Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени твърдят, че най-накрая са разрешили загадката около мистериозното изчезване на маите. Хиляди години мезоамериканската цивилизация процъфтява в земите на югоизточната част на днешно Мексико, цяла Гватемала и Белиз, както и западните части на Хондурас и Салвадор, но се изпарява загадъчно между 800 и 1000 г. след Христа.

Как и защо население от 19 млн. души внезапно се срива, изоставяйки след себе си внушителни градове? За един век грандиозните постройки в урбанизираните низини на полуостров Юкатан мистериозно се разпадат до руини. Обясненията са различни - от война, през пандемия до извънземна инвазия.

Днес специалисти отхвърлят тези версии и застават зад тезата, че става въпрос за екологична катастрофа. На базата на археологически доказателства, данни за околната среда и експерименти те твърдят, че продължителна суша, предизвикана от обезлесяване, е причина за разпада на маите. „Било е почти като самоубийство“, заключават в изследването си професорите, обяснявайки, че древният народ е изсичал твърде много дървета за земеделие и гориво за приготвяне на варовата мазилка за строежите си. Учените са конкретни - за „един квадратен метър градски пейзаж“ са били нужни 20 огромни на широчина и височина дървета.

Масовата сеч е намалила способността на земята да абсорбира слънчевата енергия, което значело по-малко изпарена вода, по-малко облаци и до 15 процента по-малко дъжд в течение на цял един век. Стигнало се е и до унищожаване на цели реколти, което пък попречило на търговията им.

Повече подробности четете в брой 6/2023 на сп. "Космос".