Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова. Снимка прессекретариат на държавния глава
Илияна Йотова. Снимка прессекретариат на държавния глава

По повод критиките към президента - от вчера аз имам свой прочит. Вчерашният ден е доказателство, че критиките срещу президента и този огън срещу президентската институция целят да отнемат вниманието на българската общественост от това какво точно е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски по време на срещата, която беше закрита за медиите.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира за първи път от Велико Търново визитата на украинския президент у нас.

На изявленията в президентската институция медиите бяха поканени, докато срещите с изпълнителната власт се проведоха при закрити врати, обясни Йотова. Диаметрално различното мнение и позиция на министър-председателя и на министъра на отбраната от вчера показват, че определено има желание да се скрие нещо от българската общественост. И нашият въпрос е какво е това, попита вицепрезидентът.

Единият говори, че ние ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, другият казва - не, ще дадем това, което можем. Последното е позиция, която се защитава от нашата институция от много време насам. И питам къде е разликата. Така или иначе вчера министър-председателят бе в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, да смени собствената си позиция поне два пъти през деня, което оставя в мен съмнението, че има нещо скрито, коментира още Йотова.

Притеснява ме много, защото в средата на май президентът Зеленски бе на подобна обиколка в страните от Западна Европа. Там много конкретно бяха поставени неговите искания и той конкретно получи отговор от президента Макрон, от г-н Шолц. Той поиска да му се помогне с въоръжаване, и получи конкретни отговори какво ще му се даде. От България той не получи конкретен отговор, или ако е получил, това остана скрито за българската общественост, допълни Йотова.

Запитана какъв е анализът й за визитата на Зеленски и за третия пакет помощ, която България ще изпрати на Украйна, Йотова обясни: Този прочит предстои, нека изчакаме как ще се развият нещата в следващите дни и ангажиментите, които България ще поеме във Вилнюс. Дано да бъдат така добри от страна на изпълнителната власт и министър-председателя да бъдат искрени с българското общество, с нас като българи, и да кажат какви са тези ангажименти.

Нали не очаквате от мен да тълкувам думите на президента. той каза позицията си, която е изразявал многократно на различни международни нива, и на формата Б-9, включително и на Срещата на върха в Брюксел, както и пред украинската делегация, допълни вицепрезидентът.