Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рисунките по стената в една от новооткритите гробници в некропола в Сакара са добре запазени.
СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС
Рисунките по стената в една от новооткритите гробници в некропола в Сакара са добре запазени. СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС

Откриха две ателиета в Египет - за хора и свещени животни, действали през IV - I в. пр. Хр.

В Египет откриха две от най-големите древни работилници, използвани за мумифициране на хора и животни. Заедно с тях са намерени и две гробници в Сакара - огромен некропол на юг от Кайро, съобщи Си Ен Ен. Информацията бе оповестена от Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките в страната на фараоните. В работилницата са и леглата, върху които са били измити телата.

Едното от ателиетата за балсамиране датира от 30-ата династия (380 - 343 г. пр.Хр.), а другото - от епохата на Птолемеите (305 - 30 г. пр.Хр.). Първата работилница е правоъгълна сграда с много стаи с каменни легла с размери 2 метра дължина на 50 см ширина. Открити са и инструменти за отстраняване на вътрешните органи, както и буркани, в които са поставяни.

Във второто ателие сред находките са глинени съдове и 5 каменни легла за балсамиране на свещени животни. Те са различни от тези, използвани за мумифициране на хора.

Освен двете работилници археолозите откриха и една от най-красивите гробници в некропола, заяви Уазири. Предназначена е за висш служител. Така наред с двете работилници археолозите се натъкнаха и на „една от най-красивите гробници“ в некропола, според Вазири. Тя е на 4400 години и е посветена на висш служител на име Не Хесут Ба. Той е бил жрец на богинята Маат и е ръководил прокопаването на каналите за напояване.

Втората гробница е на 3400 години и е принадлежала на „кадиш“ свещенослужителя (възхваляващ с химни върховния бог – б.ред.) Мен Хебер от XVIII династия на Новото царство.

Сакара крие още множество древни тайни.

Повече четете в хартиения брой 6/2023 на сп. "Космос".