Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДКК купи право на строеж на терен в “София Тех парк”, но до изграждането на правителствен комплекс не се стигна.
ДКК купи право на строеж на терен в “София Тех парк”, но до изграждането на правителствен комплекс не се стигна.

84 млн. лв., отпуснати авансово на консорциума “Планекс – ГЕС”, още не са върнати, въпреки че проектът е спрян

Държавата отново е в акция да си върне отпуснатите преди около 3 години милиони за изграждане на правителствен комплекс тип небостъргач на територията на “София Тех парк”. Това стана ясно от думите на икономическия министър Богдан Богданов в интервю за Би Ти Ви. 

Темата бе повдигната още в първото служебно правителство на Стефан Янев от тогавашния икономически министър Кирил Петков. През юли 2021 г. той внесе в кабинета предложение да се спре проектът на етап изготвяне на технически проект. Основният мотив беше, че заради пандемията не е удачно да се строят подобни сгради, и то на територията на парка, чиято цел е съвсем друга.

Тогава Петков разкри, че проектът е даден без търг на фирма “Планекс” от Държавната консолидационна компания и са платени авансово 84 млн. лв. Поръчката е възложена директно на държавната “Монтажи”, която е избрала по свои правила строителя “Планекс” и му е превела парите. 

Сега от думите на Богданов излиза, че това е бил заем, изтеглен от ББР, гратисният срок по него е изтекъл и вече се изплаща от ДКК, независимо че с парите на практика не е направено нищо освен евентуалните разходи по проектирането. 

Извършената работа по проекта ще я остойностим, но остатъкът от сумата очакваме да се върне, обясни Богданов, като от неговите думи излиза, че става дума само за идеен, а не за технически проект. 

“24 часа” се свърза с основателя на “Планекс” Пламен Андреев, но той обясни, че този договор е сключен с “Планекс” ЕООД, а преди известно време той се е разделил със съдружника си Христо Димитров. 

Двамата са си поделили строителната компания, като в момента Пламен Андреев е управител на няколко фирми с такова име, докато бившият му съдружник Христо Димитров държи “Планекс” ЕООД чрез “Планекс Холдинг”.  “24 часа” се опита да се свърже с Димитров, но той не бе открит за коментар.

Идеята за издигането на правителствен комплекс, в който да се премести цялата администрация от всички министерства, е още от 2008 г. Задвижването ѝ обаче става през 2019 г. Тогава правителството решава да се вдигне сграда с площ 90 хил. кв.м и цена от 190 млн. лв. без ДДС. Изпълнението се възлага на Държавната консолидационна компания (ДКК), която през август 2019 г. купи правото на строеж върху терен от близо 25 декара за почти 22 млн. лв. от “София Тех парк”. За първата фаза са предвидени 120 млн. лв. от заем, който ДКК взема от Българската банка за развитие.

Избраният изпълнител е “Планекс – ГЕС” - обединение между варненската “Планекс”, която държи 60%, и софийската “Грийнтех инженеринг солюшънс”. Тогава собственикът на “Планекс” Христо Димитров потвърждава пред “Капитал”, че договорът е сключен и той е за проектиране и изпълнение на строителство с разгърната застроена площ до 90 хил. кв.м. Той не посочва конкретната цена, но уточнява, че тя е лимитирана.

За партньорите от “Грийнтех инженеринг солюшънс” Димитров посочва, че се занимават основно с фотоволтаични паркове, но имат и инвестиционно строителство – във Варна, Пловдив и София.

Справка в Търговския регистър показва верига на собственост, като “Грийнтех инженеринг солюшънс” е контролирана от “Грамекс”, която се притежава от “Теле инвест България”. “Капитал” твърди, че във всички тези компании пряко или непряко като акционери стоят директорите на фалиралата Елитбанк Иво Георгиев и Гаро Мамасян, адвокатското дружество “Киров и Братулева” и Татяна Георгиева.

 “24 часа” потърси и адвокат Киров, но той не отговаряше на мобилния си телефон.