Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наталия Киселова КАДЪР: NOVA
Наталия Киселова КАДЪР: NOVA

Законът не е предвидил предварителен контрол на въпросите, представени от Инициативен комитет, които предстои да се обсъдят от НС. Поради тази причина едва когато един референдум влезе за обсъждане, тогава може да се каже дали е противоконституционен. Законът е дал възможност да се прередактира въпросът. Това каза доц. Наталия Киселова за пред Нова телевизия.

"НС има няколко варианта за действие. Първият е да приеме предложеният въпрос без да се намесва в редакцията, вторият е да го отхвърли, какъвто случай досега не е имало. Възможно е и да се предложи да се промени срока за приемане на еврото - редакция на текста на референдума. НСИ и Евростат ще преценят кога България е достигнала нужните икономически показатели за приемане на еврото. Ако НС одобри да се проведе референдум, ПП–ДБ ще оспори пред КС това решение. Ако откаже, "Възраждане" и ИТН ще сезират КС за отказа. И двата случая се отива пред КС, но ако има прието решение, съдът ще трябва да се произнесе в едномесечен срок, във вторият случай, процедурата може да прехвърли повече от година", обясни тя.

Според нея и в двата случая се дава възможност "Възраждане" да са по-активни. "При редактиране на въпроса вече може да се мисли за постигане на икономическите критерии. Две неща трябва да присъстват в дебата - в кой момент България ще има определен процент от доходите спрямо общия за еврозоната, както и да се направят разяснителна кампания и такава за плащане с карти", коментира Киселова.

От своя страна юристът Атанас Кирчев смята, че референдумът за запазване на лева е категорично противконституционен. "Ще се стигне до сезиране на КС, нещата са ясни. Ясно са фиксирани условията за приемане на еврото, без фиксиран срок. Един евентуален референдум, който да отложи приемането на еврото би променил една международно уредена процедура", посочи той.

По думите му има много сериозна правна обосновка за недопускане на референдума. "При страните членки в началото винаги има по-голямо отхвърляне на еврото, впоследствие с разясняване и повече информираност, страховете отпадат и започва да превалира отпадането на еврото. В България има много силна антиеврокампания, организирана от проруски сили. Държавата поддържа пасивна роля, което е недопустимо, длъжни сме да проведем разяснителна кампания. С 5% се е увеличила подкрепата за еврото, а с 8% доверието към валутата", подчерта Кирчев.