди изборите слагаше на Борисов белезници, а след изборите му спаси имунитета. Щеше да наложи върховенството на закона – а промени закона, за да уволни един човек. И при това наруши конституцията, но кой ти гледа? И без това ще пишат нова конституция, за което кооптираха под юргана другия си антипод, и мистър Кой.

Сега пък ще дават на Украйна онези реактори, които един друг референдум поиска да бъдат монтирани. Помните ли? Ако тогава нямаше референдум, досега да са ги монтирали. Но така депутатът не може да го допусне – на народа не трябва да му се създават лоши навици.

Демокрацията предполагала свободно слово? Най-демократичните и умно-красиви харвардци сега натискат за уволнение на журналисти. Както и на шефката на феминисткия орган СЕМ, която ги защитава. А в трите основни телевизии мирише на цензура, както във войнишка спалня мирише на партенки. Премиерът пък, културен човек, поиска да вземат мерки срещу третата партия в парламента заради някакви лоши реплики във фейсбук.

Президентът Румен Радев обвини правителството, че работело за чужди интереси и срещу българските. Горкият, учил е за льотчик, а не за политологчик. Ще му препоръчам един професор да му обясни, че демокрацията е вносна стока “по второ направление”, както казваха едно време. Няма такова нещо като чужди интереси, има правилни и неправилни чужди интереси.

Българската демокрация взе да напомня последните дни на Ваймарската република, трябва ѝ само един Хитлер. Ние го очакваме с копнеж. За каквото и да се води спор, името на човека с мустачките се пръква я в третата реплика, я в четвъртата. Няма партия, която да не е обявена за фашистка.

Познавачите на старогръцкия смятат, че демокрация означава “власт на народа”. Според професорите, които дават тон за песен у нас, това е дъвка за наивното простолюдие. Демокрацията – това са институциите, които ще ни бъдат изпратени в контейнери от Запад. Избори, референдуми – това е аматьорска самодейност. Истината е, че българският народ е основната пречка пред демокрацията.

Та да си дойдем на думата.

Бих попитал Костадин Костадинов – а защо според вас депутатите ви отрязаха референдума?

Ще каже: “Защото така им наредиха от посолството”. А защо слушат посолството? “Щото са национални предатели.” А защо са предатели? “Защото слушат посолството.”

И така без край. Според мен посолството е невинно. Представете си, че красиво девойче ви се мушне по своя инициатива под юргана голо, как да му откажеш? То е направо престъпление!

Но истината е, че депутатите отрязаха референдума, защото не ги е избрал народът. За тях той (народът) е тази дупка на кавала, която още не е пробита. Съответният олигарх го е харесал, потупал го е по задника и го е курдисал на челно място в партийната листа. Или го е пратил да се мушне под юргана на посолството. Все тая.

Важното е, че българската партия е като мрежа с домати, закачена на един пирон. Олигархът се пресяга, откача я от пирона и я закача на друг пирон. Може да е наш, български пирон, а може и да е чуждестранен. Или я прибира във фризера при СДС, НДСВ, ВМРО, “Атака”, БЗНС, “Български възход” и още много, много други замразени зеленчуци от прехода.

Избирателят нито може да вкара някой депутат, нито да го изкара, нито изобщо знае кой му е депутатът.

Той може само да се разочарова от поредната партия и да се оглежда за нова, но олигархът вече е готов с новия проект и с новото му разочарование. По принцип тази нова партия или е “умно-красива”, или е “патриотична”, но разлика няма.

И понеже все по-малко народ им се връзва, науката е изправена пред нов въпрос:

А какво ще стане, ако утре избирателите са по-малко от броя на депутатите?

Нали субсидиите се дават на глава избирател, как ще се издържат партиите? Моят отговор е, че то и сега истинските избиратели са трима-четирима. Двама-трима олигарси и може би едно-две посолства, ако са верни твърденията, което аз смятам за недопустимо. Де факто избирател е елитът. Ако елитът иска висока активност, трябва да легализира купуването и продаването на гласове.

Ето защо допитванията до народа у нас не са възможни и няма да са възможни, докато не се въведе добрата стара мажоритарна избирателна система, при която всеки депутат си има избирател и всеки избирател си има депутат. Докато това не стане, пряката демокрация ще е сън в лятна нощ.

Костадин Костадинов би трябвало да е наясно с това, струва ми се интелигентен.

Защо се опитва да прокара нов референдум, забравяйки какво реши референдумът от 2016 година? В цялата българска история не е имало такова мощно и категорично народно волеизявление. Първо – защото това не е спуснат от властите плебисцит, а “гражданска инициатива”, поискана от долу на горе. Второ, защото елитът направи всичко възможно да попречи. И въпреки това гласуваха 3,5 милиона, от които 2,5 милиона поискаха мажоритарен вот в 2 тура и едва 500 хиляди бяха против. Съотношение 5:1. Народът се произнесе.

Ако тогава депутатите бяха приели волята на народа, нямаше да я има тази безкрайна политическа криза, която е на път да разсипе България. А сега щяха задължително да допуснат референдума на “Възраждане”.

Изводът е, че патриотични партии като “Възраждане” няма как да са патриотични, ако не поставят на първо място в програмата си референдума от 2016 година и най-вече мажоритарния вот. Без да мине през тази врата, нито един патриот не може да постигне нито една патриотична цел.

Това е единственият критерий. Ако си за мажоритарен вот, значи си патриот. Ако не си, значи си шарлатанин. По това ще ги познаем.

Засега нито една от “патриотичните” партии в България не отговаря на този критерий. Нито “Възраждане”, нито “Атака”, нито НФСБ, нито ВМРО. Патриоти в България няма.