Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зеленски с премиера Николай Денков в Министерския съвет
Зеленски с премиера Николай Денков в Министерския съвет

"Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България. Хората не трябва да се притесняват", заяви премиерът акад. Николай Денков.

"Това, което беше направено в зала, искам ясно да се разбере, е смесването на списъка на Зеленски, с който той вероятно ходи в различните държави и казва от какво има нужда, с това, което реално би могла да предостави, което не съответства на този списък. Така че смесването на тези две теми води до напрежение, което е напълно излишно", каза премиерът. Пакетът от военна помощ за Украйна е изготвен заедно с армията, която да каже какво може да се даде.

В складовете ни има муниции, чиито срокове изтичат след 1-2 години. Останат ли там, после ще трябва да се плаща за унищожаването им, което според премиера може да струва стотици милиони левове. Вместо това планът е те да се дадат на Украйна, а ние да си купим нови.

"Не би искал да коментирам това, което се случва в президентството. Аз мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите изказвания вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям. Най-лесно тя би могла да се представи по следния начин: поставете се на мястото на другия. Ако вие бъдете нападнати, какво би трябвало да напри един премиер, какво би трябвало да направи един президент? Дали трябва да каже "Аз искам да защитя държавата си, търся помощ за това" или трябва да каже "Не, аз няма как да се съпротивлявам, да става каквото ще", коментира Денков. Той обяви, че споделя мнението на Зеленски, че трябва да се уважават институциите и мнението на другите хора, но всеки да има и ясна лична позиция.

Той обясни, че в ситуацията има жертва и агресор, както и че целият световен мир се крепи на това да не се променят държавните граници.

Премиерът обясни, че България има интерес от дългосрочно сътрудничество с Украйна в областта на високите технологии и енергетиката. "Всъщност ние имаме интерес от сътрудничество и с Русия, но не при тези условия", каза премиерът.

Денков уточни, че в момента тече подготовката на трети пакет помощ за Украйна. Като първият е бил изпратен по време на кабинета "Петков", а вторият - от служебното правителство.

Посещението на Зеленски е било готвено сравнително кратко, обясни премиерът, тъй като преди това не е имало възможност.

"Търсехме подходящ момент. Най-подходящия момент се оказа след Европейския съвет и преди срещата във Вилнюс, затова се проведе сега", обясни премиерът.

Относно решението Зеленски да не идва в парламента, Денков обясни, че са искали да затрудняват движението на софиянци възможно най-малко, както и че не е било удобно предвид предвидената среща в Бояна с партии и общественици.

"Украйна беше третата държава в света по количество на ядрени бойни глави и това, че тя предаде тези бойни глави на другите държави и те бяха унищожени, беше срещу ясната гаранция, че тя е териториално неприкосновена и другите държави ще бъдат гарант. За съжаление това не се случи и това е пример какво може да стане когато не се спазват международните принципи за неприкосновеност на границите. нищо в този сят не може да оправдае нападение на една държава върху друга", каза още премиерът.