Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Васил Терзиев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

"Ще се обърна към политиците да приемат закон за лустрацията, за да спре шантажът към определени хора. Трябва да се криминализира и появяването на информация от досиета, която я няма в архива", обяви бизнесменът Васил Терзиев, който е кандидат за кмет на София от ПП-ДБ, в студиото на "120 минути" по Би Ти Ви.

Ако спечели кметското място, Терзиев, известен като предприемач и инвеститор в новите технологии, ще създаде музей за комунистическия режим. В него ще бъдат разказвани историите на хората, които са пострадали. Разбирайки травмите, това да не се повтаря, каза Терзиев. Думите му са по повод семейните му връзки с ДС, след като стана ясно, че баща му, чичо му и дядо му са били на високи постове в "Държавна сигурност".

Нямам нещо, от което да се срамувам. Познавам родителите и семейството си, не са били част от криминалния преход, не са се занимавали с политика и държавна администрация. Но знаех и очаквах какво ще се случи при кандидатурата ми.

Терзиев харесва София на своето детство. Квартал "Младост" е бил в поляни, свободни пространство, краят на София. Малко след като сключват брак с жена си, се връщат в апартамента в "Младост", а жена му, като коренячка софиянка, имала предразсъдъци, че кварталът наистина е на края на града.

"Нямам спомени за по-специално отношение към мен. Изживял съм прехода като много други деца. Не виждам как съм бил специален, редейки се за мляко в 5,30 сутринта, за да може баба ми да застъпи, за да отида аз на училище.

Спомням си баща ми със заплата от 5 долара по време на хиперинфлацията, опитите му да прави частен бизнес и неразбирането му и съзнанието, че това очевидно не е неговото", разказа още Терзиев.

"Правим тухли, керемиди и ги даваме на строителите, които строят красиви къщи. Всичко това е във виртуална среда." Така Васил Терзиев би обяснил своята работа в компанията "Телериг" на баба си, както и на възрастните хора, за да им стане ясно с какво точно се занимава.