Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станислав Ржицки СНИМКА: Туитър/Azovsouth
Станислав Ржицки СНИМКА: Туитър/Azovsouth
  • Бившият командир е бил прострелян в гърба и гърдите, докато е правел сутрешната си тренировка в парка
  • Това е поредната мистериозна смърт на високопоставен руски служител от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Застреляха бивш командир на руските военноморски сили в южния руски град Краснодар. 

42-годишният Станислав Ржицки е бил застрелян по време на джогинг в понеделник. Извършителят все още не е известен, пишат местни медии. 

Ржицки е бивш капитан на руска подводница и мобилизационен офицер. Предполага се, че той е бил следен чрез профила си във фитнес приложението Strava. 

Руските власти са започнали разследване на убийството.

Бившият командир е бил прострелян в гърба и гърдите, докато е правел сутрешната си тренировка в парк близо до спортния център "Олимп" в Краснодар. Ржицки тичал по един и същи маршрут всяка сутрин. 

Адресът и личните данни на командира са качени и на украинския уебсайт "Миротворец". Сайтът представлява неофициална база данни с хора, смятани за врагове на Украйна. В момента върху снимката му в сайта е изписана думата "ликвидиран" с червени букви. 

От военното разузнаване на Украйна заявиха, че в деня на убийството е валял проливен дъжд и паркът е бил безлюден, затова "няма свидетели, които да предоставят подробности или да идентифицират нападателя". 

Антон Герашченко, съветник в украинското вътрешно министерство, написа в Туитър, че руските медии обвиняват Украйна в участие, но не коментира дали това подозрение е основателно.

"Досега руската полиция не може да намери нито една камера за наблюдение, която да показва извършеното престъпление. Търсенето продължава", каза той.

На мястото на инцидента са намерени часовника и слушалките на капитан Ржицки, което показва, че мотивът не е бил грабеж, пише Би Би Си. 

Съобщава се, че той е бил командир на подводницата "Краснодар", кръстена на града.

Украински медии твърдят, че той може да е командвал плавателния съд, когато през юли 2022 г. е извършена ракетна атака срещу украинския град Виница, при която загинаха 23 души, включително три деца.

Бащата на застреляния командир обаче твърди, че синът му е подал оставка от руските въоръжени сили през декември 2021 г. - няколко месеца преди нахлуването в Украйна. 

След това Ржицки станал заместник-мобилизационен офицер в Краснодарския край.

Това е поредната мистериозна смърт на високопоставен руски служител от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

През май мистериозно умря заместник-министърът на науката Пьотр Кучеренко. Той почина внезапно на 46 години, разболял се тежко по време на полет до Москва.

Твърди се, че Кучеренко е смятал нахлуването в Украйна за "фашистко". Заместник-министърът се връщал от командировка в Куба, когато самолетът каца аварийно в Южна Русия. От семейството заявиха, че е имал сърдечно заболяване.

През април енергийният бос Игор Шкурко беше намерен мъртъв в затворническата си килия, след като беше обвинен във вземане на подкуп.

49-годишният мъж беше заместник-генерален директор на руската енергийна компания "Якутскэнерго".

Той беше член на пропутинската политическа партия "Единна Русия", но членството му беше прекратено, когато беше повдигнато обвинението за подкуп.

Само два месеца преди това 59-годишният руски петролен магнат Вячеслав Ровнико бе "намерен в безсъзнание" късно през нощта в дома си.

Според репортаж на вестник "Московский комсомолец" лекарите не са успели да го спасят.

В края на месец юни вицепрезидентката на руската банка Локо-Банк почина след падане от 11-ия етаж. 28-годишната Кристина Байкова е паднала от прозореца на апартамента си в Москва.