Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три пъти продадоха националния интерес на България днес, заяви в парламента Корнелия Нинова.
Три пъти продадоха националния интерес на България днес, заяви в парламента Корнелия Нинова.

Вината за това тя хвърли персонално на Бойко Борисов, на ПП и на ДБ

"Българският национален интерес бе продаден 3 пъти за един ден. Голям шлем за национално предателство".Това заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента, след като по-рано мнозинството прие засилване актуализацията на военните ни запаси, начало на преговори за продажбата на ядрени реактори на Украйна и декларация за приемането на Киев в НАТО. Соцлидерката определи днешния ден като "динамичен и интересен политически".

Нинова отбеляза, че от парламентарната трибуна се е чиула "изразена грижа за Украйна и украинския народ, за Русия и руския народ". Но освен "БСП за България" никой не постави акцент върху българския национален интерес и грижа за българския народ, отбеляза тя. Председателката на БСП посочи трите предателства, които според нея е направил парламентът днес.

"Българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа, по-евтин ток за икономиката и домакинствата. Без да гледаме геополитически и геостратегически. Този проект бе приключен днес с решението да се продадат 2 реактора на Украйна", гневни са от БСП. Отново националният ни интерес диктува да имаме боеспособна и въоръжена българска армия. "И това бе продадено - взе се решение да се опразнят всички складове на МО от боеприпаси и да бъдат продадени на чужда държава", добави Нинова. Третият проблем е свързан с нуждата да има мир и спокойствие. "Подкрепата за членството в НАТО означава засилване на напрежението в региона и в Европа, означава риск от увеличаване на военните действия в Черно море", смятат още социалистите.

Нинова посочи като персонален виновник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя дори цитира негово изказване отпреди време, в което той мечтае за мирно море, без подводници и военни кораби, за да има туризъм. Сега обаче бил променил позицията си и тази на ГЕРБ съответно. "Вероятно заради страх от Магнитски продава избирателите си, партията си, България", заяви Нинова. И продължи с атаката, този път към бившите си партньори: "ПП-ДБ - за власт, пари и правителство предадоха избирателите си, прегръщайки се с ГЕРБ, предадоха партията си и България", каза тя.

"БСП, докато бе в правителството на Кирил Петков, спираше тези процеси, те започнаха още тогава. Бяхме коректив и не позволихме това да се случи, защото защитаваме само българския национален интерес. И чухме това признание в залата, за моя изненада от ДПС", посочи лидерката на социалистите. Тя настоя, че партията е последователна и не е променила решенията си и в опозиция.

Според нея днешните решения "сега и веднага, извън всякакви правила" са функция от посещението на Володимир Зеленски. "То предизвика тези решения. Двете неща са свързани", подчерта тя.

БСП не са канени на срещата със Зеленски. "Поканени са онези, които са подписали декларацията, ние не сме от тях. Дадохме аргументи защо това не трябва да става сега, дори се позовахме на цитати от партньори от НАТО. В НАТО има диалог и различни мнения, това изхвърляне преди всичко бе ненужно. Не може да се правим на по-католици от папата и ястреби, след като все още тече дебат", заключи Нинова.