Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Сотир Марчев
Кадър: Би Ти Ви
Проф. Сотир Марчев Кадър: Би Ти Ви

Слънцето синтезира витамин Д в кръвта, стимулира имунитета, помага за кожните болести - особено за псориазис. Лятото е и периодът с най-ниска сърдечно-съдова смъртност, заяви по Би Ти Ви кардиологът проф. Сотир Марчев. Той препоръча на сърдечно болните да използват лятото, за да се движат навън.

Механизмът според специалиста е, че топлината разширява кръвоносните съдове, налягането спада и се намалява съсирването на кръвта.

От друга страна, проф. Марчев е категоричен, че крайностите не са хубаво нещо. Излагане на слънце по цял ден не е полезно. Затова нациите в пустинята се покриват с бели наметала, за да се предпазят. Слънцето уврежда клетките. Организмът се защитава, като изработва меланин.

"Не препоръчваме човек целогодишно да ходи на солариум, защото слънцето състарява кожата. Появява се неравномерна пигментация, повърхностни разширени капиляри. Особено след 40 г., когато кожата става по-тънка, по-чувствителна", каза още проф. Марчев.

Той даде за пример нациите, които правят кратка дрямка по обяд, че живеят по-дълго. Прибират се, за да прехвърли най-голямата жега. Идеалният вариант е всеки ден постепенно да се излагаме на слънце, без да мажем никаква химия.

Има и лекарства, които допринасят за увреждане на кожата - например тетрациклин и противозачатъчни. Приемът им я прави слънцечувствителна и с неравномерна пигментация.

Кардиологът се спря и на факта, че лятото е чудесен период за забременяване, защото покачва половите хормони.

Що се отнася до вечния проблем на жените, сега е моментът за отслабване, докато за мъжете това не важи. При силния пол топлината и слънцето стимулират апетита. Това е сигнал за мъжкото животно, че е дошъл размножителният период и трябва да се пребори за женската. Същото важи и при хората.

Кардиологът засегна и въпроса за слънчевите изригвания. Те влияят на всички физически тела. През 2014 г. голямо проучване в Европа, Австралия и Нова Зеландия показа, че в дните на геомагнитна буря има 20% по-голяма вероятност за мозъчен инсулт. Причината е, че геомагнитните бури покачват кръвното, водят до неравномерен пулс и повишават съсирването на кръвта.

"На Земята е имало 5 масови измирания. Ние носим гените на победителите, които са преживели всичко. Затова сме адаптирани за живота. Но е важно да си следим кръвното и пулса, а не да гледаме дали има магнитни бури", завърши проф. Марчев.