Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин се поздравява с руснак, когато си тръгва от Ростов.
Евгений Пригожин се поздравява с руснак, когато си тръгва от Ростов.

В Русия има тайна въоръжена опозиция, но тя едва ли ще атакува
Кремъл без подкрепа отвън

Възможен ли е в Русия втори бунт? Има ли в страната действително въоръжена съпротива, “спящи клетки”, които се подготвят в точния момент да атакуват властта? Въпросът би звучал абсурдно, ако не бяха няколко факта, които разкриват, че все пак нещо се подготвя. Но доколко сериозно е то, на този етап едва ли някой може да каже.

Първият сигнал в тази посока, бе моментът, в който Пригожин начело на частната си армия бе на 200 км от Москва и внезапно се отказа от “Марша на справедливостта”. Тогава главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ген. Залужни в емоционално обръщение в телеграм призова 1000-та бойци в руската столица да се вдигнат и да освободят страната от режима. Тезата му бе, че са били

на крачка

да го свалят

Малко след това съобщението бе старателно изтрито и от него вече нямаше следа. Възможен знак, че ген. Залужни във възмущението си е издал нещо, което не е трябвало.

Вторият факт е, че има руско партизанско движение с много привърженици, което почти ежедневно взривява жп линии, военни комисии за набиране на войници за Украйна, складове с боеприпаси, веднъж дори и химически завод. Неформалният лидер на тези “освободители на Русия” е Иля Пономарьов, изявен опонент на Путин, който от години живее в Украйна.

“Основното в тази история е едно - отбеляза Пономарьов. - Вчера никой не излезе да защити Путин. Следователно, когато наистина въоръжени хора влязат в Руската федерация, ситуацията ще се повтори: сега е възможно да превземете Москва за 1-2 дни, ако имате 10-12 хиляди въоръжени бойци. Така че трябва да започнете да дарявате и да помогнете на Руския доброволчески корпус и Легиона на свободна Русия. Други варианти няма.”

Пономарьов в понеделник сподели и друг пост с интересен анализ на ситуацията.

Първо, че руснаците ще са лоялни към Путин само докато не се появят други претенденти за властта. Аргументът са реакциите на хората от Ростов на Дон, които прегръщаха войниците от ЧВК “Вагнер”. В нощта на пуча, докато в Москва все още нямаше ток, “Русия днес” разпространи видео от тъмните улици, на което се виждаше как един площад с хора празнуват метежа. Разбира се, официалният канал изразяваше възмущението си от това поведение.

Второ, анализът разсъждава по въпроса какво би станало,

ако вагнеровци

бяха превзели

Москва

и в този момент московското освободително движение е излязло от нелегалност “с поне хиляда бойци”.

Трета точка в анализа, споделен от лидера на партизаните, е, че “наказателните органи на Путин не са в състояние да противопоставят нищо на едно въоръжено въстание. Те са способни да репресират само явно невъоръжени хора – мирната опозиция. Можете да проникнете в тях в шест сутринта и да организирате обиск, защото няма никакъв риск да бъдете простреляни. При вида на наистина готови за битка и организирани хора, боклуците на Путин започват да чертаят кафяви линии и да се предават без бой.”

Друга точка е партизаните внимателно да изучават майсторското нахлуване на „Вагнер“ в Русия – бойците на Пригожин завзеха най-големите складове с боеприпаси на страната във Воронеж, военните летища и инфраструктура и си подсигуриха фланговете, в случай, че части от руската армия бъдат отзовани от Украйна да ги преследват.

Че нещо се замисля, подсказва и изгнаникът Михаил Ходорковски. Според него щетите върху режима са “фантастични”. “Путин няма как да е на власт до 2036 г., защото един диктатор

не може да

бъде смешен”,

написа той в Телеграм.

Ексолигархът смята, че оттук нататък опозицията трябва да си направи изводите. “Тази крадлива власт ще я съборят въоръжени хора. За тези с белите палта не си струва да губите време – препоръчва той. - Хората в регионите могат да действат. Липсва добра координация. Трябва да го поправим.”

Според него важно е, че властите не са в състояние да прекъснат транспортните комуникации - въпросът е в системите за ПВО и тежката техника. “Трябва да ги има – смята Ходорковски. - А това означава да знаете откъде да го вземете. Трябва да знаете точно местоположението на

запасите

от оръжия

Най-активните хора трябва да притежават минимално количество оръжие, за да завземат складове и да освободят политическите затворници. Ефективен е саботажът на комуникациите - както на транспортните, така и на компютърните. Времето е компресирано. Задачите са ясни, ще работим!”

Пономарьов призова хората да не забравят за

бягството на Путин и “бандата му”, които са били готови да дадат Москва “на главорезите на Кадиров”.

Но според Пономарьов ситуацията крие и един сериозен минус. Тя ще консолидира режима на принципа на “по-малкото зло”, защото пред идеята Пригожин да вземе властта, дори противниците на Путин ще предпочетат той да си остане президент.

От легиона “Свободна Русия”, също излязоха с изявление: “Не са необходими милиони войници и стотици хиляди танкове, за да бъде свален Путин. Няколко десетки хиляди добре обучени и мотивирани бойци са напълно достатъчни. Службите за сигурност на Русия са в състояние само да разпръснат демонстрации.” Според съобщението легионът е направил важни заключения и продължава да подготвя освобождението на Русия.

Според лидера Цезар бунтът е показал, че “Русия не е много по-различна от бананова република”. Цезар твърди, че си е направил много ценни изводи, но те са важни и за целия свят.

От тази гледна точка по всичко личи, че в Русия нещо се подготвя, но дали то ще доведе до резултат, все още е твърде рано да се каже.